29.03.2021

Uzaktan Çalışma Yönetmeliğe Bağlandı

Uzaktan Çalışma Yönetmeliğe Bağlandı

Koronavirüs’ün tüm dünyaya yayılması, sosyal hayatımızı ve iş yaşamımızı etkileyerek, bizleri tüm iş süreçlerimizi evden yürütmek durumunda bıraktı. İşe gidilemeyen dönemlerde işverenler ve çalışanlar pek çok dijital platform üzerinden hem kendi aralarında hem de çalıştıkları müşterileri ile iletişimde kalarak Koronavirüs’ün etkilerini en aza indirgemeye çalıştılar.

Hızla adapte olunan bu “yeni normalde” herkes kendi yöntemini bulmaya ve sistemlerini geliştirmeye başladı. Bu sayede çok büyük holdinglerden küçük işletmelere kadar pek çok yerde evden çalışma modeli kalıcı bir çalışma modeli olarak benimsendi. Ancak bu durum pek çok düzenlemeyi de kaçınılmaz hale getirdi. Sonunda bu düzenleme uzaktan çalışma yönetmeliği ile birlikte resmiyet kazanmış oldu.

Uzaktan Çalışma Yönetmeliği Başlıkları

10 Mart 2021 tarihinde 31419 sayılı Resmi Gazete açıklanmış olan yönetmelikten bazı başlıklar ise aşağıdaki gibidir:

  • İletişim Şartları

İşveren ve çalışan arasındaki iletişimin istikrarlı bir şekilde sürebilmesi için öncelikle çalışan ve işveren arasındaki bu şartlar kesin bir şekilde belirlenecek.

  • Sözleşmeler

Artık bütün anlaşmalar yazılı halde yapılacak. Yapılacak sözleşmelerde ise işin tanımı, yapılma şekli, süresi, yeri, ücreti ve ücretin ödenmesi gibi tüm hususlar belirlenecek. Bununla birlikte işveren tarafından verilmiş olan iş araçları, ekipmanlar ve bunların çalışan tarafından nasıl muhafaza edileceği ve muhafazanın kapsamı da yine sözleşmedeki hükümlerde net bir şekilde belirtilecek.

  • Çalışma Alanı

Herkesin kendi evinde belli bir alanı ofise dönüştürmesi gerektiği için çalışma alanı düzenlenmesi gerekecek. Çalışma alanı düzenlenmesi işveren tarafından yapılacak. Bu konudaki gereklilikler ve maliyet işveren ile çalışan arasında kararlaştırılacak. Tüm malzemelerin kullanım, bakım ve onarım gibi durumları da yine aynı şekilde belirlenecek.

  • Fazla Mesai

Fazla mesai ücretleri, mevzuata uygun şekilde düzenlenmiş olan çalışma saatlerine göre belirlenecek. Ayrıca fazla mesai ücretlerinin ödemesi de yapılacak. Ancak işveren ve çalışan arasındaki bir mutabakat halinde bu çalışma saatleri yeniden belirlenebilir hale gelecek.

  • İş Güvenliği Sağlığı

Bu konudaki sorumluluk işverene ait olacak. Yapılan işin niteliği konusunda işveren çalışanı bilgilendirecek. Gerekirse eğitim vermesi, sağlık gözetimini sağlaması ve verilen ekipmanla ilgili olarak gerekli önlemleri alması gerekecek.

  • Uzaktan Çalışmada İşveren Onayı ve Kalıcılık

Uzaktan çalışma için işverenin onayı gerekiyor. Bu konudaki talep ve izinlerin de yazılı olarak yapılması zorunlu tutuluyor. İşveren, uzaktan çalışma talebine 30 gün içinde olumlu ya da olumsuz olarak yanıt vermelidir. Bazı zorunlu durumlarda ise uzaktan çalışma için işçinin rızası aranmayacaktır. Bununla birlikte yapılacak olan anlaşmalar tamamen uzaktan çalışma modeli ile başlanabilir olacak.

Bizim Hesap ile Uzaktan Çalışın

Yeni normale adapte olduğumuz bu dönemlerde, sizleri hem maliyetten hem de zamandan tasarruf sağlatacak, online programlardan faydalanabilirsiniz. Bizim Hesap sayesinde gelir gider takibi, e-fatura, online tahsilat, müşteri ve tedarikçi yönetimi gibi uzaktan yönetebileceğiniz birçok ücretsiz özellik ile temas gerektirmeden işlemlerinizi online olarak tamamlayabilirsiniz. Siz de hemen Bizim Hesap’ın avantajlı özellikleri ile tanışın. İşletmenizi istediğiniz her yerden, online olarak takip edin!

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.