logo

İnteraktif Vergi Dairesi Nedir, Hangi İşlemler Yapılabilir?

7 dk okuma · 17 Aralık 2022

İnteraktif Vergi Dairesi Nedir, Hangi İşlemler Yapılabilir?

İşletme sahipleri tarafından sıkça merak edilen “İnteraktif vergi dairesi nedir?” sorusu, Türkiye Cumhuriyeti Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda gerçekleşmesine imkan tanıyan online uygulama olarak yanıtlanır. İnteraktif vergi dairesi, işletmelerin veya vatandaşların vergisel faaliyetlerini, kamusal cezalarını ve çeşitli ödeme işlemlerini tek ekran üzerinden kısa sürede tamamlamasına izin verir. Elektronik ortamda online şekilde sunulan vergi platformu, kamusal işlemlerin hızlı sürede gerçekleşmesinde etkilidir. Böylece uygulama, işletme veya vatandaşların kamusal işlerde kaybettiği zamandan tasarruf sağlamayı amaçlar. Bunun yanı sıra operasyonel kolaylık sağlayan sistemin kullanımı zorunlu değildir. Elektronik sistem sadece işlemleri dilediğiniz yerden yönetmenize imkan sağlar. 7/24 kesintisiz şekilde hizmet veren interaktif vergi dairesi uygulaması, mükellef sorunlarının kolayca çözülmesinde etkilidir. İnteraktif vergi dairesi üzerinden; borç ve ödeme detaylarını görmek, sicil kayıtları oluşturmak, vergisel süreç hakkında bilgi almak, e-haciz, e-yoklama ve e-tebligat gibi işlemleri gerçekleştirmek mümkündür. İşletme veya şahıs mükellefler, devlete yapacakları ödemeler ve kesilen cezaları da interaktif vergi dairesi sisteminden görebilir. Operasyonel olarak kolaylık sağlayan platform, güvenilir alt yapısı ve etkileşimli menü seçenekleriyle ön plana çıkar. İnteraktif vergi dairesi menü seçenekleri arasında ilerlemek ve talep edilen işlemleri gerçekleştirmek oldukça kolaydır. Platformda yer alan bilgilerin açıklama butonları ve kullanımının anlaşılır olması, mükelleflerin etkin süreç yönetimine de imkan verir.

İnteraktif Vergi Dairesi Kullanım Avantajları Nelerdir?

Mükellef işlemleri için özel olarak hazırlanan interaktif vergi dairesi platformu, fiziki iş yükünü ortadan kaldırmayı amaçlar. Pratik işlem seçenekleri sunan uygulamayla, mükellef adına kayıtlı; vergi borcu, tahakkuk ödemeleri, beyanname bilgileri veya motorlu taşıt detaylarını görmek, iş yönetiminde kolaylık sağlar. Ayrıca interaktif vergi dairesi kullanımı ile devletle olan mükellefiyet işlemlerini yer zaman fark etmeksizin yönetmek mümkündür. Diğer interaktif vergi dairesi kullanım avantajları ise şu şekildedir:

  • İnteraktif vergi dairesi kullanımı ile mükelleflerin kırtasiye masraflarını düşürmesi mümkündür.
  • Mükellef yükümlülüklerine ilişkin bürokratik işlemler platform üzerinden kısa sürede gerçekleştirilir.
  • Sistem üzerinden gönderilen talep veya dilekçelerin hangi aşamada olduğunu görmek, iş yükünü ve zaman kaybını düşürür.
  • İzin verilmesi halinde vergisel işlemler ve diğer seçeneklere ait detaylar SMS bilgilendirmesi ile mükellefe bildirilir. Böylece süreç kontrolü otomatik şekilde sağlanır.
  • Uygulama üzerinden gerçekleşen işlemlerde kayıtlı mobil numaraya gelen şifre ile dilekçe imzalama adımı tamamlanır.
  • Talep ve dilekçe oluştururken, üst yazı ekine birden fazla dosya eklemek mümkündür.
  • Vergi dairelerine fiziken teslim edilen evraklar taranır ve interaktif uygulama içerisine aktarılır. Bu sayede mükellefler ilgili evraklara dilediği yerden ulaşır.
  • Sistem gerekli güvenlik doğrulaması tamamlanmadan giriş yapılmasına izin vermez. Böylece uygulama, mükellef bilgilerini yüksek performansla korur.
  • E-devlet şifresi ile interaktif vergi dairesinde online kayıt oluşturmak oldukça kolaydır.
  • Mükellefler interaktif vergi dairesi uygulaması sayesinde aracısız olarak hizmet alır.
  • Vergi dairesine kayıtlı mükellef bilgilerinin değişmesi halinde online uygulama üzerinden yeni veri kaydı oluşturmak mümkündür.

İnteraktif Vergi Dairesinden Kimler Yararlanabilir?

