19.03.2024

Dijital Pazarlama Nedir ve KOBi’ler için Avantajları Nelerdir?

Dijital Pazarlama Nedir ve KOBi’ler için Avantajları Nelerdir?

Dijital pazarlama, çeşitli marka ve firmaların günümüzde sıklıkla talep ettiği bir reklamcılık modelidir. Potansiyel müşterilere çok daha efektif bir şekilde ulaşılmasını sağlayan model, reklam içeriğinin dijital kanallar aracılığıyla yaratılması ve dağıtılmasını hedefler. Dijital kanallar kullanılarak gerçekleştirilen reklamcılık modeline sosyal medya ve influencer pazarlama, SEO ve SEM, içerik pazarlama örnek olarak verilebilir. Her birinin özellikleri ve hedef kitleye hitap etme şekli birbirinden farklıdır. Özellikle Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için etkili bir pazarlama stratejisi olduğunu belirtmek mümkündür. Peki dijital pazarlama nedir, dijital pazarlama temelleri ve stratejileri nelerdir?

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama; e-posta, sosyal medya platformları başta olmak üzere çeşitli kanalların kullanılması ile gerçekleştirilen bir reklamcılık modelidir. Bir işletmenin hedef kitlesini tanıması ve bu hedef kitleye uygun içerikler üretmesini olanaklı hale getirir. Dolayısıyla işletme ve müşteri arasındaki iletişim, bu reklamcılık modelinde sağlam ve etkili bir şekilde kurulur.

Dijital pazarlama stratejileri, işletmelerin kendileri için en uygun yöntemi seçmesini sağlar. Bu nedenle bu modelde, her işletme için uygun bir çözüm mevcuttur. Müşterilerle e-mail üzerinden iletişime geçilebilir ya da influencerlar aracılığıyla çok daha kolay reklamlar oluşturulabilir. Hedef kitlenin etkili bir şekilde analiz edilmesine olanak tanıyan dijital pazarlama ile var olan müşterilerinizin markanıza aidiyetini güçlendirebildiğiniz gibi yeni müşterilere de kısa sürede ulaşabilirsiniz.  

İşletmeler için Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?

Ürün ve hizmet satışında bulunan her işletme için pazarlama stratejilerine yönelmek son derece önemlidir. Çünkü müşterilerin, işletmenin ürün/hizmetleriyle ilgili bilgi sahibi olması, onların satın alma davranışlarını etkiler. Peki ama hangi tür pazarlama stratejileri günümüzde son derece etkili sonuçlar verir?

Bu soruya cevap, dijital pazarlama olacaktır. Çünkü dijitalleşmenin yoğunluklu bir şekilde yaşandığı bir dünya düzeninde müşterilere ulaşmak ve onları marka ile ürün/hizmetleri hakkında bilgilendirmek ancak dijital reklamcılık yöntemleri ile mümkündür. Dolayısıyla işletmeler için dijital pazarlama, oldukça değerli ve önemlidir.

Dijital ortamda gerçekleştirilen pazarlama stratejileri, markaların daha çok müşteriye ulaşmasını sağlar. Var olan müşterilerle olan iletişimin kuvvetlenmesini olanaklı hale getirir. Bunun yanı sıra müşterilerin yeni ürün/hizmetlerle ilgili daha kolay bilgi sahibi olmasını destekler. Uzun vadede ise markaların sektörde daha çok yer almasını olanaklı hale getirir. 

Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?

Geleneksel pazarlama stratejileri, müşterilere doğrudan ulaşılmasını sağlayan yöntemleri barındırır. Televizyon ve radyo gibi medya reklamları, gazete ve dergileri içeren yazılı reklamlar, afişler ve billboardlar olmak üzere outdoor reklamlar; geleneksel yöntemlere örnek olarak verilebilir. Dijital pazarlama ise çok daha kapsamlıdır ve hedef kitlenin tamamına ulaşmayı amaçlar.

Dijital pazarlama reklamcılığı ve geleneksel yöntemler arasında çeşitli farklılıklar mevcuttur. Bu farklılıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Dijital pazarlama, klasik yöntemlere göre çok daha uygun fiyatlarla gerçekleştirilebilir. Böylelikle farklı yöntemler arasından tercihte bulunmak ve hedef kitleye ulaşmak mümkün hale gelir.
  • Klasik yöntemlerde stratejiler çok daha sınırlıyken dijital pazarlamada daha fazla kanal ve yöntem kullanılabilir.
  • Tıklama oranları, geri bildirim olmak üzere dijital yöntemlerde ölçülebilirlik çok daha kolaydır.
  • Geleneksel reklamcılık modellerinde reklam kampanyalarının oluşturulması uzun sürebilir. Dijital yöntemlerde ise kısa sürede etkili stratejileri oluşturmak mümkündür.

