logo

İşletme Gideri Gösterirken Nelere Dikkat Edilmeli?

2 dk okuma 01 Nisan 2019

İşletme Gideri Gösterirken Nelere Dikkat Edilmeli?

İşletme giderleri, işletmelerin dönem içerisindeki çalışmalarında kullanılacak ürün, varlık ya da hizmetlerin maliyetini oluşturan giderlerdir. Şirketler, işletme gideri gösterirken belli başlı noktalara dikkat etmelidir. Bunların en başında da nelerin işletme gideri gösterilip nelerin gösterilemeyeceğini iyice analiz etmek ve öğrenmektir. Vergi kanunlarına göre bir harcamanın gider sayılabilmesi için şirketin karı ve faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olması gerekmektedir. Öncelikle yanlış kalemleri gider göstermemek şarttır.

Gider Olarak Kabul Edilen Harcamalar

Taşıt giderleri: Araçların yakıtları, sigortaları, kira ücretleri, bakım, tamir ve onarım harcamaları, gider olarak gösterilebilmektedir. Ama bu taşıtların mutlaka işle alakalı olarak kullanılması gerekmektedir.

Seyahatler: İş kapsamında yapılan seyahatler de gider olarak gösterilebilmektedir. Otobüs, tren, otopark, uçak ve tren gibi harcamalar bunlara dahildir. Bu yolculuklar mutlaka şirketin faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilmelidir.

Yemek giderleri: Şirketin faaliyeti için yapılan yemek harcamaları gider olarak kabul edilir. Örneğin şirket toplantılarında sunulan yemekler, misafir ağırlamak vb. gibi.

İletişim harcamaları: Telefon ve internet gibi harcamalar da gider olarak gösterilebilmektedir. Bu iletişimlerin mutlaka işletmenin faaliyetleriyle ilişkili olması şarttır.

Giyim harcamaları: Çalışanlara demirbaş olarak verilen baret, iş tulumu, kask, çizme, iş önlüğü ya da tek tip kıyafetler de gider olarak kabul edilebilir.

Gider Gösteriminde Yapılan En Sık Hatalar

Gider gösterilirken sıklıkla yapılan hatalar, yanlış harcamaların gider olarak gösterilmesidir. Buna örnekler ise şu şekilde verilebilir:

Yemek harcamaları: Arkadaşlarla yenilen yemekler, aile yemekleri işle alakasız olan tüm gıda harcamaları.

Seyahat harcamaları: Kişisel tatil harcamaları, aileyle çıkılan seyahatler, eşle çıkılan iş seyahatlerinde eşin ödemeleri.

Taşıt harcamaları: Kişisel ve keyfi olarak kullanılan araçların tüm harcamaları.

İletişim giderleri: Kişisel görüşmeler, çalışanların kişisel ve özel hatları için yapılan ödemeler.

Giyim harcamaları: Çalışanların kişisel giyim alışverişleri için yapılan ödemeler.

Yukarıda bahsedilen tüm harcamalar gider olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle bu kalemler gider olarak yazıldığı zaman kabul edilmezler. Genellikle de işletme gideri gösterirken bu hatalarla sıklıkla karşılaşılır. Bu nedenle neyin gider olarak kabul edilip edilmeyeceğini bilmek doğru muhasebe kayıtları tutabilmek adına çok önemlidir.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir