KOSGEB, girişimcilere sağladığı pek çok destek ile Türkiye’de iş kurmayı planlayan kişilere yardımcı olur. Bu desteklerinden biri de Kadın Girişimci Desteği’dir. Herhangi bir işe girişim yapmak isteyen kadınlara maddi destek sağlayarak işlerini daha kolay kurmalarını sağlar. Belli iş kollarında gelir elde etmek için bir iş kurmak istiyorsanız, KOSGEB’in başvuru şartlarına da uygunsanız hemen KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’ne başvurabilirsiniz.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Nedir?
Kendi işini kurmak isteyen kadın girişimcilere KOSGEB’in sağladığı maddi destek, KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’dir. Bu program sayesinde kadınlar, hayallerindeki iş için girişimde bulunabilir. KOSGEB Kadın Girişimci Desteği kapsamında kadınlara en az 50.000 TL tutarında maddi destek sağlanır. Geleneksel girişimci, ileri girişimci gibi farklı kapasitelere sahip kadınlar için sağlanan tutar farklıdır. KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’nden yararlanabilmek için gerekli şartları yerine getirmeniz ve başvurunuzu tamamlamanız gerekir. Başvurunuz olumlu sonuçlanırsa, bu maddi desteği alabilir ve kendi işinizi kurabilirsiniz.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Alma Şartları Nelerdir?
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’nden yararlanabilmek için bazı başvuru koşullarını yerine getirmeniz gerekir. Bunun için öncelikle sistemden ya da direkt kuruma giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Eğer çalışmıyorsanız başvurunuzu İŞKUR üzerinden, çalışıyorsanız da KOBİ Bilgi Sistemi’nden yapabilirsiniz. Ancak başvuruyu yapabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Başvurunuzu tamamladıktan sonra eğer kabul edilirseniz, e-devlet üzerinden size tanımlanan eğitimlere katılmalısınız. Bu eğitimlere ulaşmak için e-devlet hesabınıza girerek KOSGEB E-akademi sekmesine gidebilir ve Geleneksel Girişimcilik Eğitimi kısmında bulunan 8 farklı eğitimi tamamlayabilirsiniz. Eğitimleri ve sınavları başarılı bir şekilde tamamladığınızda kadın girişimci sertifikası almaya hak kazanırsınız.
Aldığınız sertifika ile istediğiniz iş yerini açarken yaptığınız harcamaların fişlerini saklamanız gerekir. Ardından açtığınız iş yerinin sicil numarasını KOSGEB veri tabanına girmelisiniz. KOSGEB kobi beyannamesi ve kobi bilgi dokümanını hazırlayarak yaptığınız tüm harcamaların fişlerini KOBİ Bilgi Sistemi aracılığıyla KOSGEB’e iletmelisiniz. Hibe ve kredi ödemeleriniz onaylandıktan sonra destek tutarı hesabınıza yatırılır.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği için Nereye ve Nasıl Başvurulur?
KOSGEB’in sunduğu diğer destekler gibi Kadın Girişimci Desteği de internet sitesi üzerinden yapılır. Bunun için öncelikle KOSGEB’in resmi web sitesine girmelisiniz. Ardından bir üyelik oluşturmalısınız. Bundan sonra ise destek programı bölümüne giderek kendinize ve iş planınıza ait bilgileri girmeniz gerekir. Başvurunuzu bu şekilde tamamlayarak sonucu bekleyebilirsiniz. KOSGEB Kadın Girişimci Desteği başvurusu adım adım şu şekildedir:
- E-devlet arama butonuna KOSGEB yazılmalı ve çıkan web sitesinden veri tabanı kaydı yapılmalıdır.
- Veri tabanında istenen tüm gerekli bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır.
- İşletme kaydı oluşturulduktan sonra talep formunu doldurmak gerekir.
- KOSGEB görevlileri ilgili başvuruları inceleyerek uygun gördüğü adaylara destek ödemesi yapar.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği için Hangi Belgeler Gereklidir?
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği başvurusu esnasında sizden bazı evraklar talep edilir. Başvurunuzu gerçekleştirebilmek için bu belgelerin hepsini eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlayıp iletmeniz gerekir. KOSGEB Kadın Girişimci Desteği için gerekli olan belgeler şunlardır:
- Başvuran kişinin kimlik ya da sürücü belgesi fotokopisi
- KOSGEB Girişimcilik sertifikası
- Girişimcinin ikamet ettiği adres bilgisi
- Girişimcinin SGK hizmet dökümü evrakı
- Güncel vergi levhası örneği
- Açılan iş yerine ait iş planı
- KOSGEB destek talep beyannamesi
- Kira kontratı
- İş yeri oda kayıt belgesi
- İş yerini kurarken yapılan harcamaların fişleri ve makbuzları
- Bilanço kaydı ve gelir çizelgesi örnekleri
- Eğer ortaklar varsa her bir ortağın kimlik belgesi
- Açılış izin ve ruhsatları
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’nden Kimler Faydalanabilir?
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’nden yararlanabilmek için kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Bu program dahilinde girişimcilerin sahip olması beklenen koşullar şunlardır:
- KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’nden yararlanabilmek için en az 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Ancak üst yaş konusunda herhangi bir sınır yoktur.
- KOSGEB web sitesinden alınan eğitim sonucu girişimcilik sertifikasına sahip olmak gerekir.
- KOSGEB’in verdiği herhangi bir destek programı ile daha öncesinde hibe ya da kredi almamış olmak şarttır.
- Herhangi bir terör örgütüyle bağlantısı olmamak da başvuru şartlarındandır.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Avantajları Nelerdir?
KOSGEB’in sağladığı Kadın Girişimci Desteği pek çok avantaja sahiptir. Kendi işini kurmak isteyen kadın girişimcilerin maddi olarak rahat etmesini sağlar. KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’nin sunduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kadın girişimciler iş yeri açarken yaptıkları masraflar için KOSGEB’den ödeme alır. Bu sayede finansal olarak bütçeleri sarsılmadan girişimde bulunabilirler.
- Kısa süre içinde iş kurmak isteyen kadınlar için KOSGEB Kadın Girişimci Desteği oldukça avantajlıdır.
- KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’nden yararlanabilmek için kadınlar pek çok eğitime katılmalıdır. Bu sayede kendilerini girişimcilik alanında geliştirebilirler.
- KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’nden ev hanımları, çalışma hayatına girmek isteyen kadınlar ve çalışan kadınlar yararlanabilir.
- Kadın girişimciler KOSGEB’den aldıkları eğitimler sayesinde sertifika sahibi olur ve iş yerlerini bu sertifika ile açabilir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Çeşitleri Nelerdir?
KOSGEB’in sunduğu Kadın Girişimci Desteği’nden yararlanmak isteyen kadınlar için farklı desek çeşitleri vardır. Bu destekler kadınların girişimcilik türüne göre değişiklik gösterir. Geleneksel girişimci ve ileri girişimci destek programları olmak üzere ikiye ayrılır. Kadın girişimcilerin geleneksel girişimci olarak destek programından yararlanabilmesi için şu şartları sağlaması gerekir:
- Girişimcinin son 3 yılda vergi kaydı olmamalıdır.
- Birinci derece aile yakınlarından herhangi biri ile aynı işi yapmamalıdır.
- Daha önce sigortalı olarak çalıştığı yerde iş yeri açmaması gerekir.
- Destek onaylandığı takdirde 1 yıl boyunca bağkurdan çıkamaz ve başka yerde sigortalı çalışamaz.
İleri girişimci olarak destek programından faydalanabilmek için ise kadın girişimcilerin şu koşulları yerine getirmesi gerekir:
- Girişimci kadının son 3 yılda vergi kaydı olmamalıdır.
- Birinci dereceden aile yakınlarından herhangi biri ile aynı işi yapmamalıdır.
- Daha önceden sigortalı olarak çalıştığı adreste iş yeri açmaması gerekir.
- Destek onaylandığı takdirde 2 yıl boyunca bağkurdan çıkamaz ve başka yerde sigortalı çalışamaz.
- Destek aldığı makineleri 2 yıl boyunca satamaz ya da kiraya veremez.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Hangi Sektörler için Verilir?
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği pek çok sektörü kapsar. Bu destekten faydalanabilmek için kadınların iş yeri açacakları sektör hakkında KOSGEB’e detaylı bilgi vermesi gerekir. KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’nin en çok kullanıldığı sektörler aşağıda anlatılmıştır:
- İmalat sektörü: Tekstil ürünleri, giyim eşyaları, tütün imalatı gibi 324 farklı alanda destek sağlanır.
- Ticaret sektörü: Özellikle perakende ve toptan ticaret için bu destek sıkça sağlanır.
- Kuaför ve güzellik salonu: Kadın girişimcilerin KOSGEB desteği ile en çok girdiği sektörlerden biridir.
- Konaklama ve içecek hizmetleri: Bu sektörde 14 farklı hizmet vardır. Kokteyl salonları ve kahve salonları haricinde pek çok farklı alanda KOSGEB Kadın Girişimci Desteği’nden yararlanabilirsiniz.
- Kuru temizleme: Kadın girişimciler kuru temizleme sektörü için KOSGEB’in sunduğu Kadın Girişimci Desteği’nden sıkça faydalanır.
Siz de kadın girişimci olarak kendi iş yerinizi açmak istiyorsanız, KOSGEB’in desteklerine göz atabilir ve maddi olarak destek alarak daha kolay bir şekilde girişimcilik yapabilirsiniz. İş yerinizi açtıktan sonra online ön muhasebe işlemleriniz için Bizim Hesap’ı kullanabilir ve e-fatura, e-arşiv, e-tahsilat gibi konularda destek alabilirsiniz.