22.10.2020

E-Dönüşüm Nedir?

E-Dönüşüm Nedir?

Dünyada büyük bir etki yaratan Corona virus sebebiyle aslında daha hızlı bir şekilde gerçekleşen e-dönüşüm hakkında ne kadar bilginiz var?

Klasik alışkanlıkları gün geçtikçe daha fazla terk ediyoruz. İletişim alanında tüm hayatımıza yayılmış olan dijitalleşme süreci bununla da kalmadı. İletişimden sonra en çok ticareti değiştirdi. Bir ürünün fiziksel olarak satışından daha çok dijital üzerinden satışlarının olduğunu söylemek artık mümkün. Pandemi döneminde bir zorunluluk dahilinde insanlar bu konudaki davranışlarını da daha hızlı değiştirdi üstelik. Hatta artık başka türlüsünü bilmeyen bir neslin yetiştiğini ve bunların şimdiki zamanın hedef kitlelerini oluşturduğunu söylemek bile mümkün.

E-Dönüşüme Adapte Olunmalı Mı?

Aslında bu soruyu sormaya bile gerek olmamalı. Zira dijitalleşmenin yaygınlaşması ile birlikte başta e-fatura olmak üzere hali hazırda devlet zorunluluğu ile bile dönüşümün etkileri görülüyor. Dolayısıyla çağın dinamiklerini ve bu dinamiklerin evrildiği rotayı takip etmeyenlerin rekabette gücünün azalacağını söylemek de mümkün görünüyor.

e-Dönüşüm, dijitalleşme ile birlikte yeniden şekillenen alışkanlıklarımızı temsil ederken bu dönüşüm aslında sadece satıcı/üretici – kullanıcı/tüketici şeklinde de değerlendirilmemeli. Zira, aslında bu dönüşüm yalnızca e-ticaret alanında da gerçekleşmiyor. Bugün, bir mobil uygulamadan bir hizmete kadar her şeyin pazarlaması, tanıtımı, kitlesi ile buluşması da yine öncelikli olarak dijitalde gerçekleşiyor. Yani dijitalleşmeyi sadece bir satış alanı olarak değil, daha geniş kitlelere ulaşmak için bile değerlendirmek gerekiyor.

E-Dönüşüm Hangi Sistemlerde Görülüyor?

Dediğimiz gibi, devletin bile getirdiği zorunluluklar var. Bunlara kısaca göz atalım:

  • E-Fatura: Bazı işletmelerin zorunlu olarak geçtiği e-faturaya, gönüllü olarak katılanlar da bulunuyor. Ancak normal fatura işlemlerinin e-dönüşüm kapsamında geçirdiği yenilik hem tüketici hem de satıcı için çok büyük bir avantaj da sağlıyor. E-fatura sayesinde fatura takibi kolaylaştığı gibi kağıt masrafı ve arşivleme gibi sorunlar da ortadan kalkıyor.
  • E-Arşiv: Taraflardan birinin e-fatura kullanmaması halinde kullanılan fatura türüdür. Yani, bu da e-dönüşüm sonucunda ortaya çıkmış bir fatura türüdür.
  • E-Defter: Yevmiye defteri olarak da bilinen e-defteri, e-faturaya geçenlerin kullanması zorunlu değildir. Bununla birlikte e-deftere geçişte noter onayı da zorunlu değildir. Zaman damgası kullanılmaktadır ve işletme ile devlet dairesi arasındaki ilişkinin kesintisiz olmasına katkıda bulunmaktadır.
  • E-İrsaliye: Kişilerin elektronik ortamda hazırladıkları faturalar karşı tarafa iletildikten sonra irsaliyeyi de yine dijital ortamda hazırlayabiliyorlar. Bu da yine e-dönüşüm kapsamında sağlanmış olan kolaylıklardan biridir.
  • E-Yedekleme: Dilediğiniz tüm belgeleri saklayabileceğiniz bir ortamın oluşmasını sağlar. Bu da sizi hem arşivlemenin zahmetinden hem depolama alanlarından hem de kağıt masrafından kurtarır. Üstelik erişmek istediğiniz her türlü belgeye çok daha kolay ulaşmanızı da sağlar.

E-Dönüşümü Yönetmek

Elbette tüm bu sistemlere geçiş yapmak belli bir uğraşı, uzmanlığı ve zamanı da beraberinde getiriyor. Her ne kadar e-dönüşümü ticari yaşamın içine sokmak işlerin çok büyük ölçüde kolaylaşmasını sağlıyor olsa da gerekli olan altyapının sağlanması pek çok KOBİ ya da girişimci için biraz yabancı olabiliyor.

Bu konuda da Bizim Hesap, rakiplerini geride bırakan fiyat avantajı ve sunduğu pek çok hizmet ile yanınızda yer alıyor. Siz de e-dönüşümün bir parçası olarak tüm iş yükünüzü hafifletmek ve hızla değişen alışkanlıklara adapte olmak istiyorsanız Bizim Hesap ile hemen tanışın!

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.