11.04.2022

e-SMM Geçiş Zorunluluğu

e-SMM Geçiş Zorunluluğu

e-SMM Nedir?

Serbest meslek makbuzunun Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlar dahilinde kâğıt ortamı yerine elektronik ortamda düzenlenmiş haline e-SMM denir. Bu sayede serbest meslek erbapları tahsilatları için kâğıt ortamında serbest meslek makbuzu düzenlemek yerine bunu elektronik ortamda düzenlemeye başlamış oldu.

e-SMM’ye Geçiş Zorunluluğu Ne Zaman Başladı?

1 Ocak 2018 tarihinde e-SMM’ye geçişin mümkün olması ile birlikte düzenlemeler yapılmaya devam ediyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2019 yılında yayınladığı Vergi Usul Kanunu’na göre de 30 Haziran 2020 tarihinden itibaren mesleki faaliyetlerine yeni başlamış ya da devam etmekte olan vergi mükellefi serbest meslek erbaplarının e-SMM’ye geçişi zorunlu kılındı.

GİB tarafından yapılan düzenlemeye göre e-SMM’ye geçiş yapacak olan, faaliyetlerine devam etmekte olan vergi mükellefi serbest meslek erbapları 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren hemen geçiş yapmak zorundadır. Bununla birlikte faaliyetlerine yeni başlamış olan vergi mükellefi olan serbest meslek erbaplarının ise işe başladıkları tarihten sonraki 3.ayın sonuna kadar e-SMM uygulamasına geçmesi gerekmektedir.

e-SMM Geçiş Zorunluluğu Kimler İçin Geçerli?

Genel tanımı itibari ile serbest meslek erbapları; kendi kişisel bilgi ve becerisinden faydalanmak suretiyle sermaye odağında değil, mesai odağında, kendi nam ve hesabına faaliyetlerini sürdüren kişilerdir. Bu kapsamda yer alan avukat, doktor, mimar, mühendis, kimyager, ressam, yazar, senarist, artist, danışman ve diğer tüm serbest meslek erbapları e-SMM’ye geçiş zorunluluğuna tabidir.

e-SMM’ye Nasıl Geçiş Yapılır?

e-SMM’ye geçmek için kullanabileceğiniz 3 ayrı yöntem bulunmaktadır:

  • Özel entegratör yoluyla,
  • GİB Portal kullanarak,
  • Kendi sunucularınız üzerinden GİB’e entegrasyon yaparak.

Buradaki önemli nokta her üç şekilde de e-imza ya da mali mühür olması şartının aranmasıdır.

Bizim Hesap ile Kolayca Halledin

Manuel olarak yapabileceğiniz GİB Portal ya da GİB entegrasyonu aşamalarının yorucu ve vakit alan detayları ile uğraşmadan GİB tarafından onaylı özel entegratörlerle çalışan Bizim Hesap ile e-SMM’ye geçiş yapabilirsiniz.

Kullanımı kolay arayüzü sayesinde kolayca işlem yapabileceğiniz için vakitten kazanabilir ve hatasız işlem yapabilirsiniz. iOS ve Android işletim sistemine sahip mobil uygulamaları ile dilediğiniz her yerden panele erişim sağlayarak e-smm oluşturabilir ve gönderebilirsiniz.

Bulut teknolojisi sayesinde tüm geçmiş makbuzlarınızın da çok daha güvenli bir şekilde saklanabilmesine, dilediğiniz zaman kolayca erişebilmenize de olanak tanıyan Bizim Hesap ile çok daha pratik bir şekilde yol alabilirsiniz.

Siz de kazancınızı artırırken ön muhasebe sorumluluklarınızı daha teknolojik araçlarla çözümlemek istiyorsanız Bizim Hesap’ın 14 günlük ücretsiz deneme sürecinden faydalanın. Rakiplerine göre daha uygun fiyatlı çözümler sunan Bizim Hesap (tıklanabilir alan: https://bizimhesap.com/fiyatlar ) ile hemen siz de daha fazla kazanın!

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.