Pazaryerlerinde, arama motorlarında bir ürünü satın almak için aradığınız ve bulamadığınız oldu mu? e-Ticarette yok yok desek yanlış olmaz.
Ancak e-ticarette özellikle bazı kategoriler bir adım öne geçiyor. Üstelik ürün çeşitliliği, rekabet, müşterilerin talepleri gibi etkenleri düşündüğümüzde, tüketicilerin karşısına doğru ürün ile çıkmak daha da önemli hale geliyor.
Bu yazımızda 2025’te e-ticarette en çok satılan ürünlerden e-ticarete yeni başlayanlar için karlı ürünlere, pek çok detayı bulabilirsiniz.
2025 Yılında e-Ticarette En Çok Satılan Ürünler Nelerdir?
En çok satılan ürünlere geçmeden önce dikkat çekici birkaç veriye bakalım:
- 2024’te internetten mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme oranı %51,7 olarak kaydedildi.
- e-Ticaretin fiziksel mağazalara kıyasla 2 kattan fazla oranda büyümesi bekleniyor.
e-Ticaret pazarı tüm dünyada giderek artarken internetten alabileceğiniz ürün seçeneği de aynı şekilde genişliyor.
e-Ticarette en çok satan ürünler pek çok nedenden dolayı zaman zaman değişiyor. 2025 yılında en çok satılan ürünleri şu şekilde sıralamak mümkün:
- Yemek/yiyecek
- Giyim, ayakkabı, aksesuar
- Kişisel bakım ve makyaj malzemeleri
- Ev ve dekorasyon ürünleri
- Teknolojik ürünler
- Spor kıyafetleri ve ekipmanları
- Telefon ve aksesuarları
- Su mataraları
- Robot süpürge, airfryer vb. elektronik ev gereçleri
- Akıllı saatler
- Sağlık ürünleri
- Ofis ve kırtasiye ürünleri
- Çiçek ve hediyelik ürünler
- Temizlik ürünleri
- Bebek/çocuk ürünleri

e-Ticaret Operasyonunuz A’dan Z’ye Bizim Hesap’ta!
80'den fazla e-ticaret uygulaması, pazaryeri ve kargo şirketi ile doğrudan entegrasyon sağlayan Bizim Hesap ile e-ticaret operasyonlarınızı tek bir panelden yürütebilirsiniz.
Üstelik aracı firmalara ihtiyaç duymadan, tüm finansal verilerinizi otomatik olarak Bizim Hesap’a aktararak maliyet avantajı sağlayabilirsiniz.
Hangi Kategoriler 2025’te e-Ticarette Öne Çıkıyor?
İşte 2025 yılında e-ticaret satışlarında öne çıkan kategoriler:
1. Giyim, ayakkabı, aksesuar
2024’te e-ticaret yapan tüketicilerin %76,7‘si giyim, ayakkabı ve aksesuar satın aldı. Bu da bu kategoriyi e-ticaretin zirvesine yerleştiriyor.
İhtiyacın yanı sıra
- sosyal medya trendlerinin,
- hızlı moda ve
- indirim kampanyalarının etkisiyle giyim, ayakkabı ve aksesuar alışverişleri e-ticarette hız kesmeden devam ediyor.
Ayrıca e-ticarette iade-değişim kolaylığı olması ve kullanıcı yorumları ile daha güvenli alışveriş yapılabilmesi de bu artışta etkili oluyor.
2. Hazır yemek ve gıda alışverişi

Zaman, herkes için çok değerli. Özellikle büyük şehirlerde yaşayıp trafik gibi nedenlerle gün içerisinde çok fazla vakit kaybeden kişiler için yemek hazırlamak daha da yorucu ve zaman alıcı olabiliyor.
Hayat temposu içinde zamandan tasarruf etmek için yemek siparişi vermek artık günlük rutin haline geldi.
Ayrıca pandemi döneminden kalma bir alışkanlık olarak artık gıda/market alışverişleri de büyük oranda internetten yapılıyor.
Bunun yanında abonelik modelleri, sadakat programları, indirimler de e-ticarette yemek satışlarının artmasını sağlıyor.
3. Kozmetik ve kişisel bakım
Artık cilt bakım ürünleri birer lüks değil temel ihtiyaç olarak görülüyor. Bundan 30 yıl önce güneş kremi kullanımı bu kadar yoğun muydu? Güneş kremi kullanımı yaklaşık son 10 yılda öne çıktı. Bunda güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı bilincin yaygınlaşması etkili oldu.
Aynı şekilde giderek çeşitlenen cilt bakım ürünleri; bariyer onarıcı kremler, yaşlanma karşıtı serumlar vb. ürünlere karşı bilincin artmasıyla giderek büyüyen bir trend haline geldi ve satışları artırdı.
Üstelik son yıllarda satın alınan ürünlere karşı içerik araştırması da yapılmaya başlandı. Pek çok kişi paraben, SLS, alkol içermeyen ve cruelty-free (hayvanlar üzerinde test edilmeyen) ürünleri araştırıp satın alıyor.
Bu trende yönelik Get Ready With Me (GRWM) tarzı sosyal medya videoları da bu ürünlerin satışlarını artırabiliyor.

4. Elektronik ürünler
Elektronik ürünler 2025’te de e-ticarette en çok talep gören kategorilerden biri olmaya devam ediyor.
- Akıllı telefonlar,
- kulaklıklar,
- bilgisayarlar,
- giyilebilir teknolojiler bu kategorinin öne çıkan ürünleri.
Bu cihazların güncel modellerinin çıkması ve teknolojideki değişimin hızlanması bu kategoriyi hep canlı tutuyor.
Taksitli ödeme, ücretsiz teslimat gibi seçenekler de elektronik ürün satışlarında önemli bir etkiye sahip.
5. Telefon aksesuarları
Akıllı telefon kullanım oranı arttığı ölçüde telefon aksesuarlarına olan ihtiyaç da artıyor. Bu nedenle kulaklık, ekran koruyucu, kılıf, şarj aleti/kablosu, araç tutacağı gibi aksesuarlar ihtiyaç haline geldi.
Üstelik telefon kılıfı gibi ürünler artık birer estetik aksesuarlar olarak da satın alınıyor.
6. Sağlık ürünleri
Tıpkı cilt bakım ürünleri gibi vitamin ve takviyeler, doğal ürünler yani sağlık ürünleri de giderek artan taleple karşı karşıya. Sağlıklı yaşamın bir trend haline gelmesi özellikle kolajen, probiyotikler, doğal yağlar ve bitkisel takviyelerde satışların artmasını sağlıyor.
7. Ev, yaşam ve dekorasyon
Evlerimize verdiğimiz değer giderek artıyor ve onları birer ofise, spor salonuna hatta sosyalleştiğimiz mekanlara dönüştürmeye çalışıyoruz.
Bu değişimden dolayı insanlar evlerini daha konforlu ve estetik hale getirmeye çalışıyor. Ev, yaşam ve dekorasyon kategorisindeki ürünler aynı zamanda birer hediye seçeneği de olduğu için satışları artmaya devam ediyor.
8. Evcil hayvan ürünleri
Evcil hayvan ürünleri ve özellikle mamalar aynı zamanda sokak hayvanları için de tercih ediliyor. Ürün çeşitliliğinin fazla olması da bu ürünleri satın almak için e-ticareti tercih edenlerin sayısını artırıyor.
9. Bebek ürünleri ve hediyeleri
Bebek ve çocuklar hızla büyüdükleri için özellikle giyim ürünlerinin sık sık yenilenmesi gerekir. Ayrıca tüketiciler yeni doğan bebekler için hediye alırken de e-ticareti tercih ediyor.
Bebeklerin ihtiyaçlarını düşündüğümüzde e-ticarette bebek ürünlerinin satışının artmaya devam etmesi beklenebilir.

