2020 yılına geldiğimizde yapay zekaya sahip yazılımların, muhasebe ile ilgili görevleri yerine getirmenin yanı sıra vergi, maaş ödemeleri ve diğer finansal denetleme işlemlerini otomatik bir şekilde yapabilecek bir seviye ulaşması bekleniyor.
Teknolojiden finansa, enerjiden sağlığa, ulaşımdan üretime bir çok sektör artık çok fazla miktar veri (Big Data) üretiyor.
Diğer sektörlerin aksine ilk dönemlerde muhasebe bu değişimden ve yenilikçi ruhtan pek nasibini almadı. Muhasebe ile ilgili kurallar, kârın ve zararın kaydedilip raporlanması iş ve ticaret tarihinin en büyük buluşlarından biriydi. Ama bu buluş 500 yıl önce gerçekleşti.
Bununla beraber sonunda yapay zeka ve öğrenen makina teknolojileri limitli bir seviyede olsa da muhasebeciliğin sınırlarına girdi. Dünya çapında kullanılan online muhasebe yazılımları Türkiye çapında kullanılan yazılımlar otomatik veri girişi, mutabakat yapma ve daha bir çok hizmeti sunma kapasitesine ulaştılar. İşin güzel tarafı bu yazılımlar tahmin ettiğinizden çok daha hızlı bir şekilde gelişiyorlar.
Araştırma raporlarına göre muhasebenin geleceği daha da otomatikleşecek. 2020 yılına geldiğimizde, vergi/maaş ödemeleri, denetleme raporları ve bankacılık işlemleri tam kapasitede otomatize edilebilecek. Yapay zeka ve bulut temelli teknolojiler, 500 yıldır devam eden geleneksel muhasebe yöntemlerini temelinden değiştirecek bir potansiyele sahip. Elbette bu durum büyük avantajların yanında bazı minör zorlukları da beraberinde getirecek.
Yapay zeka muhasebecilerini işlerinden etmeyecek
Endişeye mahal yok.
Makineler bu sıkıcı ve belirli bir frekansta tekrarlanmak zorunda olan işlemleri hallediyor/halledecek olması bir çok muhasebeci için korkutucu bir gerçek çünkü bu süreçler hem oldukça zaman alan hem de muhasebeciler için kârlı olabilen süreçlerdi. Silikon vadisinde faaliyet gösteren yeni nesil bir muhasebe firması yetkilisinin açıklamalarına kulak verelim. “Yapay zeka iyi bir şekilde konfigüre edildiği zaman genelde bulunması zor olan hataları ortadan kaldırabilecek bir potansiyele sahip. Bu durum muhasebecilerin yükümlülüklerini azaltacak ve onları daha çok danışman rolü üstlenmesine sebep olacak. Bu hem muhasebecilik hem de şirket patronları/yöneticileri için sevindirici bir haber.”
Yakın geçmişte yapılan araştırmalara göre global piyasanın en çok kullandığı dört bulut tabanlı öğrenme kapasitesine sahip yazılım (OneUp, QuickBooks Online, SageOne ve Xero) oldukça iyi sonuçlar ortaya kokuyor. Bu yazılımlar (Accounting Automation Index / AAI) Muhasebe Otomatizasyonu İndeks’ine göre bankalardan gelen işlem verilerini otomatik bir şekilde çekip ilgili yerlere ekleyebildiğinden hiç bir kullanıcının müdahalesi olmadan doğru muhasebeleştirme yapabiliyor.
Dört yazılım arasında yapılan sıralamaya göre otomatizasyon indeksinde en başarılı olan yazılım OneUp. Onu sırasıyla QuickBooks Online, Xero ve SageOne takip ediyor. Türkiye’nin önde gelen yazılımlarından BizimHesap’ın yaratıcıları, otomatizasyon avantajlarını kullanıcılarının yararına bir şekilde geliştirmeye devam ediyorlar.
Geleceğe dair oldukça vaatkâr olmalarının yanından günümüzde kullanılan öğrenen makinaların, yazılımlarının geliştirilmeye olan ihtiyacı devam ediyor. İşin iyi tarafı ise bu yazılımlar, kendilerini o kadar hızlı bir şekilde yeniliyorlar ki çok yakın bir tarihte kullanıcılar daha büyük beklentiler geliştirmek zorunda kalacaklar.