11.05.2021

2021 Yılı 1. Çeyrek Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannameleri

2021 Yılı 1. Çeyrek Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannameleri

2021 yılının ilk çeyreği biterken akıllara gelen gelir vergisine bağlı olarak geçici gelir vergisinin ne olduğunu sizin için anlattık.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her gelir sahibinin yıllık olarak ödemesi gereken gelir vergisi bulunmaktadır. Gelir vergisi her yılın sonunda, mükellefin gelirine bağlı olarak farklı oranlar belirlenerek alınır. Yıllık olarak alınan gelir vergisinin haricinde bir de geçici gelir vergisi de bulunmaktadır.

Geçici Gelir Vergisi Nedir?

Geçici gelir vergisi, üçer aylık dönemde elde edilen gelir üzerinden hesaplanarak yıl sonunu beklemeden ödenen vergidir. Yıl sonunu beklemeden ödendiği için de “Peşin vergi” olarak da adlandırılır. Serbest meslek erbabı ve kurumsal vergi mükelleflerinin ödediği bir vergi türüdür.

2021 Yılı 1. Çeyrek Geçici Gelir Vergisi Ödeme Tarihi Nedir?

Tüm mükelleflerin bildiği üzere vergiler için belirlenen tarihler her yıl için aydır. Her vergi için üç aylık, altı aylık ya da senede bir kere olmak üzere belli tarihler, vergilerin ödeneceği belli aralıklar belirlenir. Bu durum geçici gelir vergi ödemeleri için de geçerlidir.

Geçici gelir vergisi her yılın üçer aylık periyotlarını takip eden ikinci ayın 17’sine kadar ödenmelidir. Yani vergi mükellefi olan kişi eğer Ocak – Şubat – Mart aylarına ait olan geçici vergi tutarı ödeyecekse Mayıs ayının 17’sine kadar ödeme yapmak için vakti bulunmaktadır.

Bu yıl da geçici vergi ödemelerinin aynı tarihler itibari ile yapılması bekleniyordu. Ancak 3 Mayıs 2021 tarihli ve 134 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu bu sene 17 Mayıs’a kadar ödenmesi gereken Ocak – Şubat – Mart ayları dönemine ait vergi tutarı için ödeme süresinin 31 Mayıs Pazartesi günün sonuna kadar uzatıldığı duyuruldu.

Bu uzatma 17 Mayıs beyanname verme tarihi 17 Mayıs 2021 olan tüm geçici vergi mükelleflerini de kapsıyor. Bu yıl, geçici vergi mükelleflerinin vergiyi yatırmak için neredeyse 2 haftalık bir süresi daha bulunuyor.

Bu dönemler bir işletme ya da gelir sahibi mükellefler için oldukça kritik bulunuyor. Vergilerin zamanında ödenmemesi pek çok cezai işlemi beraberinde getirebiliyor. Bu da düzenli olan ödemeler için ayrılan bütçe için ekstra yük anlamına geliyor.

Eğer muhasebesel işlemlerinizin hepsini düzenli bir şekilde takip edebilir ve ön muhasebe de dahil olmak üzere sistemli bir işleyiş kurabilirseniz vergi ödemeleriniz konusunda sıkıntıya düşmez, planınız doğrultusunda ilerleyebilirsiniz. Bu yüzden kolay gelir – gider takibi yapabilmek işletmeler için önemlidir.

Siz de gelirinizin sekteye uğramaması, sorumlu olduğunuz ödemelerin tümünü vaktinde yapabilmek ve tüm bunlar için kolay bir takip sağlayabilmek için hemen Bizim Hesaplı olabilirsiniz. 14 günlük ücretsiz deneme süresi ile önceliği memnuniyet ve deneyim olarak belirlemiş olan Bizim Hesap ile siz de kolaylıkla işlemlerinizi yapabilirsiniz. Hemen üye olun!

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.