10. Spor kıyafetleri ve ekipmanları
Günümüzde pek çok kişinin yaşam tarzı hareketsiz. Ancak bir yandan sağlıklı yaşam trendinin artmasıyla beraber spora olan ilgi de artıyor. Bireyler özellikle evde spor yapmaya ve bunun için gerekli ekipmanları almaya yöneliyor.
Özellikle;
- spor ayakkabısı,
- spor taytı,
- atlama ipi,
- yoga matı bu kategorinin gözde ürünleri arasında.
11. Temizlik ve hijyen ürünleri
Bu kategorideki ürünleri bireysel müşteriler olduğu kadar kurumsal müşteriler de tercih ediyor. Dezenfektan, yüzey temizleyici, eldiven, kağıt havlu gibi hijyen ürünleri e-ticarette öne çıkan ürünlerden.
12. Ofis ve kırtasiye ürünleri
Özellikle iş kuranlar, home office çalışanlar ve öğrenciler kırtasiye ve ofis malzemelerini sık sık tercih ediyor. Sandalye, dosya, kalem, kalemlik, çalışma masası gibi ofis ve kırtasiye ürünleri e-ticarette öne çıkıyor.

13. Çiçek ve hediyelik eşya
Birkaç tıkla çiçek gönderebilmek ve geniş ürün yelpazesi ile artık hediye için bakılan ilk adresleri başın e-ticaret platformları geliyor. Özellikle Sevgililer Günü gibi özel günlerde ve terfi ya da doğum günü gibi kutlamalarda tercih edilen bu kategori ile satıcılar çok geniş bir potansiyel müşteri kitlesine sahip oluyor.
14. Hobi ürünleri, kitap, kutu oyunları
Her şey dijital dünyaya taşınırken insanlar ekranlardan uzaklaşmanın yolunu hobilerde buluyor. Boyama, örgü, kutu oyunları ve çeşitli hobi setleri gibi ürünlerin e-ticarette popülaritesi artıyor.
Hem hobi hem de eğitim amaçlı kitaplar da e-ticaret için önemli ürünler.
15. Hırdavat ve yapı market ürünleri
Pek çok kişi evleri için gereken işlemlerde gerekli malzemeleri e-ticaretten uygun fiyata alarak kendileri yapmak istiyor. Örneğin
- bahçe malzemeleri,
- boya malzemeleri,
- tornavida,
- tamir aletleri e-ticarette sık sık tercih ediliyor.
Ürünler Düzenli, Satışlar Seri; Bizim Hesap’la İşler Yolunda
Tüm pazaryerlerinde tek tek ürünlerinizi güncellemek yerine Bizim Hesap’ta toplu ürün yükleyebilir, resim, fiyat vs. güncelleyebilir ve ürünlerinize varyant girebilirsiniz.
e-Ticarette En Çok Satılan Ürünler Neden Sürekli Değişiyor?
Tüketici tercihleri ve trendler değiştikçe e-ticarette çok satan ürün kategorileri de değişiyor. Üstelik artık dünyanın bir ucunda olan bir olay ya da viral bir ürün tüm ülkelere hızla yayılabiliyor.
Yani günümüzde alışveriş alışkanlıkları ve tüketim kararı pek çok etkene bağlı olarak şekilleniyor.

İşte e-ticarette en çok satan ürünlerin değişmesinin birkaç sebebi:
1. Trendler, sosyal medya ve viral ürünler
Artık sosyal medyada hiç tanımadığımız kişilerin yorumlarına, ürün incelemelerine güvenerek satın alma kararı alabiliyoruz. Özellikle TikTok, Instagram gibi platformlarda yayılan viral etkiler, bazı ürünlerin bir anda patlamasına neden oluyor.
O nedenle artık tüketiciler sadece ihtiyaç duydukları ürünü aratıp satın almıyor. Tam tersine rastgele karşılarına çıkan ürünleri hiç ihtiyaçları olmasa bile alabiliyorlar. “TikTok Made Me Buy It” gibi içerikler buna en iyi örneklerden.
Bugün bir influencer’ın paylaştığı bir makyaj malzemesinin stokları bir gün içinde tükenebiliyor.
2. Mevsimsellik ve dönemsellik
Özellikle;
- yılbaşı,
- yaz sezonu,
- okula dönüş gibi dönemler, alışveriş davranışlarını doğrudan etkiler.
Yazın güneş kremi gibi ürünler çok satarken okula dönüşte kırtasiye ihtiyaçlar öne çıkar. Bu dönemsel değişimden dolayı da en çok satanlar listesi değişiyor.
3. Ürün yaşam döngüsü ve yeni ürünler
Bazı ürünler birden viral olur ve herkesin elinde görmeye başlarsınız; ardından da sanki hiç hayatımızda olmamış gibi ortadan kaybolur. Bu ürünler moda gibi gelir ve geçer.
Bu şekilde yeni ürünlerin pazara girmesi ya da bazı ürünlerin tabiri caizse modasının geçmesi ile en çok satan ürünler değişir.
4. Artan rekabet ve indirimler
e-Ticarette çetin bir rekabet söz konusu. Bu da indirimleri artırıyor.
Bir satıcı ürünlerinde %50 indirim yaptığında ürünleri birden “çok satanlar” arasına girebilir. Normalde çok satmayan bir ürünün indirim oranı yüksekse ona ihtiyacı olmayanlar bile “uygun fiyatlı olduğu için” alabiliyor ve ürün çok satanlara giriyor.
Kampanya bittiğinde de yerine farklı bir ürün gelir ve böylece çok satan ürünler zamanla değişir. Dolayısıyla ürünlerin sadece özellikleri değil nasıl satıldığı da satın alma kararında etkili.
5. Algoritmalar
Pazaryerlerinin, platformların algoritmaları da tüketiciye neyin gösterileceğini etkiler. Ana sayfada önerilen ya da arama sonuçlarında öne çıkan ürünler daha çok satar.
Bu algoritmalar da güncellendiği için önerilen ve çok satılan ürünler değişir.
6. Yaşam tarzı değişiklikleri
Pandemiyle birlikte evlerimizde daha çok vakit geçirmeye, evde yapabileceğimiz hobilere ve evlerimize yatırım yapmaya yöneldik. Evden çalışma sisteminin pek çok şirkette kalıcı hale gelmesi de bu konuda çok etkili oldu.
Bireyler evlerinde vakit geçirdikçe evlerini aynı zamanda bir spor salonu, ofis, kafe gibi de kullanmaya başladı.
Bu da
- ev dekorasyonu ürünleri,
- mutfak aletleri,
- ev spor ekipmanları gibi kategorileri bir anda öne çıkardı.
İlginizi çekebilir: Online Satışlarda Müşteri Ödemeleri Nasıl Yönetilir?
e-Ticarete Yeni Başlayanlar için 2025’te Hangi Ürünler Karlı?
İnsanların %83’ü mağazaya gitmeden önce internetten araştırma yapıyor. Yani e-ticaret, fiziksel mağazalardan alışveriş yapmayı tercih eden tüketicilerin bile gözdesi diyebiliriz.
İşte bu pazara adım atacak kişiler kendilerine genelde şu soruyu sorar: Az sermaye, düşük risk ile sürdürülebilir bir karlılık, hangi ürün ile mümkün? Gelin birlikte inceleyelim.
1. Kişisel bakım ve kozmetik
Neredeyse herkesin bir bakım rutini var ve son yıllarda bu konuda pek çok kişi artık daha fazla araştırma yapıyor, yeni ürünler deniyor.
Kozmetik ve kişisel bakım, tüketim sıklığı sayesinde karlılık açısından öne çıkan bir ürün grubu. Üstelik sosyal medya aracılığıyla hızlı bir şekilde tanıtım faaliyetlerinden fırsatlar yakalayabilirsiniz.

2. Ev-yaşam ürünleri
Evde geçirdiğimiz süreler arttığı için ev-yaşam ürünleri de karlı seçenekler. Pratiklik sunan, estetik pek çok ürün e-ticarette istediğiniz başarıyı getirebilir. Ayrıca pratik ürünler genelde küçük ve hafif oldukları için kargolama açısından da yararınıza olur.
Düzenleyiciler, saklama kutuları gibi ürünleri örnek olarak düşünebilirsiniz.
3. Özel tasarım ürünler
Kişiselleştirilmiş, farklı ve dikkat çeken özel tasarım ürünler ile e-ticaret yolculuğuna başlayabilirsiniz. Sınırlı sayıda ve talep üzerine üretim yapmak e-ticaretin karlı yollarından biri.
Üstelik diğer ürünlere kıyasla özel tasarım ürünlerde rekabet çok yoğun değil. Özel tasarımlar ürünlerle markalaşma fırsatı da daha yüksektir.
Örneğin
- kişiye özel takı tasarımları,
- ev dekorasyonu için illüstrasyonlar,
- özel günler için hazırlanan hediyelik mumlar,
- özel tasarım t-shirtler ile stok riski olmadan e-ticarete başlayabilirsin.
4. Niş giyim grupları
Giyim kategorisi e-ticarette zaten bir numara. Ancak çok büyük bir kitleye hitap etmek yerine daha küçük gruplara yönelmek sizi bu büyük pazarda ayrıştırabilir ve epey karlıdır. Üstelik reklam maliyetleriniz de azalır.
Yeni doğum yapanlar için kıyafetler, büyük beden kıyafetler, vb. örnek olarak düşünülebilir.
5. Çevre dostu alternatifler
Özellikle genç kuşaklar sadece ürüne değil
- nasıl üretildiğine,
- hangi malzemelerin kullanıldığına,
- doğaya etkisine dikkat ediyor, bu değerlere uyan ürünler arıyor ve bu farkındalıkla alışveriş yapıyor.
Dolayısıyla çok ihtiyaç duyulan ve tüketilen bir ürünün daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir alternatifini sunmak, büyük bir ihtiyaca cevap verecektir.
Üstelik satın alma sürecinde bu gibi değerlere dikkat eden tüketiciler için ürün standartlara göre pahalı da olsa önemli olan çevre dostu ve temiz içerikli olmasıdır. Bu da bu tarz ürünlerin satıcılar için daha karlı olmasını sağlayabilir.
Ayrıca hedef kitleye değerlerine uygun alternatifler sunmak sadık bir müşteri kitlesi yaratacaktır.
Sonuç olarak doğru kitleye doğru ürünü etkili bir strateji ile sunarsanız başarılı olma şansınız artacaktır.
e-Ticarette Siparişler de Kargolar da Bizim Hesap’ta!
84 farklı e- ticaret entegrasyonu ile siparişlerinizi tek panelden yürütürken 9 farklı kargo entegrasyonumuz sayesinde tek tıkla kargo etiketlerinize barkod yazdırabilir ve kargo süreçlerinizi hızlandırabilirsiniz.
2025’te Dropshipping için En Çok Tercih Edilen Ürünler Hangileri?
Önce dropshipping kavramını açıklayalım: Dropshipping’te satıcı bir satış yaptığında ona gelen siparişi, ürünü gönderecek tedarikçiye iletir.
Yani bir dropshipping satıcısıysanız ürünü stoklayan, müşteriye gönderen taraf olmazsınız. Tedarikçi ve müşteri arasında bir köprü görevi görürsünüz. Dropshipping sizin için stok, depolama gibi perakende satışın çeşitli zorluklarını ortadan kaldırır. Onun yerine satış ve pazarlama gibi faaliyetlere odaklanabilirsiniz.
Dropshipping, “stoksuz satış” ve “stoksuz e-ticaret” şeklinde de ifade edilir.

İşte 2025’te dropshipping için en çok tercih edilen 10 ürün:
1. Giyim, ayakkabı ve moda aksesuarları
Giyim, ayakkabı kategorileri listenin ilk sırasında ve bu konumunu da uzun süre koruyacak gibi görünüyor. e-Ticaretin en önemli ve en çok satan kategorilerinden olduğu için dropshipping için de değerlendirilebilir.
Giyim, ayakkabı ve moda aksesuarları kategorilerinde rekabet fazla olsa da hedef kitlenizi iyi belirleyip onlara hitap eden benzersiz ürünler sunarak rekabette öne geçebilirsiniz.
Bu alanda dropshipping için en iyi ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- ayakkabı,
- t-shirt,
- mayo,
- ceketler,
- şapkalar,
- sweatshirt,
- çantalar,
- eşarplar, vb.
2. Ev eşyaları ve dekorasyon
Büyük ev eşyaları dropshipping için en iyi seçenek olmayabilir. Ancak ev dekorasyon ürünleri ve küçük eşyalar en iyi seçenekler arasında.
O nedenle kolay kırılmayan, çok büyük olmayan ev eşyaları daha doğru bir tercih olacaktır. Örneğin;
- kupalar,
- şişeler,
- tablo vb. duvar süsleri,
- nevresim takımları,
- yastıklar,
- halı,
- aydınlatma ürünleri,
- duvar kağıdı, vb.
3. Ofis malzemeleri
Maliyeti düşük ve en çok satan dropshipping ürünlerinden biri de ofis malzemeleri. Okul alışverilerini hatırlayın; elinizde bir liste, tek bir yerden onlarca ürünü aynı anda alırsınız. Üstelik kırtasiye ürünleri tüketildiği için müşteriler her zaman ihtiyaç duymaya devam eder.
İşte tüm bu nedenlerden dolayı ofis malzemeleri ve kırtasiye ürünleri dropshipping için en çok tercih edilen ürünlerden.
Ancak bu alanda tercih edilebilir olmak için bu ürünlerin pazarlamasında öne çıkmanız gerekir. Bunu, özelleştirilmiş ürünlerle sağlayabilirsiniz.
4. Kişisel bakım ve kozmetik
e-Ticarette giyim gibi öne çıkan bir diğer kategori ise kişisel bakım ve kozmetik. Üstelik bu ürünlere olan talep artmaya devam ediyor. Bu noktada güvenilirliğe ve ürün kalitesine dikkat etmelisiniz.
Dropshipping için en uygun kişisel bakım ve kozmetik ürünleri ise şu şekilde:
- yüz temizleme ürünleri,
- nemlendirici,
- güneş kremi,
- sivilce karşıtı ürünler,
- makyaj malzemeleri,
- makyaj fırçası, vb.
5. Elektronik ürünler
Elektronik ürünler e-ticaretin yükselen yıldızı konumunda. Örneğin;
- akıllı ev aletleri,
- akım korumalı prizler,
- kablosuz kulaklıklar,
- bluetooth hoparlörler,
- taşınabilir şarj cihazları,
- USB bellek,
- yazıcılar,
- oyun aksesuarları gibi pek çok elektronik ürün satışı ile dropshipping’te başarı yakalamak mümkün.
6. Bebek ürünleri
Bebek ürünleri hızla büyümeye devam eden bir niş. O nedenle rekabet de yüksek ancak yine de en karlı dropshipping ürünlerinden. Rekabette öne geçmek için doğa dostu, organik bebek ürünleri ile satışa başlamak etkili olabilir.
Bu ürünleri ise; bebek bezleri, ıslak mendiller, bebek kıyafetleri, battaniyeler, bebek banyo ürünleri olarak sıralayabiliriz.
7. Ev fitness ekipmanları
Sağlıklı beslenme, spor, evde fitness gibi trendler giderek yükselirken dropshipping’te de bunun etkileri görülüyor. Bir evi spor salonuna dönüştürmeye yardımcı olabilecek hemen her ürün dropshipping için iyi bir seçenek.
Yoga matı, ağırlık setleri ve direnç bantları bu ürünleri güzel birer örnek.
8. Evcil hayvan ürünleri
Evcil hayvanlarla ilgili ürünler de dropshipping için gözde ürünler arasında. Evcil hayvanlar için ceketler, mamalar, bakım ürünleri, tasmalar, mama kapları ve oyuncaklar dropshipping için düşünebileceğiniz ürünler.
9. Telefon aksesuarları
Sadece telefon kılıfı bile tek başına yeterli olabilecek bir ürün seçeneği. Ancak bunun yanında ring light, tripod gibi yayın için gerekli olan ürünleri de satabilirsiniz.
Üstelik bu sayede bir paket şeklinde birden fazla ürünü satabilirsiniz.
10. Sürdürülebilir ürünler
Sürdürülebilirlik ve çevre bilincinin artmasıyla beraber çevre dostu, tekrar kullanılabilen ürünlere talep de artıyor. Öyle ki tüketicilerin %80’i sürdürülebilir ürünler için daha fazla ödeme yapmaya hazır.
Dropshipping ile sürdürülebilir çözümler satmak etkili bir seçenek olabilir.
2025’te Trend Olan Ürünler Nasıl Belirleniyor?
Trend ürünler ve satış verileri, hem e-ticarete yeni atılacak olanlar hem de hali hazırda e-ticarette satış yapanlar için önemli. Peki e-ticaretteki satış verileri ve trend ürünler nasıl belirleniyor? İşte bunun için birkaç ipucu:
1. Pazaryerlerinin satış verileri ve raporları
Türkiye’de e-ticaret platformları (Trendyol, Hepsiburada, n11, vb.) yıl içinde
- satış,
- yükselen kategoriler,
- tüketici eğilimleri gibi önemli verileri rapor olarak ya da çeşitli etkinliklerde paylaşabiliyor.
Bu verileri araştırarak öne çıkan ürün ve grupları öğrenebilirsiniz.
2. Google Trends arama hacimleri
Bir trendin kendini belli ettiği ilk noktalardan biri Google aramalarıdır. Google Trends sayesinde gündemde olan, trend aramaları öğrenebilirsiniz.
Ayrıca özel olarak bir kelimenin/ürünün (örneğin kolajen takviyesi, kahve makinesi, vb.) ne kadar aratıldığını görebilirsiniz.
Örneğin aşağıdaki “kamp sandalyesi”nin son 12 ayda ne kadar aratıldığına dair bir Google Trends grafiği:

3. Sosyal medya trendleri
Trednlerin başladığı yerler genellikle TikTok, Instagram gibi sosyal medya platformlarıdır. Özellikle
- moda,
- kozmetik,
- kişisel bakım,
- ev dekorasyon gibi kategorilerdeki ürünler, (influencer marketing çalışmalarının etkisini de unutmamak gerek) bu platformlarda trend olmaya başlar.
Peki bu trendleri nasıl takip edeceğiz diyorsanız işte birkaç öneri:
- TikTok’ta “TikTok Made Me Buy It” tarzı içerikler,
- Instagram Reels keşfet bölümünde öne çıkan ürünler,
- Influencer’ların sık sık bahsettiği ürün grupları, vb.
4. Yurt dışı pazarları ve global kaynaklar
İnternet ile beraber dünyanın herhangi bir yerinde olan bir olay hızla tüm dünyaya yayılıyor. Aynı şekilde bir ürünün küresel bir trend haline gelmesi de artık çok kısa sürüyor.
Bu nedenle yurtdışı pazarlarını takip etmek ve global kaynakların tahminlerini incelemek, trend ürünlerin belirlenmesinde etkili.
5. Resmi istatistikler
Resmi (TÜİK vb.) ve özel kurumlar, Türkiye e-ticaret pazarı hakkında yaptıkları araştırmaları raporlar ile yayımlar. Bu gibi raporlarda hangi sektörler büyüyor, hangi ürün grupları öne çıkıyor, tüketicinin alışveriş eğilimleri ne yönde gibi sorulara detaylı yanıt bulabilirsiniz.