26.11.2021

E-Ticaret Sektöründe E-Fatura veya E-Arşiv Kullanma Zorunluluğu Var Mıdır?

E-Ticaret Sektöründe E-Fatura veya E-Arşiv Kullanma Zorunluluğu Var Mıdır?

E-Fatura ve E-Arşiv kullanmanın zorunlu olup olmadığına dair bilgi almak isteyenler için hazırladığımız yazıyı hemen okuyabilirsiniz.

E-Fatura ve E-Arşiv konusu Maliye Bakanlığı tarafından gündeme getirildiğinden beri yasanın tamamlanması ve kesin olarak hükümlerin belirlenmesinin ardından bazı şartlar uyarınca e-Ticaret sektöründe her ikisinin de kullanılması zorunlu hale getirildi.

E-Fatura ve E-Arşiv Nedir?

GİB tarafından şirketler arasında trafiği olan faturaların elektronik ortamlarda hazırlanıp yine elektronik ortamlarda gönderim ve alım işlemlerinin yapılmasına e-Fatura denilmektedir. E-Arşiv ise henüz e-Fatura’ya geçmemiş olan şirketler için tüketicilerine gönderecek oldukları faturaların elektronik ortamda hazırlanması, gönderilmesi ve arşivlenmesi anlamına gelen uygulamadır.

Gelişen teknoloji sayesinde artık şirketlerin faturaları elektronik ortamlarda hazırladıktan sonra kağıtlara basmasına ve posta yolu ile alıcı tarafa ulaştırmasına gerek kalmamıştır. Maliye Bakanlığı’nın getirdiği yasa kapsamında e-ticaret sektöründe çalışan tüm şirketler faturalarını elektronik ortamda hazırlamanın dışında iletebilmekte, alabilmekte ve saklayabilmektedir.

E-Fatura ve E-Arşiv Kullanma Zorunluluğunun Kapsamı Nedir?

İnternetten ürün ya da hizmet satarak hasılat yapan tüm şirketlerin 2014 yılında gelmiş olan yasa itibariyle elektronik ortamda fatura işlemlerini yapmaları söz konusudur. Maliye Bakanlığı bununla ilgili de kapsamı belirlemiştir.

E-ticaret sektöründeki, 1 ile 5 milyon Türk Lirası ciro yapan şirketlerin hepsinin e-Fatura kullanma zorunluluğu bulunuyor. Bununla birlikte 5 milyon ve üzerinde cirosu olan tüm şirketlerin e-Fatura ve e-Arşiv uygulamalarının ikisini de kullanması zorunlu bulunuyor.

Fatura ve E-Arşiv Kullanmanı Avantajları Nelerdir?

Hayatın her alanındaki işleri çok daha kolay bir hale getiren elektronik uygulamalar fatura işlemlerinde de büyük bir avantaj oluşturuyor;

  • Yüzlerce sayfa kağıdın harcanmasının maliyetini ortadan kaldırıyor.
  • Posta ya da kargo işlemlerinin yerini e-posta kolaylığı alıyor.
  • Basılı olarak yıllarca saklanması gereken faturaların lojistik yükünü ortadan kaldırıyor.
  • İptal işlemlerinin kolay ve sorunsuz olmasını sağlıyor.

Tüm bu avantajlar gözetildiği zaman kanuni zorunlulukların dışında da tercih edilmesi makul görünün bu uygulamalar e-ticaret sektöründeki birçok şirketin fatura işlemleri konusunda büyük bir kolaylık elde etmesini sağlıyor.

Bizim Hesap ile E-Fatura ve E-Arşiv

Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap, kullanıcılarına e-fatura ve e-arşiv kullanımına da imkan veren özellikler sunuyor. Hızlı ve kolay e-fatura entegrasyonunun tüm detaylarını öğrenmek için şimdi tıklayın. Üstelik Bizim Hesap’da kolaylıkla e-arşiv ve e-faturaya geçiş yapabileceğiniz gibi, başka ön muhasebe sistemlerinden Bizim Hesap’a da 3 adımda hızlıca geçiş yapabilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.