Dijital pazarlama ve klasik yöntemlerin arasındaki farklılıklar, günümüzde daha çok dijital kanalların reklamcılık adına kullanılmasını zorunlu hale getirir. 

Sıklıkla Kullanılan Dijital Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Her markanın hedef kitlesi birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle hedef kitleye doğrudan ulaşabilmek için farklı ve yenilikçi stratejilerin geliştirilmesi gerekir. Dijital pazarlama stratejileri son derece fazla olduğundan, her marka için uygun bir çözüm mümkündür. Sıklıkla tercih edilen stratejiler ise;

  • e-Mail pazarlama
  • Sosyal medya ve influencer pazarlama
  • İçerik pazarlama
  • SEO ve SEM şeklinde sıralanabilir.

Her bir yöntem, hedef kitleye doğrudan ulaşmayı ve marka ile ürün/hizmetlerini en iyi şekilde tanıtmayı amaçlar. 

e-Mail Pazarlama

e-Mail pazarlama, dijital pazarlama kanalları arasında yer alan e-mailin kullanılarak mevcut ve potansiyel müşterilere ulaşılmasını sağlayan bir stratejidir. Bu yöntemi tercih ettiğinizde müşterilerinize markanızla ilgili bilgi verebilir ya da müşterilerinize kampanya ile promosyon sunarak markanıza yönelmelerini sağlayabilirsiniz. Diğer yöntemlere göre çok daha düşük maliyetli olan e-mail pazarlama, gönderi listesinde hangi müşterilerin e-postayı açtığını öğrenmesini sağlar. Bu ise etkili bir pazarlama stratejisine imkân tanır. 

Sosyal Medya ve Influencer Pazarlama

Markaların ürün ve hizmetlerini tanıtmasını sağlayan sosyal medya ve influencer pazarlama, marka bilinirliğini arttırmanın etkili yöntemleri arasında yer alır. Çünkü her iki yöntem de reklamın son derece doğal bir şekilde yapılmasına katkıda bulunur. Geniş kitlelere erişim, markaya güven, kolay ölçülebilirlik; sosyal medya ve influencer pazarlamanın avantajlarından birkaçıdır. 

İçerik Pazarlama

Dijital pazarlama yöntemlerinden bir diğeri içerik pazarlamadır. Hedef kitlenin ilgisini çekebilecek içeriklerin oluşturulması ve bunların çeşitli kanallar aracılığıyla sunulması olarak tanımlanabilen içerik pazarlama; hedef kitle ile etkili bir şekilde bağ kurulmasını sağlar. Bunun yanı sıra daha fazla trafik, marka bilinirliğinin artması, dönüşüm oranlarının yükseltilmesi; içerik pazarlamanın avantajları arasında yer alır. 

SEO ve SEM

Search Engine Optimization ya da kısaca SEO, işletme web sitenizin organik arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlayan çalışmaların tamamıdır. Search Engine Marketing ya da SEM, arama motoru pazarlamasıdır. Arama motorları üzerinden reklam vermeniz, daha fazla müşteriye ulaşmanızı sağlar. Her iki yöntem de son derece avantajlıdır.

Dijital Pazarlamanın İşletmelere Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Dijital pazarlama, işletmelere bir dizi avantajı bir arada sunar. Bu avantajlar, genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Müşteri kitlenizi belirlemenize ve bu kitleyi bölümlere ayırıp etkili stratejiler ile hedef kitlenize ulaşmanıza olanak tanır.
  • Oluşturduğunuz kampanyalar, yeni ürün ve hizmetlerle ilgili müşterilerinizi bilgilendirmenizi sağlar.
  • Mevcut müşterilerinize ek olarak kısa sürede yeni müşteriler kazanmanıza destek olur.
  • Pazarlama etkilerini çok daha pratik bir şekilde ölçmenizi ve geliştirmenizi olanaklı hale getirir.

Bu tür avantajlarından dolayı dijital pazarlamanın işletmeler tarafından sıklıkla kullanıldığını belirtmek mümkündür.   

