12.10.2018

Muhasebe ve finansın dijital dönüşümü: Yapay zeka, robotlar ve chatbotlar

Muhasebe ve finansın dijital dönüşümü: Yapay zeka, robotlar ve chatbotlar

Gelişen teknolojilerin geçiş dönemleri daima sancılı olmuştur. Şu an geçmişe oranla astronomik bir seviyeye çıkan finansal kayıtların depolanması ve bunlara ihtiyaç duyulduğu an kolayca erişilmesi için olgunluğa erişmiş teknolojik yeterliliklerini finans ve muhasebe dünyasının dijital dönüşümüne kanalize etmiş durumda. Bu, bir grup eskiye bağlı muhasebecinin “işimizden mi olacağız?” sorusunu kendilerine daha fazla sormalarına sebep oluyor. Dördüncü endüstriyel devrim bir korku yaratıyor. İşin aslı korkulduğu gibi değil. Muhasebe ve finans biliminin uzmanları ise daha yoğun bir şekilde faydalı analiz ve danışmanlık işlemleriyle ilgilenme fırsatı bulacaklar.

Bir kaç başlık altında bu dijital dönüşüm sürecinin faydalarına bakalım.

İnsan beyinin tamamlayıcı unsuru olarak öğrenen makinalar

Global piyasanın en önde gelen danışmanlık firmalarından birinin yaptığı araştırmaya göre otomatizasyon, minibotlar, öğrenen makineler, adapte olan yapay zeka deyim yerindeyse ışık hızıyla finans dünyasının bir parçası olacak. Öğrenen makinalar ve yapay zeka uygulamaları düzenli bir şekilde muhasebe ve finans alanındaki etkinliklerini artırıyorlar. Bu uygulamalar her geçen gün daha üretken ve kârlı olmanın yanı sıra daha fazla müşteriye hitap eder hale geliyorlar. Uygulamaların yarattıkları değerler işe yarar iç görülere dönüşüyorlar. Bu sayede finansal rakamlar anlam kazanıyor. Bu dijital değişim, makineleri, yenilikçi endüstrilerin itici gücü haline getiriyor.

Kim sıkıcı banka işlemlerini ve müşteri mutabakatnamelerin bir makineye bırakmak istemez ki? Yakın bir gelecekte makineler, muhasebecilerin en büyük yardımcısı haline gelecek olsa da insanların kattığı duygusal zekanın önemi kolay kolay ortadan kalmayacak. Sonuç olarak günümüzün, insanda korku ve geleceğe dair şüphe uyandıran yapay zeka teknolojisi de bu insan temelli duygusal zekanın bir ürünü.

Öğrenen yazılımların yapabileceği muhasebe görevleri

Makineler sadece muhasebecileri istenmeyen çok vakit görevlerden kurtulmasını sağlamayacak aynı zamanda muhasebe süreçlerinin operasyonel etkinliğini artıracak ve maliyetleri azaltacak. Otomatizasyon bir şirketin tüm departmanlarına yayıldıkça finans yöneticileri daha fazla sorumluluk alıp değişime yön veren kararlar verebilecekler.

Denetleme süreçlerinin yürütülmesi

Günümüzde yapay zeka altyapısında çalışan fatura yönetimi sistemlerine sahibiz. Bu sistemler sayesinde dijital iş akışlarımızı daha etkin bir şekilde yürütebiliyoruz.

Tedarikçilerin takibi

Makineler size yeni tedarikçiler bulabilir bu tedarikçilerin vergi bilgilerine ve mevcut kredi skorlarına göre insan gücüne ihtiyaç duymadan sıralayabilir.

Tedarik yönetimi

Tedarik ve satın alma yönetimi bir işletmenin en çok ofis işini alan ve farklı sistemleri kullanmak zorunda olduğu yönetim biçimi olabilir. Yapay zekaya sahip yazılımlar bu durumu kolaylıkla değiştirmekteler. Tedarik süreçlerini de tamamen kağıtsız bir hale getiriyorlar. Yapay zekaya sahip yazılımlar, tedarik edilen mallardaki fiyat değişikliklerini izlemek için idealdir.

Masraf yönetimi

Yapılan masrafların gözden geçirilip hızlı bir şekilde sonuçlandırılması istenilen bir durumdur. Genelde muhasebe ekipleri bu çok fazla zaman alan masraf işlemlerin takibini yaparken, şirketin politikalarından şikayet eder. Yapay zeka ve öğrenen makineler ile masraf takip süreci otomatikleşir. Makineler, tarayıcıları aracılığıyla makbuzları, faturaları okuyup bir tutarsızlık olması durumunda ilgiliye uyarı gönderir.

Yapay Zeka Chatbot’lar

Chatbot’lar müşterilerden gelen genel istekleri ve soruları cevaplamak için kullanılmasının yanı sıra hesap bakiyelerini kontrol edip mevcut faturalarının ödeme durumlarını gözden geçirmek için birebirdir.

Muhasebe ve finans alanındaki dijital dönüşümün anahtarı, insanlarla yapay zekalara sahip makinaları mümkün olduğu kadar uyumlu bir şekilde eşlemekten geçer. Herkesi en iyi olduğu alanda en doğru yazılımla eşlemek, maksimum verim almanızı sağlar. Makineler astronomik boyutlardaki veriyi efektif ve doğru bir şekilde analiz etme kapasitesine sahiptir. Bu verilerden anlamlı sonuçlar çıkarma işi yine makineler tarafından yapılabilir.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.