23.12.2021

2022 E-Fatura Geçiş Zorunluluğu

2022 E-Fatura Geçiş Zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-fatura süreçleri her yıl yeni bir güncellemeye tabi tutulmaktadır. 2022 yılında da e-fatura ve e-arşiv kullanımlarının zorunluluğu hakkında belirlenen detaylar güncellendi.

Yıllık ciroya göre e-fatura ve e-arşiv kullanımı her sene yeniden belirleniyor. Dijital dönüşüm ile birlikte kullanımı daha da yaygınlaşan e-fatura ve e-arşiv için belirlenen zorunluluk kriterleri de buna bağlı olarak yeniden şekilleniyor. 2022 yılında da yine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğ ile yapılacak güncelleme duyurulmuş bulunmaktadır.

2022 Yılı ve E-Fatura Geçiş Zorunluluğu Olan Mükellefler ve Sektörler

Ticaretin olduğu her alanda her yıl belli bir ciro ve üzerinde gelir elde edenler için e-fatura ve e-arşiv kullanımı zorunlu hale getiriliyor. Hem maliyetten tasarruf edilmesi hem fatura işlemlerinin daha hızlı ve hatasız bir şekilde sonuca ulaşması hem de kağıt kullanımının azalması sayesinde doğanın korunması gibi pek çok sebepten ötürü kullanım alanının yaygınlaşması için 2022 yılı için de yeni bir taslak tebliğ yayınlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapılması adına bu yıla kadar belirlenmiş olan kapsamın daha da genişleyeceğinin çağrısı niteliğinde bir başka tebliğ taslağı hazırlanmıştır.

Daha öncesinde 10 milyon TL brüt satış hasılatı için belirlenen zorunluluk 2020 ve devamındaki yıllar için yeniden güncellenmiştir. Bu güncellemeye göre ise brüt satış hasılatının 5 milyon TL’ yi aşması halinde firmalar, 1 Temmuz 2021 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv sistemine, 1 Ocak 2022 tarihine kadar ise e-defter uygulamasına geçilmesi zorunlu tutulmuştur. 

2022 yılı için ise GİB tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre e-fatura ve e-arşiv uygulamalarına geçiş zorunluluğu için belirlenen yıllık brüt hasılat tutarı aşağıya çekilmiş olarak görünüyor. Bu da 2021 yılında brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve devam eden yıllardaki hesap dönemlerinde 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-faturaya geçiş zorunluluğu olduğunu gösteriyor. Yine aynı doğrultuda e-fatura ve e-arşiv uygulamalarının yanı sıra 1 Ocak 2023 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçişin zorunlu kılınması bekleniyor. 

Bununla birlikte taslak tebliğde görüyoruz ki bazı sektörlere de e-fatura mükellefi olması zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda kendi sitesinde ya da başka bir platformda e-ticaret faaliyeti gösteren, gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşaat, imalat,kiralama, alım, satım sektörlerinde yer alan mükellefler arasında 2020 ve 2021 senesinde 1 milyon TL, 2022 ve onu takip eden hesap dönemlerinde 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı yapanlar e-faturaya geçme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu koşulları sağlayan firmaların 1 Temmuz 2022’ye kadar e-faturaya geçmeleri gerektiği görülmektedir.. Bu tarihten sonra faaliyet göstermeye başlayacak olanlar için ise ilk 3 ay içinde sisteme geçmek zorunlu kılınıyor. 

Bizim Hesap ile Geçişi Hızlandırın 

Yayınlanan tebliğ taslağının yürürlüğe konmasını beklemeden, gönüllü olarak da e-fatura ve e-arşiv sistemlerine geçiş yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylı özel entegratör olarak hizmet veren Bizim Hesap sayesinde e-fatura ve e-arşiv sistemlerine geçiş yapabilir ve hem maliyetten hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Bizim Hesap’a kolayca başvuru yapabilir ve basit birkaç adım ile geçiş sürecini tamamlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra ise atık kağıt ve fiziksel arşiv sorununuz olmadan tüm faturalarınızı güvenli bir şekilde karşı tarafa gönderebilir, gerektiğinde iptal edebilir ve bulut teknolojisi üzerinden saklayabilirsiniz.

Android ve iOS işletim sistemleri ile uyumlu olan mobil uygulamaları ile Bizim Hesap sayesinde yönetim paneline dilediğiniz zaman ulaşarak işlemlerinizi her yerden kolaylıkla yapabilirsiniz. 14 günlük ücretsiz deneme süreci ile Bizim Hesap’a hemen başvurun.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.