Kamusal işlemlerde pratiklik sağlayan interaktif uygulamayı; vergi dairelerine başvuru sonrası kullanıcı koduyla şifre alan ya da e-devlet şifresine sahip gerçek veya tüzel kişiler kullanabilir. E-devlet şifresi olan gerçek kişilerin sistemi kullanmak için herhangi bir başvuru yapması gerekmez. Sistemi kullanmak için vergi dairelerine başvuru aşamasında mükellef kaydı olup olmadığı hakkında fikir sahibi olmak önemlidir. Mükellef kaydı olan gerçek veya tüzel işletmelerin ilgili vergi dairesine müracaat etmesi gerekir. E-devlet üzerinden giriş işleminde ise yönlendirmelere izin verdikten sonra otomatik olarak interaktif vergi dairesine ulaşım sağlanır. Dilerseniz sisteme giriş sonrası interaktif vergi dairesi şifrenizi veya kullanıcı bilgilerinizi değiştirebilirsiniz. Bu işlem için uygulamada sağ alt köşede bulunan ad soyad/unvan alanında şifre değiştir seçimi yapılması sonucu ilgili talep kısa sürede gerçekleşir. Vergi dairelerine gidilmeksizin işlem yapmaya imkan veren uygulama, gerçek veya tüzel kişilerin iş yükünü hafifletir. Ayrıca gerçek veya tüzel kişiler vekalet vererek vergi dairelerinden yeni şifre ve kullanıcı kodu talebinde bulunabilir. Kaynakların tutarlı şekilde yönetilmesine izin veren sistem, vergi dairelerine belge göndermek veya kamu ödemelerini yapılandırmak amacıyla sıkça kullanılır. Geniş kullanım alanına sahip uygulama, mobil cihazlara da uyumludur. App Store veyaPlay Store online mağazalardan interaktif vergi dairesi uygulamasına ulaşabilir, kısa sürede kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi İşe Başlama İşlemi

Faaliyete başlayan mükelleflerin, kayıtlı oldukları vergi dairesine işe başlama bildiriminde bulunmaları gerekir. İnteraktif vergi dairesi elektronik platformu mükelleflerin fiziki olarak vergi dairelerine gitmeden işe başlama bildiriminde bulunmalarına imkan tanır. Ayrıca işe başlama bildiriminin 10 gün içinde yapılması durumunda, vergi dairesi tarafından usulsüzlük cezası kesilir. Vergiye tabi ticari sanat erbabı veya serbest meslek sahibi mükelleflerin işe başlama bildiriminde bulunmaları zorunludur. Bildirim işlemi mükellefin kendisi veya vekalet verdiği kişiler tarafından yapılabilir. İnteraktif vergi dairesi uygulaması ise işe başlama bildiriminin elektronik ortamda daha kısa sürede ve doğru biçimde gerçekleşmesinde etkilidir. İnteraktif vergi dairesi mobil uygulaması üzerinden de bildirimde bulunmak mümkündür. Fiziki bildirimler için dilekçe doldurmak ve vergi dairelerin müracaat etmek gerekirken, online uygulama üzerinden tek tıkla ilgili işlemi gerçekleştirmek oldukça kolaydır. Ayrıca işe başlama bildirimi sonrası mükellef bilgilerinde veya adresinde oluşan değişikliklerin 1 ay içinde vergi dairelerine bildirilmesi yasal olarak gereklidir. Bunun yanı sıra kurumlar vergisi mükellefi olan; limited, anonim ve sermayesi paylara ayrılan komandit yapılı şirketlerin işe başlama bildirimi vermelerine gerek yoktur. Bunun sebebi ilgili tüzel işletmelerin, Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtları sonrasında işe başlama tarihlerinin otomatik olarak sisteme düşmesidir. Siz de Bizim Hesap uzman ekibimize kolayca ulaşarak, vergi dairesi işe başlama bildirimi ve online platform kullanımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesinde Neler Yapılabilir?

Mükelleflere işlem kolaylığı sağlayan interaktif vergi dairesi, 60’dan fazla işlemi online olarak gerçekleştirmeye imkan tanır. Uygulamaya giriş sonrası ilgili talep veya ödeme işlemi için menü çubuğunun kullanılması ve gerekli yönlendirmelerin takip edilmesi gerekir. E-devlet şifresi bulunan veya kullanıcı kaydı olan kişiler, interaktif vergi dairesi üzerinden genellikle; MTV veya tapu harç ödemelerini, kimlik kartı veya pasaport harç ödemesini, e-vergi levhası sorgulama işlemini, vergi borcu yapılandırma işlemlerini ve kamusal ceza ödemelerini gerçekleştirir. Bunun yanı sıra interaktif vergi dairesi hizmetleri arasında yer alan yetkili işletmelerin e-fatura kesme işlemleri dikkat çeker. Türkiye Cumhuriyeti Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan onay almış işletmeler veya gerçek kişiler, vergi usul kanununa yönelik girdikleri bilgilerle kısa sürede e-fatura kesebilir. E-fatura kesme ve sisteme işleme adımları için kullanılan yazılımlar ise sürecin pratik şekilde tamamlanmasına yardımcı olur. E-arşiv programı sayesinde de kesilen faturaları fiziki olarak saklamaya gerek yoktur. Düzenlenen e-faturalar sayesinde ise işletmelerin finansal yüklerinin düşmesi sağlanır. İnteraktif vergi dairesi ile entegre şekilde çalışan uygulamalar, e-fatura hizmeti ile posta masrafının ortaya çıkmasını da engeller. Siz de Bizim Hesap e-fatura uygulamamızı kullanarak fiziksel fatura saklama problemini ortadan kaldırabilir, şirket içi operasyonel süreçlerikısa sürede yüksek performansla tamamlayabilirsiniz.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir