logo

2024 Yılında e-Fatura Kimler İçin Zorunludur ve Nasıl Geçilir?

11 dk okuma · 27 Eylül 2024

2024 Yılında e-Fatura Kimler İçin Zorunludur ve Nasıl Geçilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura geçiş zorunluluğu ile ilgili yasal düzenlemelerde yıldan yıla değişiklik yapmakta. Bu nedenle değişen kanunlar merak ediliyor. Bu yazımızda sektörler ve ciro limitleri hakkında detaylı bilgiler bulabilir; e-fatura hakkında güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

e-Fatura Nedir?

2010 yılında başlayan e-fatura uygulaması, vergi mükelleflerinin ticarî işlemlerini belgelendirmek, sunulan ürün ve hizmetleri kayıt altına almak için elektronik ortamda üretilen, eskisi gibi kağıda basılmayan bir fatura türüdür.

Bu sistem sayesinde faturalar daha düşük maliyetle kesilir ve muhafaza edilir. Aynı zamanda bu faturalar ilgili kurum ve kuruluşlara daha hızlı bir şekilde ulaştırılır.

e-Fatura Geçiş Zorunluluğu Nedir?

e-Fatura, 1 Temmuz2020 tarihinden itibaren bazı mükellefler için zorunluhâle getirilmiştir. e-Fatura geçiş zorunluluğu vergi denetimi ve izlenebilirlik adına oldukça önemlidir.

Vergi kaçakçılığını önleme noktasında kilit öneme sahiptir. İşletmelerin muhasebe işlemlerini şeffaf şekilde yürütmelerine yardımcı olur. Bu sebeple bazı vergi mükelleflerinin e-fatura geçişi kanunlarla zorunlu kılınmıştır.

e-Faturaya Geçme Zorunluluğunun Kapsamı Her yıl Neden Değişiyor?

Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura zorunluluğununkapsamını sürekli olarak genişletmektir. Hayata geçirilen uygulamalarla e-fatura zorunluluğunun her yıl daha fazla mükellefi kapsaması hedeflenmekte, e-faturaya geçiş limitleri her yılkademeli olarak düşürülmektedir.

2021 yılında mükelleflik grubuna göre değişmekle beraber 4 milyon TL brüt iş hasılatına sahip olanların e-fatura kullanımı zorunlu tutulmuştur. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için ise bu tutar 3 milyon TL olarak değiştirilmiştir.
2024 yılı için yapılan değişikliklerise 2023 yılında tebliğ edilen kararla açıklanmıştır.

Kimler e-Faturaya Geçmek Zorundadır?

Hangi firmalar e-fatura kesmek zorunda? sorusunun cevabı, 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile güncellendi. Buna göre 2024 yılı için e-faturaya geçmesi zorunlu olan işletmeler şöyle:

  • Kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışını gerçekleştiren mükelleflerden, 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.
  • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı); 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL, 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
  • Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli 1 ve 3 sayılı listelerdeki ürünleri üreten/ithal eden
  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı); 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan mükellefler.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri.
  • EPDK’dan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecileri.
  • SGK ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler.
  • İnternet reklamcılığı hizmet aracıları ile ilan yayınlayanlar ve elektronik ortamda mal ve hizmet satışı gerçekleştirenlerden 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.

2024 yılı için e-fatura geçiş şartları yukarıdaki listede bulunan mükellefler için belirlenmiştir. Ancak mükellef grubuna göre şartlar değişebilir. Sizin için belirlenen ciro limitini öğrenerek zorunluluk kapsamına dâhil olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

e-Fatura Geçiş Zorunluluğunda Ciro Limitleri Ne Kadar?

e-Fatura geçiş zorunluluğunda ciro limitleri değişkenlik gösterir. e-Fatura kullanma zorunluluğu için ciro alt limiti, 2024 yılında da 2023’te olduğu gibi3 milyon TL’dir.

Ancak fatura kesme mecburiyeti limiti önceki yıla göre değişmiştir. Tek seferde yapılan satış tutarı üzerinden kesilmesi mecbur olan e-fatura ve e-arşiv makbuzları için alt limit 2023 yılında 4.400 TL iken 2024’te bu rakam 6.900 TL’ye yükselmiştir.

