logo

Bir E-Ticaret Sitesinde Hangi Hukuki Metinler Olmalıdır?

3 dk okuma · 27 Mayıs 2019

Bir E-Ticaret Sitesinde Hangi Hukuki Metinler Olmalıdır?

Günümüzde e-ticaretin hayatımızın her alanına girmesiyle beraber, hukuki anlamda karşılıklar da sıklıkla tartışılır olmuştur. Bu nedenle internet üzerinden hizmet ve ürün satışı yapan tüm siteler web sitelerine belli başlı bazı hukuki metinleri eklemek durumundadır. Kanun uyarınca zorunlu olarak bulundurulması gereken bu hukuki metinler ise şunlardır:

  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Ön Bilgilendirme Formu

Bu hukuki metinler, alıcı tarafından ürün ve hizmet satın alınırken onaylanması gerekmektedir. Bunun dışında web sitelerine koyulması önerilen hukuki metinler de şunlardır:

  • Kullanım Koşulları
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Gizlilik Politikası

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?

Mesafeli Satış Sözleşmesi, tüketicinin haklarının korunması amacıyla düzenlenmiştir ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 48. Maddesi ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince düzenlenir. Mesafeli Satış Sözleşmesi’nde mal ve hizmetin ayrıntıları yer almaktadır. Bu sözleşme bir e-ticaret sitesinin en önemli sözleşmesidir. Mesafeli Satış Sözleşmesi alıcı ve satıcı arasındaki hukuki bağı kurmaktadır. Sözleşme hazırlanırken en dikkat edilmesi gereken konu, ürün ve hizmetin ayrıntılarının, fiyatının ve cayma hakkının eksiksiz bir biçimde yer almasıdır. Bu sözleşme ürün satın alınmasını takiben 3 sene boyunca alıcı tarafından saklanmalıdır.

Ön Bilgilendirme Formu

Ön Bilgilendirme Formu da bir web sitesinde yer alması gereken en önemli metinlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Bu metin, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin “Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü” kategorisi altında 5. Madde’de yer alır.

Ön Bilgilendirme Formu’nda;

  • Satıcının detaylı iletişim bilgileri
  • Mal ve hizmetin temel nitelikleri
  • Malın fiyatı
  • Teslim masrafları
  • Taksit bilgileri
  • Cayma hakkı şartları ve nasıl kullanılması gerektiği yer alır.
  • Ön Bilgilendirme Formu’nun en büyük işlevi alıcıya satıcı hakkında doğru bilgiler vermesidir.

Üyelik Sözleşmesi

Üyelik Sözleşmesi, kullanıcının e-ticaret sitesine üye olurken kabul etmesi gerekenleri içermektedir. Bu sözleşme ile hak ve sorumluluklar belirlenir. Üyelik Sözleşmesi’nin imzalanmasıyla beraber hem alıcının hem de satıcının birbirlerine olan hukuki sorumlulukları başlar.

Kullanım Koşulları

Kullanım Koşulları, kullanıcı ile direkt olarak iletişime geçen her sitede bulunması gereken bir hukuki metindir. Bu metnin amacı kullanıcıların siteyi kullanırken uyması gereken kuralları belirlemektir.

Gizlilik Politikası

Gizlilik Politikası, kullanıcının siteyi kullanırken hangi verilerinin toplandığı ve nerelerde paylaşıldığını içerek bir belgedir. Bu belge hazırlanırken Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uyulmalıdır.

Daha detaylı ve olabilecek kanun değişikliklerini de içeren hukuki destek için avukatına danışmanızı öneririz.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir