logo

İş Yerlerinde Kreş Zorunluluğu Var Mı?

3 dk okuma · 29 Eylül 2021

İş Yerlerinde Kreş Zorunluluğu Var Mı?

Yeni gelen yasaya göre artık iş yerlerinde kreş ihtiyacının karşılanması zorunlu hale geldi. Konuyla ilgili ayrıntıları sizin için anlattık.

Uzun yıllardır kadın çalışanların istihdam edilmesi ile ilgili olarak evlilik ve çocuk sahibi olmak iş hayatı önünde bir engel olarak gösteriliyordu. Bu ayrımcılık günümüzde artık kabul edilmeyen bir anlayış olsa da hala çocuk sahibi kadın çalışanlar için çözümlerin yetersiz kalması söz konusu olabiliyordu. Yeni gelen düzenleme ile artık bu konuda da bazı adımlar atılmış oldu. Özellikle de çok uzun bir süredir içinde olduğumuz kapanma sürecinin ardından başlayan yüz yüze eğitim ile birlikte tekrar gündeme gelen kreş sorunu için çözüm getirildi.

İş Yerlerinde Kreş Zorunluluğu

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre Gebe ya da Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarında Dair Yönetmelik hükümlerince; yaş ve medeni halleri ne olursa olsun kamu ve özel kurum ayrımı olmaksızın 150’den fazla kadın çalışanı olan iş yerlerinde kreş kurulması zorunlu olacak. İş yerlerinde kreş bulunmaması halinde ise kadın çalışan kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilecek.

İş yerlerine getirilmiş olan bu zorunluluk çerçevesinde en az 151 kadın çalışan olması gerekiyor ancak hepsinin çocuğu olması ya da evli olması gibi bir şart aranmıyor. Bununla birlikte iş yerlerinde kreş hakkından kadınlar kadar vefat ya da velayet sebebiyle çocuğu olan babalar da faydalanabiliyor. Aksi halde tazminat alarak işten ayrılma hakkı doğuyor.

Kreş ihtiyacının karşılanması için ise iş yerlerine bazı seçenekler sunuluyor. Belirlenen yasa dahilinde işverenin kendi iş yerinde bir kreş açması mümkün olduğu gibi başka bir iş yeri ile ortak olarak bu ihtiyacı karşılaması ya da iş yerine yakın olan, Milli Eğitim’e bağlı kreşlerden hizmet alabilmesi de mümkündür.

Kreş Maliyeti İşveren Aittir

İşverenin iş yerinde, bir başka iş yeri ile ortak olarak ya da kreşlerden temin edeceği bu ihtiyacın maliyetinin çalışan ile bir ilgisi yoktur. Yasalarla zorunluluk haline getirilen kreşlerin açılması ya da bu hizmetin dışarıdan temin edilmesi ile ilgili bütün maliyet iş yerine aittir.

Bir örnek olarak büyük bir marketler zincirinin şubelerinde bulunan kadın çalışan sayısının 150’yi geçmesi halinde kreş hizmetini vermesi zorunludur. Aksi halde çalışanın kıdem tazminatını da alarak işten ayrılma hakkı bulunur. Verilen ya da dışarıdan talep edilen bu hizmetin maliyeti de çalışana hiçbir şekilde yansıtılamaz.

Kreş hizmeti her ne kadar 150’den fazla kadın çalışanın olması şartına bağlı olsa da bu hizmetten faydalanabilmek için çocukların da 0-6 yaş arasında olması gerekir. İlköğretim çağına başlama yaşı gelmiş olan çocuklar kreş hizmetinden faydalanamaz.

Çıkan bu yasa sayesinde kadın çalışanların çok büyük bir sorununa dair çözüm de getirilmiş oldu.

Kullanıcılarına kolaylık sağlayan onlarca ön muhasebe özelliği sunan Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap’ın bu ve diğer tüm blog yazıları ile işletmeniz için yararlı olabilecek diğer konulardan da şimdi haberdar olun.

Ticareti Bilenlerin Ön Muhasebe’si Biz’de!

İşinizi Türkiye’nin en kapsamlı
ön muhasebe programıyla yönetin.

Detaylı İncele

Katkı Sağlayanlar

nida boz

Nida Boz

İçerik Uzmanı

Bizim Blog’a Bekleniyorsunuz!

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir