22.04.2021

E-Fatura ile İlgili En Önemli 10 Soru ve Cevabı

E-Fatura ile İlgili En Önemli 10 Soru ve Cevabı

Dijitalleşme kapsamında her geçen gün bildiğimiz tüm geleneksel yöntemler elektronik ortamlara taşınıyor. Bunların başında da e-fatura geliyor. Hala bu konu hakkında bilmeye ihtiyaç duyabileceğiniz bazı noktalar olabilir. Bunları sizin için 10 soru ve cevapta anlattık.

1.E-fatura Nedir?

E-fatura, elektronik ortamda hazırlanan, kağıda basılmayan ve maliyenin sunucuları üzerinden alıcı ile satıcıya iletilen bir fatura türüdür. Kağıt halindeki faturalardan farklı olarak iade, iptal ve itiraz süreçleri değişiklik gösterir. 

2.E-Fatura ile E-Arşiv Fatura Arasındaki Fark Nedir?

Hem alıcı hem de satıcı elektronik fatura kullanıyorsa o halde Gelir İdaresi Başkanlığı sunucuları üzerinden alıcı ve satıcıya elektronik fatura iletilir. Ancak e-fatura kullanma zorunluluğu olmayan ve/veya e-fatura kullanmayan vergi mükellefi tüzel ya da gerçek kişiler ile e-fatura kullanma zorunluluğu bulunan vergi mükellefi arasında bir alışveriş söz konusu ise e-arşiv fatura kullanılır. Bunlar gerektiği takdirde A4 kağıda basılarak kağıt olarak da iletilebilir. 

3.Temel E-Fatura ile Ticari E-Fatura Arasındaki Fark Nedir?

Temel e-faturada göndericiden alıcıya iletilen faturada, alıcının itiraz etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. İtiraz ancak teknik bir sebepten ötürü olabilir. Bunun dışında ise faturayı kesildiği andan itibaren kabul etmiş sayılır. Ticari e-faturada ise alıcının faturaya itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Bu sebeple gönderen, fatura kesildikten sonra alıcıdan onay bekler. 

4.Kimler E-Fatura Kullanmak Zorundadır?

Her geçen yıl yapılan düzenlemeler ile elektronik ortamda gerçekleştirilen faaliyet alanı genişliyor. Hatta e-fatura için son birkaç yıldır getirilen zorunluluklar da söz konusu oluyor. Belli bir brüt gelir elde eden vergi mükellefleri, bazı meslek grupları, bazı sektörler e-faturaya geçiş zorunluluğu taşımaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan bu zorunlulukların yanı sıra, gerçek ya da tüzel bir kişiliğiniz varsa hiçbir ciro kısıtlaması olmadan e-faturaya isteğe bağlı olarak da geçmek mümkündür. 

5.E-fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eğer tüzel bir kişiyseniz Kamu Sertifikasyonu Merkezi’nden mali mühür temin etmeniz gerekiyor. Gerçek kişi olmanız halinde de mali mühür kullanabilmenizin yanı sıra e-imza alınması mümkün bulunuyor. Mali mühür alındıktan ya da e-imza oluşturulduktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapılabilir.

Bir diğer seçenek ise özel entegratör ile çalışmaktır. Maliye Bakanlığı tarafından gerekli sertifikaları ve onayları alarak özel entegratörlük hizmeti veren Bizim Hesap ile e-faturaya geçiş adımlarınızı kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. 

6.E-Fatura Maliyetleri Nelerdir?

E-fatura kullanmak için öncelikle zorunlu olan mali mühür bedelini ödemeniz gerekmektedir. Tüzel kişilik için bu meblağ 290 TL+KDV, gerçek kişiler için ise 184 TL+KDV’dir. Burada söz konusu olan entegratör firmalar ise fatura adedi birim fiyat ile ücretlendirilir ve ortalama olarak 0.45 TL dolaylarında bir ücreti bulunur. Buna ek olarak 2500 TL civarında bir entegrasyon ücreti de bulunur. Eğer bilgi işlem sistemlerinin entegre edilmesi de söz konusu olacaksa çok değişmekle birlikte maliyet 10 bin TL ile 100 bin TL arasında olur.

Ancak kendi alanında rakipsiz fiyat avantajı ile Bizim Hesap’ı tercih ederseniz herhangi bir entegrasyon ücreti ödemezsiniz. Ayrıca her fatura için 1 kontörün harcanması üzerine kurgulanmış paketlerde de avantajlı fiyatlı bulabilirsiniz. Bizim Hesap’ın kontör paket tutarları aşağıdaki gibidir:

50 kontör: 9 TL
100 kontör : 17 TL
200 kontör : 30 TL
500 kontör : 60 TL 

7.E-Fatura Nasıl Kesilir?

E-fatura kesmek için kullanacağınız sisteme giriş yapmanız gerekir. Bu adımdan sonra “Fatura Oluştur” sekmesine geçilir ve fatura kesmek için gerekli olan bilgiler doldurulur. Alıcı, mal ya da hizmet bilgileri, toplam tutar gibi tüm bilgiler eksiksiz girildikten sonra ise “Oluştur” komutu verilir. Faturanız ilk olarak taslak halinde kaydedilir. Son kontrolünüzü de yaptıktan sonra her şey doğru ise onay verilir. GİB imza butonu ile onay verildikten sonra cep telefonunuza gönderilen şifreyi sisteme girmeniz gerekir. Bu adımı da tamamladıktan sonra faturanız oluşturulur. 

8.E-Fatura İptali Nasıl Gerçekleşir?

E-faturanın da normal faturalar gibi iptali söz konusudur. Faturanın iptali sadece fatura türüne bağlı olarak bazı iptal adımlarının farklılık göstermesi ile birbirinden ayrılıyor. Bu iptal işleminin gerçekleşmesi için alıcı tarafından 7 gün içerisinde bir red gelmesi gerekmektedir. 7 gün içinde reddedilmemiş olan faturalar onaylanmış sayılacaktır. 

9.E-fatura Kullanımının Faydaları Nelerdir?

Fatura kesmek için kullanacağınız kağıt, mürekkep, zarf gibi kırtasiye maliyetlerinin hepsinden kurtulmuş olursunuz. 8-10 TL arasındaki bir faturanın maliyetini 20 kuruştan çok daha az bir miktara kadar indirebilirsiniz. Maliyeti düşürürken kağıt tüketimini de azaltacağınız için doğanın korunmasına da yardımcı olursunuz.

E-fatura kesmek çok hızlı bir süreçtir. Faturayı kesmek, onaylamak ve alıcıya iletmek için uzun zaman beklemek gerekmez. Bu da tahsilat işlemlerinizin çok daha hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağlar. Ayrıca alıcı faturayı teslim aldığı zaman bundan da haberiniz olur.

Her faturayı 10 yıl süre ile saklama zorunluluğunuz vardır. Kağıt faturaların kapladığı fiziksel arşiv alanı ise sizin için hem büyük bir lojistik sorun hem de yük oluşturur. E-fatura ile böyle bir sorununuz olmaz; bulut tabanlı sistemlerde saklanabilen e-faturalara elektronik ortamlar üzerinden ulaşabilirsiniz.

Muhasebeciniz ile çok daha senkron bir iş birliği yakalayabilirsiniz. Her ay sonunda faturaları ona iletmek yerine aynı sistem üzerinden almasını sağlayabilirsiniz. E-faturanın faydaları hakkında daha fazla bilgi için inceleyin. 

10.E-Fatura İçin Entegratör Kullanılmalı mı?

E-fatura ile ilgili kolay bir başvuru süreci söz konusu olsa da ilerleyen süreçler için işinizi çok daha kolaylaştıracak olan entegratör hizmeti ile zamandan ve maliyetten kazanabilirsiniz.

Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap’a ücretsiz bir şekilde kayıt olarak üyeliğinizi başlatabilirsiniz. Müşterilerinizin sisteme aktarımını gerçekleştirmenin hemen akabinde e-fatura entegrasyonunuzu bir sözleşme imzalayarak gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle her bir müşteriniz için ayrı ayrı fatura görüntülemek ile uğraşmak zorunda kalmaz, hepsini aynı panel üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Bizim Hesap olarak onlarca e-ticaret sitesi ile entegrasyonu da ücretsiz olarak sağlarız. Böylelikle pazar yerlerinde de satış yapmak için ayrı ayrı paneller üzerinden ürün stok ya da fiyat bilgilerinizi güncellemek zorunda kalmaz, tüm işlemlerinizi Bizim Hesap yönetim paneli üzerinden kolaylıkla halledebilir ve anında fatura da oluşturabilirsiniz.

Bizim Hesap ile çalışmak için e-faturaya yeni geçiyor olmanız da gerekmiyor. Başka bir entegratör ile çalışırken de değişiklik yapabilir, Bizim Hesap’a geçebilirsiniz. Mevcut entegratörünüz ile sözleşmeniz bittiyse ya da herhangi bir sözleşmeniz zaten bulunmuyorsa Bizim Hesap’a kayıt olup müşteri bilgilerinizi destek@bizimhesap.com adresine göndermeniz yeterli olacaktır.

Bizim Hesap’ın sağladığı tüm özellik ve avantajlardan ilave hiçbir ücret ödemeden yararlanmak için siz de hemen Bizim Hesaplı olun!

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.