logo

Genç Girişimci Vergi ve Sigorta Teşvikleri

3 dk okuma · 24 Şubat 2020

Genç Girişimci Vergi ve Sigorta Teşvikleri

Genç girişimcilerin daha aktif ve motive bir şekilde iş yaşamına adım atmaları için yapılmış olan güncellemenin detaylarını sizin için anlattık.

Kalkınma planlarında önemli bir yer tutan genç iş gücü artık çok daha aktif olarak varlık kazanabilecek. Kendi potansiyelini iş dünyasında her şeyden bağımsız olarak hayata geçirmek isteyen genç girişimci ve işverenler için devletten gelen cazip destekler bulunuyor. Bu destekler gençlerin iş hayatına atılmasını ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak şekilde varlık kazanmasını sağlarken bunu hayal edenler için de oldukça iyi bir başlangıca ihtimal tanıyor.

Şayet siz de 18 yaşınızı doldurmuş ancak henüz 29 yaşınızı doldurmamışsanız devletin sağladığı genç girişimci teşvikinden faydalanabilirsiniz. Kendi iş yerinizi açmanız halinde, 1 yıl boyunca Bağ-Kur primleri devlet tarafından ödeniyor. Böylelikle SGK’ya herhangi bir ödeme yapmadan işinizi yapmaya başlayabiliyorsunuz.

Genç Girişimci Teşvikinden Faydalanmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

  • 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olmak (Ancak 29 yaşını doldurmaya 1 ay kalmış ve bu zamanda kendi iş yerini açmış olanlar için de bu teşvikten faydalanmak mümkün oluyor.),
  • Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki 20. Madde esasına uygun olarak genç girişimcilerde kazanç istisnasının kapsamında olmak,
  • 06.2018 tarihinden bu yana ilk kez olarak Bağ-Kur sigortası yaptıracak olmak,
  • Ticaret ya da serbest meslek faaliyeti olarak ilk kez adına bir mükellefiyet açılmış olmak,
  • Ortaklık ya da şahıs şirketi kurmuş olmak,

Bu şartları taşıyorsanız kendi işinizde çalışmak ya da işin sizin tarafınızdan sevk ve idare edilmesi şartına bağlı kalarak primden faydalanabilirsiniz. Ancak ortalık durumu söz konusu ise;

  • Teşvikten yalnızca adi ortaklardan en küçük olan faydalanabilir,
  • Teşvikten faydalanabilmek için bütün ortakların şartları yerine getirmeleri gerekir. Bir tane ortak dahi şartları karşılamıyorsa diğer ortaklar da teşvikten faydalanamıyor.

Kazanç Ne Kadar Olacak?

Genç girişimcilerin kurmuş oldukları işler için primler açısından destek için taban bir birim miktar belirlendiğinden bile 2019 yılında genç girişimcinin cebinde kalacak olan para yıllık olarak 10.591 TL olarak hesaplanabiliyordu.

Bununla birlikte kira, menkul kıymet sermaye iradı ya da ücret geliri gibi beyana tabi başka gelirler muaf tutularak sade ticari, zirai ve mesleki kazanç bağlamında 75.000 TL’ye kadar olan kazançlarından 3 yıl boyunca vergi alınmıyor.

Ancak bu durumu her yılı kendi içinde düşünerek hesaplamanız gerekiyor. Teşvik tutarının altında kazanç elde edenler için o yıl için geçerli olan teşvikin bir sonraki yıla devretmesi söz konusu olmuyor.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Sigorta prim teşvikinden faydalanmak için 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. Maddesi kapsamında bağlı bulunduğunuz vergi dairesine giderek “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” belgesini temin edebilirsiniz. Akabinde ise bağlı bulunulan sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerince işleme koydurabilirsiniz.

Sizin hayaliniz de kendi işinize sahip olmaksa yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Teşvikler hakkında güncel bilgiler için mutlaka muhasebeciniz veya mali müşaviriniz ile görüşünüz, ilgili kanun metinlerini inceleyiniz. Siz teşvikleri araştırırken, Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap da işletmeniz için ön muhasebeye konu olan işlemlerinizde size kolaylık sağlar, işlemlerin pratikliği sayesinde de ihtiyacınız olan zamanı bulabilirsiniz.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir