20.01.2023

e-Fatura Entegrasyonu Nedir?

e-Fatura Entegrasyonu Nedir?

Dijitalleşmenin sağladığı avantajlardan ve getirdiği kolaylıklardan biri olan e-Fatura şirketlerin maliyetlerini düşüren bir uygulamadır. Firmalara zaman kazandıran, süreçleri sorunsuz şekilde yürütmeyi kolaylaştıran ve aynı zamanda çevreci bir yaklaşım olan e-Fatura sanal ticarete ancak entegrasyonu yapılırsa uygulanabilir. e-Fatura entegrasyon işlemi e-ticaret yapan firmaların kolay bir şekilde elektronik ortamda fatura kesmelerini sağlar. Tabi bu işlemin anlık uygulanabilmesi için web sitesine yazılımın yüklenmesi ve uyarlanması gerekir.

e-Fatura Nedir, Ne İşe Yarar?

05.03.2010 tarihinde yayınlanarak uygulamaya konan 397 sıra no.lu VUK tebliği ile hayata geçirilmiş dijital bir fatura kesme sistemidir. Faturanın içerdiği veriler, uygulanan standartlar ve formatı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından resmi olarak belirlenir. Faturada yer alması gereken bilgileri, alıcı ve satıcı arasındaki iletişimi sağlayan merkezi bir platform üzerinden dijital ortamda aktarır.

Fiziki fatura yerine geçen e-Fatura düzenlenmesinde amaç tüm işletmelerin ortak bir standarda sahip şekilde fatura kesmesidir. Düzenlenen yönetmelikler ve sistemler sayesinde alıcı ve satıcı arasında gerçekleşen alışveriş sonucunda oluşan fatura zamandan ve maliyetten tasarruf edilerek anlık olarak düzenlenir.

e-Fatura sadece internet üzerinden satış yapan kişiler tarafından düzenlenmez. Ticari firma statüsünde olan “Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs” şirketlerinin tamamı e-fatura uygulaması aracılığı ile fiziki yerine bu faturalama sistemini kullanabilir.

e-Fatura Entegrasyonu Nedir?

Elektronik ortamda verilen hizmetler ve satılan ürünler için kâğıt ve baskı materyallerini kullanmadan fatura düzenlenmesini sağlayan elektronik fatura e-ticaret sitelerinin en çok kullandığı belge türlerinden biridir. Bir yazılım olarak düzenlenen ve kaynak kodlarına sahip olan e-Fatura web sitesi tarafından ancak entegrasyon (iki sistemi bütünleştirmek) yapıldıktan sonra kullanılabilir hale gelir.

Entegrasyon tamamlandıktan sonra web sitesi üzerinden ödemesi tamamlanan alışverişlerin faturası anında otomatik olarak kesilir ve bilgiler sisteme girilen verilerden otomatik olarak çekilir. E-ticaret hacminde muhasebenin tutulmasını kolaylaştıran ve faturalama işlemine ayrılan vakti ortadan kaldıran uygulama süreçlere olumlu yansır.

Resmi olarak belge niteliği taşıyan ve GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından verilen yetki ile yapılan e-Fatura kesme işlemleri hazır web siteleri üzerine sonradan yapılabileceği gibi sitenin kuruluş aşamasında da eklenebilir. e-Fatura entegrasyon işlemlerini GİB tarafından yetki verilen özel entegratör şirketler yapar. Web sitesinde uygulanacak olan elektronik dönüşüm işlemleri için kayıt oluşturma ve diğer detayların tamamlanması resmi olarak ancak yetki verilen firmalar tarafından tamamlanır. Resmi yetkiye sahip olmayan firmalar bu açıdan güvenilir değildir.

e-Fatura Entegrasyon Ücretleri

e-Fatura entegrasyon ücretleri Bizim Hesap kullanıcıları için tamamen ücretsizdir. Online Ön Muhasebe Programı olarak geliştirilen ve muhasebe işlemlerini tek panel üzerinden kolayca yönetmenizi sağlayan uygulama birçok avantajının yanı sıra ücretsiz e-Fatura entegrasyonu ile fırsat yaratır. Sisteme dahil olduktan sonra her bir e-Fatura maliyeti sadece 12 kuruş (2023 yılı için geçerli) olur.

e-Fatura entegrasyonu yaptırmadan önce Kamu Sertifikasyon Merkezi üzerinden Elektronik fatura kullanıcısı olmak için bir ödeme yapmanız gerekir. Mali mühür almak için yapacağınız cüzi miktardaki ödeme sonrası entegrasyon başvurunuzu yapabilirsiniz.

Mali mühür kurum, kuruluş, işletme ve tüzel kişiler için elektronik ortamda yasal belge oluşturmalarını sağlayan ve muhatabı belirten bir elektronik mühürdür.

Ücretsiz e-Fatura Entegrasyonu Yapın!

Dijital ortamda bir firmanın kestiği resmi fatura olan e-Faturaya Bizim Hesap uygulamaları üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Bizim Hesap sistemine girdiğiniz zaman e-Fatura başvur > entegratör başvurusu > entegratör aktivasyonu yaparak elektronik ortamda fatura kesmek için ilk adımı atabilirsiniz. Aktivasyon işleminin tamamlanmasının ardından kendinize özel bir şifre belirleyebilir ardından hemen elektronik fatura kesmeye başlayabilirsiniz.

Bizim Hesap uygulamaları üzerinden e-Fatura entegrasyonu yaparken kurulum ücreti ya da eğitim bedeli ödemenize gerek yoktur. Sadece kesilen fatura başına 12 kuruş ödeyerek anında resmi faturalarınızı elektronik ortamda üretebilirsiniz. Bizim Hesap sisteminize cep telefonu uygulaması, tablet ya da bilgisayar üzerinden girebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın çevreyi korumak adına tamamen elektronik faturaya geçme hedefinde olduğu bu dönemde erkenden adımınızı atabilirsiniz. GİB tarafından desteklenen ve onaylanan e-Fatura entegrasyonu sayesinde birkaç tıklama ile faturalarınızı kesebiliyor olmak hem operasyonel süreçleri hızlandırır hem de fiziki fatura arşivleme sorununu ortadan kaldırır.

e-ticaret sistemi üzerinden satın alma işlemi tamamlandığı anda otomatik olarak fatura keserek ürün ücret tahsilatını anında alabilir, bekleme derdinden tamamen kurtulabilirsiniz. Faturalarınızı elektronik ortamda göndererek posta, kargo, kağıt ve baskı maliyetlerini tamamen gider kaleminizden çıkarabilirsiniz. E-fatura sistemini destekleyen ve birlikte verimliliği artıran e-arşiv uygulamasını da kullanarak birçok avantaj edinirsiniz. Bizim Hesap e-arşiv uygulaması sayesinde fiziksel ortamda saklanması ve belli dönemlerde yetkililere sunulması gereken faturaları dijital ortama aktarabilirsiniz.

Fatura kesme işlemi için müşteri ile fiziki bir alanda bulunma ihtiyacı ya da eleman çalıştırma derdine son verebilirsiniz. Otomatik olarak kesilen e-Fatura sayesinde elemanlarınız ve siz zaman kazanabilir, teknolojinin gücünden faydalanarak farklı işlemler için zaman yaratabilirsiniz. Ayrıca fatura kesmenin yanı sıra fatura iptali ve saklama işlemlerini dijitale taşıyarak tüm süreçleri en verimli şekilde hızla yönetebilirsiniz.

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bizim Hesap ile e-Fatura entegrasyon süreci:

  • GİB üzerinden mali mühür alınır. Şahıs şirketi sahipleri için mali mühür zorunlu değildir. Şahıs şirketleri e-imza ile başvuru yapabilir.
  • Bizimhesap.com sistemine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapmalısınız.
  • Ana sayfadaki “En Hesaplı e-Fatura” butonuna tıkladıktan sonra e-Fatura başvur > entegratör başvurusu > entegratör aktivasyonu > şifre oluşturma adımlarını tamamlamalısınız.
  • Form doldurma işleminin ardından kontör satın alarak süreci başlattığınızda tamamlanması muhtemelen 1-2 gün sürer.
  • Süreç sonunda entegratörden e-posta hesabınıza yapmanız gerekenleri anlatan aktivasyon maili gelir.
  • Mail ile aktivasyon gerçekleştirdikten sonra Bizim Hesap entegratörü tarafından iletilen web servis bilgileri size gönderilir.
  • Web servis bilgilerini Bizim Hesap ile paylaştıktan sonra geri kalan tüm işlemler yetkili personel tarafından tamamlanır ve bitişinde size haber verilir.
  • Tüm işlemlerin ardından artık otomatik olarak e-Fatura kesmeye başlayabilirsiniz.
  • Farklı bir entegratör ile çalışanlar için Bizim Hesap avantajlarından yararlanarak sisteme dahil olma fırsatları sunulur. İletişime geçmeniz halinde eski entegratörden aynı gün içerisinde Bizim Hesap yetkililerine transfer alırsınız.

Bizim Hesap ile e-Fatura Avantajları

Kolay ve ücretsiz başvuru, basit ve kullanıcı dostu arayüz, tek tıkla tek panelden yönetim imkanlarının yanı sıra Bizim Hesap ile e-Fatura kullanıcısı olmanın birçok farklı avantajı vardır.

  • İnternete erişim sağlanan farklı cihazlar ile tatilde bile faturalama işlemlerini kolaylıkla 7/24 yapabilirsiniz.
  • e-Faturalar elektronik ortamda güvenli şekilde saklanır, detaylı raporlama ve analizler alınabilir.
  • Bizim Hesap yasal süreç olan 10 yıl boyunca faturalarınızın ücretsiz ve güvenli bir şekilde sistemde saklanmasını sağlar.
  • Dönemlik kampanyalar (kargo kodu, ücretsiz kargo vb.) gibi fırsatlardan yararlanma şansınız olur.
  • Faturalama sisteminde kendilerine has özel alanların doldurulmasını talep eden kurumlar için kurumlar tarafından reddedilmeyen fatura formatları sunulur.
  • Bulut tabanlı depolama sistemleri sayesinde fiziksel faturalar ile uğraşmadan ya da herhangi bir elektronik ürüne ihtiyaç duymadan faturalarınızı arşivleme imkanınız olur.

Şimdi Bizim Hesap uygulamaları ile tanışarak şirket muhasebesini daha hızlı ve kusursuz bir hale getirebilir, üstelik bunun için çok cüzi bir miktar ödeme yaparak yüksek verimlilik sağlayabilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.