01.10.2023

E-Fatura Mükellefi Kimdir? E-Fatura Mükellefi Nasıl Sorgulanır?

E-Fatura Mükellefi Kimdir? E-Fatura Mükellefi Nasıl Sorgulanır?

E-fatura mükellefiyeti, işletmelerin finansal süreçlerini yeniden şekillendirirken, zaman ve kaynak tasarrufu sağlar. Bu dönüşüm, sadece kağıtsız bir çevre yaratmakla kalmaz, aynı zamanda işlemlerinizi daha şeffaf ve düzenli kılar. Bu yazıda, e-fatura mükellefi kimdir, nasıl olunur ve sorgulanır sorularına yanıt bulacak ve BizimHesap’ın bu alandaki çözümleriyle nasıl bir adım öne geçebileceğinizi öğreneceksiniz.

E-Fatura Mükellefi Kimdir?

E-fatura mükellefi, yürürlükteki kanunlar kapsamında belirli kriterleri karşılayan ve bu nedenle e-fatura kullanmak zorunda olan kişi ya da kurumlardır. 2020 yılı ve sonrasında brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan firmalar e-fatura mükellefi olarak tanımlanmıştı. Ancak kapsam 2021yılında yeniden güncellendi. 2021 yılı cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmalar, 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-fatura ve e-arşive kayıtlı olmak zorundaydı. 

2023 yılı için ise Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, elektronik faturaya geçmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bununla birlikte kendi web siteleri ya da online satış platformları üzerinden ürün veya hizmet satışı gerçekleştirerek 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde eden mükellefler de aynı şekilde elektronik faturaya geçmelidir.

E-fatura mükellefiyeti, firmaların brüt satış hasılatına ve sektörel faaliyetlerine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, e-ticaret sektöründe 2022 ve sonrası için brüt satış hasılatı 500 bin TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura kullanmak zorundadır. Ayrıca, belirli ürünlerin imalatı ve ithalatını yapan firmalar da ciro sınırına bakılmaksızın e-fatura mükellefi olarak kabul edilmektedir. Dilerseniz BizimHesap ile kolay bir şekilde e-fatura sistemine geçiş yapabilirsiniz.

E-Fatura Mükellefi Nasıl Olunur?

E-fatura mükellefi olmak için, ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) başvuruda bulunulmalı ve mali mühür alınmalıdır. Mali mühür, şirketinizin elektronik ortamda yasal olarak kaşesini kullanmanızı sağlayan bir araçtır ve başvurunuzla birlikte USB aygıtı olarak size verilir. Başvuru sırasında, mali mühür başvuru formu, taahhütnameler, şirket kuruluş sözleşmesi, ticaret sicil gazetesi ve imza sirküleri gibi belgelerin hazırlanması ve GİB’e gönderilmesi gerekmektedir.

Başvuru sürecinde, e-fatura uygulamasından yararlanacağınız yöntemi belirlemeniz önemlidir. GİB Portal üzerinden online başvuru yapabilir veya özel entegratör hizmeti veren platformları tercih edebilirsiniz. 

Tüm belgeler eksiksiz olduğunda, başvuru bilgileriniz işleme alınır ve onay süreci başlar. İşlemin tamamlanması mali mühür ya da e-imza süreci ile beraber 1-2 haftayı bulabilir. Onay alındığında, mali mühür veya e-imza ile e-fatura kesmeye başlayabilirsiniz.

E-Fatura Mükellef Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-fatura mükellef sorgulama işlemi, fatura keseceğiniz firmanın e-fatura mükellefi olup olmadığını öğrenmeniz için kritik bir adımdır. Bu sorgulama, sadece firmanın e-fatura kullanıcısı olup olmadığını kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda firmanın güvenilirliğine dair de bilgi verir. E-fatura mükellefleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) düzenlemeleri doğrultusunda belirlenir ve bu mükellefler GİB’e kayıtlıdır. Başvuru sonrasında e-fatura başvuru sorgulama işlemini GİB’e ait olan efatura.gov.tr üzerinden yapabilirsiniz. 

E-fatura mükellef sorgulama işlemi için izlemeniz gereken adımlar şunlardır;

  • Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine girin.
  • Üstte yer alan menüde “e-fatura” başlığının altında görüntülenecek olan “Kayıtlı Kullanıcılar Listesi” kısmına tıklayın.
  • Açılan sayfada sizden istenen Vergi kimlik numarası ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bilgilerini girin. Bu bilgileri doğru girdiğinizden emin olun.
  • Her seferinde değişen “Güvenlik Kodu” kutucuğuna yanında verilen kodu girin.

Bu basit adımları tamamladıktan sonra bir firmanın mükellef sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

E-Fatura Mükellefi Kendi Kendine Fatura Kesebilir mi?

E-fatura mükellefi kendi kendine fatura kesemez; ancak, e-arşiv fatura uygulamasını kullanarak e-fatura mükellefi olmayan kişilere fatura kesebilir. E-fatura, sadece e-fatura kullanıcıları arasında geçerli bir belge türüdür ve bir mal veya hizmet alımı karşılığında kesilebilir. E-fatura ve e-arşiv fatura arasındaki temel fark, e-faturanın sadece e-fatura kullanıcıları arasında, e-arşiv faturanın ise e-fatura kullanıcısı olmayanlara kesilebilmesidir.

E-Fatura Sisteminin Avantajları Nelerdir?

E-fatura sisteminin avantajları arasında en önemlisi zaman ve maliyet açısından işletmelerin tasarruf etmelerine olanak tanımasıdır. Bunun yanında e-fatura mükellefi olan işletmeler için e-fatura sisteminin başlıca avantajları şunlardır:

  • E-fatura, alıcı ve satıcı arasında belirli bir standardı olan bir faturalama sistemi kurarak yapılan işlemlerin güvenli ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
  • Faturaların dijital ortamda hazırlanması, kağıt tasarrufu sağlar ve çevreyi korur.
  • Birçok aşaması dijital ve otomatik olarak gerçekleştiği için işletmelerin operasyonel yüklerini azaltır.
  • E-fatura uygulamasına geçen işletmelerde çıktı alma, kargolama ve arşivleme masrafları ortadan kalkar.
  • Dünyanın her yerinden tek tıkla e-fatura hazırlanıp gönderilebilir.
  • İnternetin olduğu her yerde dilediğiniz faturaya istediğiniz an erişebilirsiniz.
  • Müşterilerin faturaları anında görmesi, tahsilatları hızlandırır.

Bu avantajlar sayesinde işletmeler günlük operasyonlarını daha etkili bir şekilde yönetebilir ve müşteri ilişkilerini güçlendirebilir.

E-Fatura Mükellefi Sistemine Nasıl Geçiş Yapılabilir?

E-Fatura mükellefi olmak isteyenler, Gelir İdaresi Başkanlığı Portal, e-fatura entegrasyonuna uygun bilgi işlem altyapısı ve özel entegratörler olmak üzere üç farklı yöntemle sisteme geçiş yapabilirler. E-fatura kullanımının getirdiği kolaylık ve düzen, işletmelerin bu sisteme geçiş yapmasını zorunlu kılar; ancak bu geçiş süreci, özellikle bilgi eksikliği ve teknik yetersizlikler nedeniyle zorlayıcı olabilir. Bu noktada, BizimHesap işletmelere ücretsiz e-Fatura entegrasyonu sunarak operasyonlarını hızlandırma imkanı tanır.

Online Ön Muhasebe Programı BizimHesap, işletmenizi e-faturaya geçirerek operasyonlarınızı hızlandırmanıza yardımcı olur. Bizim Hesap aracılığıyla özel entegratör hizmeti alabilir, e-faturalarınızın entegrasyonunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Böylece, operasyonel yükünüzü azaltabilir, daha güvenilir ve doğru bir çizgide ilerleyebilirsiniz. BizimHesap ile uzmanlar eşliğinde başlangıç için gereken tüm adımları çözüme kavuşturabilir, sayısız avantaj elde edebilirsiniz.

SSS

E-Faturaya Geçmemek Sorun Olur mu?

E-faturaya geçmemek, Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen cezai yaptırımların uygulanmasına neden olur. E-fatura mükellefiyeti zorunlu olan ve belirtilen tarihte sisteme kayıtlı olmayan firmalar, satın aldıkları ya da sattıkları hizmet için 7 gün içinde e-fatura düzenlemezlerse, Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesi kapsamında özel usulsüzlük cezası ile karşılaşabilirler. 

E-Faturaya Geçtikten Sonra Kağıt Fatura Kesilebilir mi?

E-fatura sistemine geçtikten sonra, firmalar sisteme kayıtlı olan diğer firmalara yalnızca e-fatura gönderebilirler. E-faturaya kayıtlı firmalara kağıt fatura kesilmesi durumunda bu faturalar geçersiz sayılır. Ancak, sisteme kayıtlı olmayan firmalara ise kağıt fatura ya da e-arşiv fatura düzenleyerek gönderebilirler. Bu durum, işletmelerin hem kağıt hem de elektronik fatura kullanabilmesine olanak tanır, böylece işletmeler müşterilerine daha esnek hizmet sunabilirler.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.