Ticaret sicil kaydı, ticaret yapan kişilerin bulunduğu kayıt sistemi olarak tanımlanabilir. Şirket kurmanın gerekliliklerinden biri olan bu işlem, işletmenin çok daha rahat takip edilebilmesini sağlıyor. Bu nedenle sicil kaydının oluşturulması yasal bir zorunluluk olarak göz çarpıyor. Ticaret Odası sicil kaydı, çeşitli adımların takip edilmesiyle gerçekleştirilebiliyor. Size bu yazımızda sicil kaydının ne olduğunu ve başvuru işlemlerinin nasıl yapılabileceğini anlattık!
Ticaret Sicili Nedir?
Ticaret sicili, ticari işletme ve sahibinin bilgi ve kayıtlarını barındıran bir tür sistemdir. İşletmelerin faaliyetlerini yürütme yetkisinden sermaye yapısına kadar pek çok bilgi, ilgili sistemde yer alır. İşletmenin hukuki olarak takip edilmesini kolaylaştıran sistem, aynı zamanda üçüncü tarafların da bilgilendirilmesine destek olur. Dolayısıyla ticaret sicili, işletmeler açısından son derece önemlidir.
Ticaret Sicil Kaydı Nedir?
Ticaret sicil kaydı, ülkede ticari faaliyetlerde bulunan gerçek ve tüzel kişilerin kayıtlı olduğu oldukça önemli bir sistemdir. Bir işletmenin kurulumu esnasında oluşturulması gereken sicil kaydı; işletmenin ismi, sermaye yapısı, kuruluş amacı başta olmak üzere pek çok bilgiyi bünyesinde barındırır.
İşletmeler arasında güvenli bir iletişimi mümkün kılan bu sistem, aynı zamanda tüketici haklarının korunmasını da destekler. Dolayısıyla sicil kaydı oluşturulmadan bir işletmenin kurulması söz konusu değildir.
Ticaret Sicil Kaydı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Şirket kurma adımları arasında yer alan ticaret sicil kaydı oluşturmak için çeşitli işlemleri gerçekleştirmeniz gerekebilir. Bu işlemler, genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- İlk olarak Mersist sistemi üzerinden ana sözleşmeyi hazırlayın. Bu kısımda şirketin ünvanı, faaliyet konusu, sermaye ve hissedarlar olmak üzere çok önemli bilgiler yer alır.
- Ana sözleşmeyi hazırladıktan sonra notere giderek sözleşmenin imza işlemlerini gerçekleştirin.
- Bir önceki adımın da tamamlanması sonrasında ortakların her biri, sermayenin yatırılacağı banka üzerinden hesap açma işlemlerini gerçekleştirir.
- Belirlenen tutarda Rekabet Kurumu Fonu ödeyin.
- Mali müşavir tarafından hazırlanan ilgili belgeleri, kurucu ortaklarla birlikte imzalayın.
- Gerekli belgelerin temin edilmesi ile birlikte mali müşavir tarafından İstanbul Ticaret Odasına başvuru yapılır.
Belirtilen işlemlerin tamamlanması sonrasında İTO, şirketi tescil ederek sicil kaydını oluşturur. Bu süreç içinde ticaret sicil kaydı sorgulama işlemlerini Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğünün web sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Sicil kaydının yapılması sonrasında ticaret sicil kaydı belgesi temin ederek şirket kurulum işlemlerine devam edebilirsiniz.
Ticaret Sicil Kaydı Almak için Hangi Belgeler Gerekli?
Ticaret sicil kaydı almak için birtakım belgelerin temin edilmiş olması gerekir. Bu belgeler, genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Şirket ana sözleşmesi (Bu sözleşmede, şirketle ilgili çeşitli bilgileri içerir. Bu nedenle istenilen bütün bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir.)
- Şirket yöneticilerinin noter tarafından tasdik edilmiş kimlik fotokopileri
- Taahhüt edilen sermayenin %0,04’lık kısmının ödendiğini gösteren Rekabet Kurumu fonu dekontu (Ticaret sicil kaydı ücreti kapsamında, ödemenin başvuru öncesinde gerçekleştirilmiş olması gerekir.)
- Ortakların birer adet vesikalık fotoğrafları
- Belirtilen belgelerin her biri, son derece önemlidir ve sicil kaydının alınabilmesi için gereklidir. Dolayısıyla ilgili belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmiş olması gerekir. Aksi durumda sicil kaydı başvurusu gerçekleşmez.
Şahıs şirketi başta olmak üzere her türlü şirketin ticaret sicil kaydının yapılmış olması bir zorunluluktur. Bu nedenle şirket kurma çalışmalarınızda ilgili adımları uygulamanız ve sicil kaydını oluşturmanız gerekir.
Ticaret Sicil Kaydı Nasıl Sorgulanır?
Ticaret sicil kaydı sorgulama işlemleri, başvurunun gerçekleşmesi sonrasında yapılır. Başvuruyu gerekli evrakları temin ederek yaptıktan sonra sorgulama aşamasına geçebilirsiniz. Ticaret Sicil Kurumunun web sitesini ziyaret ederek sorgulama yapabilirsiniz. Sizden istenilen bilgileri girmeniz hâlinde sorgulamayı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmeniz olanaklıdır.
Aynı zamanda ticaret sicil no sorgulaması da yapabilirsiniz. Her ilin kendi ticaret odasının web sitesi üzerinden gerçekleştirilen sorgulama sayesinde kendi şirketinizin ya da başka bir şirketi detaylı bilgisine ulaşabilirsiniz. Ticaret odası sicil kaydı sorgulama işlemleri, şirketler arasında iletişimin çok daha şeffaf ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayabilir.
BizimHesap, adi ortaklık ticaret sicil kaydı gibi pek çok işleminizi çok daha güvenli ve profesyonel bir şekilde tamamlamanızı mümkün kılar. Siz de uzman desteği talep ederek şirket açma süreçlerinizi çok daha profesyonel dokunuşlarla tamamlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra şirketinizi açtıktan sonra da ihtiyaç duyduğunuz desteği almaya devam edebilirsiniz.