Müşteri Kitlesi Belirleme ve Segmentasyon

KOBİ’ler için dijital pazarlama son derece önemlidir. Çünkü küçük ve orta boy işletmelerin daha fazla müşteriye ulaşması, yeni yatırımlarda bulunabilmelerine katkı sağlar. Dijital pazarlama stratejilerinin kullanılması ise tam da bu nedenle dikkate değerdir. Dijital kanalların kullanımı ile gerçekleştirilen reklamcılık çalışmaları sayesinde müşteri kitlenizi çok daha doğru bir şekilde belirleyebilirsiniz. Bu ise size, hedef kitlenize yönelik adımlar atmanıza imkân tanır. Ayrıca hedef kitlenizi bölümlere ayırabilir ve her birine hitap eden stratejiler geliştirebilirsiniz. 

Kampanya, Ürün ve Hizmet Tanıtımları

Özellikle e-ticaret gerçekleştiren işletmeler için ürün ve hizmetlerin tanıtımı oldukça önemlidir. Tanıtımın efektif bir şekilde yapılması, daha fazla müşterinin ürün/hizmetler hakkında bilgi edinmesini sağlar. Eğer ürün/hizmet satışında bulunuyorsanız, dijital kanalları kullanarak mevcut ve potansiyel müşterilerinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Dijital pazarlama ve e ticaret arasında son derece dikkat çekici bir bağ bulunduğundan bu bağı kullanmanız mümkündür.

Dijital pazarlama stratejilerinin sunduğu avantajlardan bir diğeri, oluşturduğunuz kampanyalarla ilgili müşterilerinizi bilgilendirmektir. Eğer müşterilerinize gerekli bilgilendirmeleri yaparsanız, oluşturduğunuz kampanyadan daha fazla kişinin yararlandığını görebilirsiniz. Bu ise ürün/hizmetlerinizin kısa sürede çok daha fazla satışı anlamına gelir. 

Yeni Müşteri Kazanımları

İşletmenizin büyüyebilmesi için yeni müşterilere olan ihtiyacınız her zaman mevcuttur. Var olan müşterilerinizin markaya bağlılıklarını artırmak için çeşitli atılımlarda bulunmanız mümkündür. Fakat her zaman mevcut müşterilerinize yönelik kampanyalar oluşturmanız, işletmenizin büyümesi açısından yeterli olmayabilir.

Yeni müşterilere hitap eden çalışmalar da yapmanız gerekebilir. Bu noktada, hedef kitlenizi belirleyip potansiyel müşterilerin ilgisini çeken stratejiler oluşturabilirsiniz. Sosyal medya platformları, kısa sürede daha fazla insana ulaşmanızı sağladığından bu tür mecraları kullanmanız faydalı olabilir. Dijital pazarlama örnekleri arasında yer alan sosyal medya pazarlama uygulamaları, marka aidiyetinin güçlenmesine destek olur.

Doğal bir pazarlama tekniği olan influencer çalışmaları, işletmeniz açısından son derece önemli bir diğer stratejidir. Hedef kitlenize hitap edebilen influencerlarla birlikte çalışarak kısa sürede daha fazla müşteri kazanabilirsiniz. 

Kolay Ölçümleme ve Geliştirme

Dijital pazarlama teknikleri, klasik stratejilere göre çok daha kolay ölçümlenebilir olma özelliğine sahiptir. Çünkü bu tür stratejilerde genellikle müşterilerle çok daha etkili bir iletişim sağlanır. Örneğin sosyal medya aracılığıyla yapılan pazarlama stratejilerinde müşterilerin geri dönüşlerini doğrudan deneyimlemek mümkündür. Bu ise bir dizi avantajı beraberinde getirir.

Örneğin geri dönüşlere göre stratejilerinizi geliştirebilir, çok daha kreatif atılımlarda bulunabilirsiniz. Bu ise daha fazla müşteri kazanmanız anlamına gelir. Ayrıca hedef kitlenizi memnun edecek uygulamalar, ürün ve hizmetlerinizin çok daha yenilikçi bir şekilde satışını destekleyebilir.

CRM, Müşteri İlişkileri Yönetimi, aynı zamanda müşterilerinizin taleplerini anlamanızı ve talepleri karşılayacak ürün/hizmet geliştirmenizi sağlar. Bu nedenle artık pek çok işletme, müşterileriyle kurdukları ilişkilerin profesyonelleşmesi adına çeşitli atılımlarda bulunuyor.Bizim Hesap; ücretsiz e-fatura entegrasyonu, e-arşiv entegrasyonu ve e-ticaret entegrasyonu başta olmak üzere birçok konuda sizlere uzman desteği sunuyor. Bizim Hesap’ı kullanarak işletmenizin sektörde bir adım önde yer almasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca ürün/hizmet satışlarınızın çok daha profesyonel bir temelde gerçekleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.