06.06.2024

E-Fatura Mükellefi Kimdir? E-Fatura Mükellefi Nasıl Sorgulanır?

E-Fatura Mükellefi Kimdir? E-Fatura Mükellefi Nasıl Sorgulanır?

Teknolojinin insan hayatının her alanına girmesiyle beraber fatura kesme işlemlerinde de dijital dönüşüm yaşandı. E-fatura, veri formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen, Vergi Usul Kanunu gereği bir faturada yer alması gereken tüm bilgileri barındıran, matbu fatura ile eş değere sahip yasal belge. Bu belgenin de kendi iç dinamiği ve kuralları var. Bu yazıda e-fatura mükellefi ve bu konuyla ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

E-Fatura Mükellefi Ne Demek?

İlgili kanuna göre belirlenen e-fatura mükellefi ifadesi, vergi ödemesi gereken işletmeleri ya da kişileri ifade eder. Vergi Usul Kanunu’na dayanan bu statü, işletmelerin söz konusu işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirmesini sağlar. Bu uygulamaya göre e-fatura mükellefleri, fatura düzenleme ve alışveriş süreçlerini elektronik ortamda yürütmek zorundadırlar. Söz konusu sistem sayesinde kâğıt israfının önlenmesi ve vergi işlemlerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde yapılması mümkün hâle gelir.

E-Fatura Mükellefleri Kimlerdir?

E-fatura mükellefi olanlar, ticari faaliyetlerini yürüten işletmeler ya da kişilerdir. Söz konusu kişiler, ilgili kanunla ortaya konan e-fatura geçiş şartları bakımından uygun olanlardır. Özellikle gelir ya da kurumlar vergisi ödemek zorunda olan işletmeler, e-fatura mükellefi olabilirler. Ancak e-fatura mükellefi olmak için vergi dairesine başvuruda bulunmak ve belirlenen süreçleri tüm ayrıntılarıyla tamamlamak gereklidir.

E-fatura mükellefi listesi, firmaların brüt satış hasılatına ve sektörel faaliyetlerine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin belirli bir yılın brüt satış hasılatı belirli bir tutar ve üzeri olan mükelleflerin elektronik faturaya geçmesi zorunludur. Ayrıca kendi web siteleri ya da online satış platformları üzerinden ürün ya da hizmet satışı gerçekleştirerek belirli bir tutar ve üzeri brüt satış hasılatı elde eden mükellefler de aynı şekilde elektronik faturaya geçmelidir.

Nasıl E-Fatura Mükellefi Olunur?

E-fatura sistemine geçmek isteyen işletmelerin mutlaka belirli prosedürleri takip etmesi gerekir. Söz konusu süreç, önce işletmenin mükellef olup olmadığını belirlemekle başlar. Daha sonra gerekli belgeler hazırlanır ve sisteme kayıt yapılır. E-fatura mükellefi olmak için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • İlk olarak Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvuru yapmanız gerekir. Buraya başvuru yapmanızın amacı mali mühür almaktır.
  • Söz konusu mührü aldıktan sonra sisteme bulunan e-fatura sözleşmesini imzalamanız gereklidir.
  • Sisteme kaydınızı online olarak e-fatura tarayıcısının adresinden yapabilirsiniz. Formdaki bilgileri doğru bir şekilde doldurmaya özen göstermelisiniz.
  • Entegratör bilgilerinizi teyit eder. Bu işlemden sonra firmanıza aktivasyon linki gelir.
  • Söz konusu linki, mali mühür yüklü e-imza ile onaylamanız gerekir.
  • Bundan sonraki aşamadan Gelir İdaresi Başkanlığı onay işlemini gerçekleştirir. Onayı aldıktan sonra resmi olarak e-fatura sistemine geçiş yapmış olursunuz.

Kaydınızı tamamladıktan sonra söz konusu sistem üzerinden fatura düzenlemeye ve alışverişlerinizi elektronik ortamda kaydetmeye başlayabilirsiniz. Bu noktadan itibaren e-fatura mükellefi olarak işlemlerinizi elektronik ortamda gerçekleştirmeniz gerekecektir.

E-Fatura Mükellefi Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-fatura mükellefi sorgulama son derece önemli bir adımdır. Bu sorgulamayı yaparak işletmenizin e-fatura mükellefi olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Firmanızın güvenilirliğini gösteren bu durumu sorgulamak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Bu web sitesine girdikten sonra üst kısımda yer alan menüye bakın. 
  • Burada ’E-fatura” bölümü mevcuttur. Söz konusu başlığın alt kısmında yer alan “Kayıtlı Kullanıcılar Listesi’’ne gidin.
  • Önünüze çıkan sayfada sizden vergi kimlik ya da T.C. kimlik numaranızı girmeniz istenir. Buraya gerekli olan bilgileri doğru bir şekilde yazmaya özen gösterin.
  • Buraya kimlik bilgilerinizi girdikten sonra sorgulama işlemini başlatmak için belirtilen yere tıklayın.

E-fatura mükellefi kontrol işlemi tamamlandıktan sonra karşınıza bir ekran çıkar. Söz konusu ekranda e-fatura başvurusu yapıp mükellef olup olmadığınız hakkında bilgi bulunur. Bu şekilde mükellefiyet durumunuz hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

E-Fatura Mükellefleri E-Faturaya Geçiş Yapmazsa Ne Olur?

E-fatura mükellefleri belirlenen süre içinde  geçiş yapmazlarsa çeşitli cezai yaptırımlarla karşılaşabilirler. Vergi mevzuatına göre, belirlenen süre içinde e-faturaya geçiş yapmayan işletmeler ve kişilere idari para cezaları uygulanabilir. Ayrıca bu uygulamanın zorunlu olduğu durumlarda kâğıt fatura düzenlemenin yasaklanması gibi yaptırımlar da söz konusu olabilir. Dolayısıyla e-fatura mükelleflerinin belirlenen süre içinde geçiş yapmaları son derece önemlidir. Ayrıca işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi gerekir.

E-Fatura Mükellefi Kendisine Fatura Kesebilir mi?

E-fatura mükellefi olanlar, işletme faaliyetleri kapsamında kendilerine fatura kesebilirler. İşlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirirken kendilerine fatura düzenleyebilirler. Böylece işletmeler, alışveriş ve satış işlemlerini düzenli bir şekilde takip edebilir ve vergi yükümlülüklerini yerine getirebilir. Dolayısıyla e-fatura mükellefleri, işletme faaliyetleri kapsamında kendilerine fatura düzenleyebilirler ve bu faturaları elektronik ortamda saklayabilirler. Bununla beraber Vergi usuldeki sorumluluklarınıza uygun olması için Vimer’e (444 0 189) de danışmanız mümkündür. Bu sayede konuyla ilgili kafanızdaki soruları resmi bir noktaya danışarak çözebilirsiniz. 

Bizim Hesap ile E-Faturaya Kolaylıkla Geçiş Yapın

İşletmenizin vergi işlemlerini son derece hızlı ve pratik bir şekilde elektronik ortama taşımak için Bizim Hesap ile e-faturaya geçiş yapabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza göre özel olarak tasarlanmış bir platform olan Bizim Hesap, e-fatura entegrasyonu sayesinde bu sürecinizi kolaylaştırır. Bizim Hesap ile e-faturaya geçmek, işletmenizin vergi süreçlerini modernize etmenin yanı sıra, kağıt israfını önlemenize ve işlemlerinizi daha verimli bir şekilde yönetmenize olanak tanır. Hemen şimdi Bizim Hesap’a kaydolun ve e-fatura sürecinizi kolaylıkla başlatın!

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.