Kuyumcular için ise fatura kesme mecburiyeti alt limiti 13.200 TL’den 20.700 TL’ye çıkmıştır. Karşılaştırmalı ciro limitlerini aşağıdaki tabloda daha net olarak görmeniz mümkündür.

MükellefDönem
20232024
e-Faturaya geçiş ciro limiti3 milyon TL ve üzeri3 milyon TL ve üzeri
e-Ticaret firmaları500 bin TL ve üzeri500 bin TL ve üzeri
Gayrimenkul ve motorlu taşıt alım satım firmaları500 bin TL ve üzeri500 bin TL ve üzeri
Otel işletmeleriYokYok
Tek seferde yapılan satış tutarı üzerinden e-arşiv veya e-Fatura kesme4.400 TL6.900 TL
Kuyumcular13.200 TL20.700 TL

e-Ticaret, Gayrimenkul ve Otel İşletmelerinde Uygulanan Limitler Nedir?

e-Ticaret sektöründe e-fatura zorunluluğu limitleri de diğer mükelleflerden farklıdır.e-Ticaret, gayrimenkul ve motorlu taşıtalım satım firmaları için belirlenen alt limit, 2023 yılındaki gibi 500 bin TL’dir. 2024 yılında 500 bin TL ve üzeri ciro yapan e-ticaret, gayrimenkul ve motorlu taşıt işletmelerinin e-fatura kesmeleri zorunludur.

Otel işletmeleri içinise ciro limiti söz konusu değildir. Yani Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan veya belediyelerden izinli şekilde konaklama hizmet veren tüm otel işletmelerinin herhangi bir alt sınır olmaksızın e-fatura kesmesi zorunludur.

Söz konusu iznin yatırım veya işletme belgesi olarak alınması, durumu değiştirmez.


Mükellef
Dönem
20232024
e-Ticaret firmaları500 bin TL ve üzeri500 bin TL ve üzeri
Gayrimenkul ve motorlu taşıt alım satım firmaları500 bin TL ve üzeri500 bin TL ve üzeri
Otel işletmeleriYokYok

Yukarıdaki tabloyu inceleyerek karşılaştırmalı ciro limitlerini görebilirsiniz.

e-Faturaya Geçmek İçin Neler Gerekir?

e-Fatura uygulamasına geçmek isteyen tüzel kişiler ve gerçek kişilerin mali mühür ve e-imza başta olmak üzere belirli başvuru belgelerini hazırlamaları gerekir. Bu belgeler, başvurunun yapılacağı kurumun taleplerine uygun olarak düzenlenmeli ve eksiksiz bir şekilde sunulmalıdır.

Tüzel kişilerin ve gerçek kişilerin e-fatura hizmetine kayıt olabilmesi için gereken belgeler aşağıdaki gibidir.

Tüzel Kişiler için Başvuru Sırasında İstenen Belgeler

  • e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi: Başvurunun ilk aşaması, yetkili kişilerce imzalanan başvuru formudur. Formda, işletme ile ilgili temel bilgiler ve e-fatura kullanımına ilişkin taahhütler yer alır.
  • Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi: Yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanmış olan bu taahhütname, e-fatura sürecinde kullanılacak olan elektronik mali mührün güvenliği ve doğruluğu ile ilgili yükümlülükleri içerir.
  • Ticaret Sicil Gazetesi: Şirketin kuruluş sözleşmesini içeren ve noter onaylı nüshası olan ticaret sicil gazetesi belgesi, başvuruya eklenmelidir. Şirketin unvanında sonradan değişiklik yapılması durumunda ilan edilen unvana ait ticaret sicil gazetesinin noter tarafından onaylanmış olan örneğinin ya da aslının fotokopisi yeterlidir. Bu belgenin talep edilmesinin amacı, yetkili temsilcilerini ve şirketin yasal statüsünü teyit etmektir.
  • Noter Onaylı İmza Sirküleri: Noter tarafından onaylanmış imza sirküleri başvuru formuna eklenmelidir. Eğer asıl belge getirildiyse, bakanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi talep edilebilir.

Gerçek Kişiler için Başvuru Sırasında İstenen Belgeler:

  • e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi: Tüzel kişilerde olduğu gibi gerçek kişilerde de e-fatura başvurusunun birinci aşaması başvuru formunu doldurmak olacaktır. Formda, kişisel bilgiler ve e-fatura kullanımına ilişkin taahhütler yer alır.
  • Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi: Eğer uygulama mali mühür ile kullanılacaksa, başvuruyu yapan gerçek kişi tarafından imzalanmış olan bu taahhütname sunulmalıdır. Taahhütname, kullanılacak olan elektronik mali mühür güvenliğini ve doğruluğunu taahhüt eder.
  • Nitelikli Elektronik Sertifika Beyanı: Uygulamanın nitelikli elektronik sertifika ile kullanılacağı durumlarda mükellefin nitelikli elektronik sertifika sahibi olduğunu belirten yazılı bir beyan, başvuru evraklarının arasında bulunmalıdır.
  • Noter Onaylı İmza Sirküleri: Tüzel kişilerde olduğu gibi gerçek kişilerde de başvuru sırasında Noter onaylı imza sirküsü sunulması gereken belgelerden biridir. Eğer asıl belge getirildiyse, bakanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi talep edilebilir.

Şahıs Şirketleri için e-Fatura Kullanımı

Ticari faaliyet gösteren limited şirketler, anonim şirketler ve gerçek/şahıs şirketleri, herhangi bir şart aranmaksızın e-fatura hizmetine geçiş yapabilir. Dolayısıyla şahıs şirketlerinin e-fatura hizmetini kullanmasının önünde herhangi bir engel yoktur.

Sadece serbest meslekle uğraşan kişilerin e-fatura kesmesi mümkün değildir fakat bu kişiler ticari faaliyet içinde bulundukları kişilerden e-fatura alabilirler.

e-Faturaya Geçiş Yapmazsanız Ceza Kesilir mi?

Evet, geçmeniz gerektiği halde e-faturaya geçmiyorsanız cezai işlem görürsünüz. Belirlenen mükellefler için e-faturaya geçmek, yasal bir yükümlülüktür. Yerine getirilmeyen her yasal yükümlülük için e-faturaya geçiş yapmamanın dayaptırımları vardır.

E-Fatura mükellefi belirlenen tarihe kadar bu sisteme geçiş yapmazsa ilgili mevzuata göre değerlendirilir. Süresinde e-faturaya geçiş yapmamak, özel usulsüzlük cezasına tabidir. Süresinde başvuru yapmamak, 2. derece usulsüzlük cezasını gerektirir. Eğer mükellef belirlenen süre içinde hem başvuru hem de geçiş yapmazsa bu cezalar ayrı ayrı kesilir.

İş süreçlerini sorunsuz ve aksatmadan ilerletmek için yasal sorumluluklarınızı önemsemeniz ve yerine getirmeniz tavsiye edilir.

Zorunlu Olmasam da e-Faturaya Geçiş Yapmalı mıyım?

e-Faturaya geçiş zorunluluğunuz olmasa bile geçiş yapabilirsiniz. Matbu fatura kullanımının yarattığı kağıt ve ulaşım maliyetleri hesaba katıldığında e-fatura kullanarak tasarruf sağlayabilirsiniz.

Kargolamak zorunda olduğunuz faturaların çevrimiçi ortamda tek tıkla karşı tarafa ulaşması zamandan da büyük ölçüde tasarruf etmenizi sağlar. Matbu faturaların saklanması için ayırdığınız alanı e-Fatura sayesinde daha verimli kullanabilir, işletmenizin bulunduğu fiziksel ortamın daha kullanışlı bir hale getirebilirsiniz. Tahsilatlarınızı hızlandırmanız mümkündür.

Dolayısıyla gerçekleştirdiğiniz ticari faaliyetler e-faturaya geçişi zorunlu kılmasa bile dijitalleşmenin getirdiği birçok ayrıcalıktan faydalanmak için e-faturaya geçiş işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

e-Faturanın Avantajları Nedir?

e-Fatura, kağıt fatura ile tamamen aynı hukuki niteliklere sahip olmakla birlikte çok sayıda avantaj sunar. İtiraz süreleri, iptal ya da iadesi kağıt faturaya göre farklılık gösterebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sunucuları üzerinden alıcı ve satıcıya iletilen e-faturalarda amaç; güvenli faturalama, zamandan ve maliyetten tasarruftur. Aşağıda e-Fatura kullanmanın en önemli avantajlarını bulabilirsiniz.

  • Öncelikle faturalarınızı daha hızlı bir hazırlayabilirsiniz. Bu sayede hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf edebilirsiniz.
  • Elektronik faturalar basılmadığından kağıt, mürekkep, zarf, postalama vb. konularda da tasarruf etmiş olursunuz.
  • Kağıt faturalar zaman zaman kaybolabilir. Bu bazen postalama aşamasında bazen de arşivleme aşamasında meydana gelebilir. Oysa elektronik faturalarda kaybolma riski yoktur.
  • Postalama aşamasıyla zaman kaybedilmez. Müşteriniz faturayı anında görebilir. Böylelikle tahsilatlarınızı da hızlandırmış olursunuz.
  • Geçmiş dönem faturalarınıza ulaşmak için klasörler arasında kaybolmanıza gerek yok. Dijital olarak arşivlediğiniz faturalarınıza sadece bir tık ile kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Fatura gönderme ve alma süresini kısaltarak müşteriniz ile hızlı mutabakat sağlayabilirsiniz.
  • Fatura düzenlerken yapılan hataları ortadan kaldırabilirsiniz.
  • e-Fatura çevreci bir uygulamadır. Fatura kesme sürecinde kağıt kullanımını ortadan kaldırır ve tüm süreci dijitalleştirerek elektronik ortama taşır.

Sıkça Sorulan Sorular

1. e-Fatura Zorunluluğu Hangi Ciro Sınırını Aşanlar İçin Geçerlidir?

e-Fatura kullanma zorunluluğu için ciro alt limiti, 2024 yılında da 2023’te olduğu gibi3 milyon TL’dir.

2. e-Ticaret, Gayrimenkul ve Otel İşletmelerinde Uygulanan Limitler Nasıldır?

e-Ticaret, gayrimenkul ve motorlu taşıtalım satım firmaları için belirlenen alt limit, 2023 yılındaki gibi 500 bin TL’dir. 2024 yılında 500 bin TL ve üzeri ciro yapan e-ticaret, gayrimenkul ve motorlu taşıt işletmelerinin e-Fatura kesmeleri zorunludur. Otel işletmeleri içinise ciro limiti yoktur, hepsi e-faturaya geçmek zorundadır.

3. e-Faturaya geçilmezse ne olur?

Belirlenen mükellefler için e-faturaya geçmek, yasal bir yükümlülüktür. Yerine getirilmeyen her yasal yükümlülük için e-faturaya geçiş yapmamanın dayaptırımları vardır.

4. e-Faturaya geçiş ücretli mi?

Hayır. Mali mühür ve e-imza edindikten sonra e-fatura entegrasyonunuz Bizim Hesap üzerinden ücretsiz olarak tanımlanır. Bunun yanı kestiğiniz her fatura için kontör bedeli ödemeniz gerekmektedir.

5. Kimler e-Faturaya geçmek zorunda?

Zorunlu olan sektörler ciro limitleri GİB tarafından kanunla belirlenir. Yukarıdaki yazıdan detaylara ulaşabilirsiniz.

Bizim Hesap ile e-Faturaya Kolay ve Hızlı Geçiş Sağlayın

e-Fatura’ya geçiş sürecini kaçırmaktan veya işlemleri doğru şekilde tamamlayamamaktan endişeleniyorsanız Bizim Hesap’a gelebilirsiniz. Bizim Hesap ile kolay ve hızlı e-Fatura başvurusu yapabilirsiniz. Mali mühür ve e-imzaya sahip olmanız durumunda Bizim Hesap başvuru sürecinizi sizin adınıza gerçekleştirir. 

Siz de uygun fiyatlarla profesyonel e-fatura hizmeti alabilir, bu sayede fatura kesme işlemini şeffaf ve takip edilebilir hale getirerek vergi dönemlerinde zaman kazanabilirsiniz.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir