02.04.2022

NACE Kodu Nedir, Neden Önemlidir?

NACE Kodu Nedir, Neden Önemlidir?

Bir şirket kurarken, şirketinizi büyütürken ya da faaliyet alanını değiştirirken bilmeniz gereken NACE kodu hakkında merak ettiklerinizi anlattık.

Sıfırdan bir şirket kuracak, şirketinizi büyütecek ya da faaliyet alanını değiştirecek olabilirsiniz. Tüm bunları yaparken şirketinizin faaliyet gösterdiği alanda küresel istatistiklerin sizi ne konumda işaret ettiğini bilmeniz gerekecek. Bununla ilgili bilgiyi de size NACE kodunuz verecek.

NACE Kodu Nedir?

Açılımı Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne” yani “Avrupa Topluluğu’ndaki Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiksel Sınıflandırması” olan NACE kodu, ekonomik faaliyetlerin dünya standartlarında tanımlanmasını ve karşılaştırılmasını sağlayan bir koddur. Altı haneden oluşan bu koda aynı zamanda “Altı haneli kod” da deniyor. 

NACE Kodu Ne İşe Yarar?

NACE kodu sayesinde küresel standartlara tabi olarak iş yeriniz için belirlenen tehlike sınıfını öğrenmeniz mümkündür. Bu sebepten ötürü de Ticaret Odası kaydınızı yaptırmadan önce mutlaka NACE kodunun öğrenilmesi gerekir. 

NACE kodu sayesinde iş yerinizin tehlike sınıflandırmasını öğrenmeniz iş güvenliği açısından gerekenleri de daha doğru öğrenmenizi ve uygulamanızı sağlar. Belirlenmiş olan üç ayrı tehlike sınıfı vardır. Bunlar:

  • Az tehlikeli: Alışveriş, gıda, perakende,
  • Tehlikeli: Kesme, boyama işleri ve imalat,
  • Çok tehlikeli: İnşaat, madencilik vb. şeklindedir.

NACE kodu yalnız tehlike sınıfını öğrenmeniz açısından işlevsel değildir. Bunun yanı sıra, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi resmi kurumlarda yapmanız gereken bazı işlemler için de NACE koduna ihtiyaç duyulur.

NACE Kodu Nasıl Öğrenilir?

Birden fazla yöntem ile NACE kodunuzu öğrenmeniz mümkündür. Bunun için seçebileceğiniz ilk yöntem, bağlı olduğunuz ticaret odasının web sitesi üzerinden NACE kodunu sorgulayarak öğrenmektir. Bununla birlikte daha kolay bir yol olarak SGK sicil kodunuzdur. SGK sicil kodunuzun son rakamı aynı zamanda 6 haneli NACE kodunuzdur. 

NACE Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?

Bazı durumlarda NACE kodu değişikliği yapmanız gerekebilir. Sektör ya da faaliyet kolunu değiştirmeniz gereken durumlarda NACE kodunuz da değişmelidir. Bu durumda ise öncelikle “NACE Kodu Değişikliği Talep Dilekçesi” ile vergi sicil servisine başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu aşamadan sonra vergi dairesi sicil servisi memurları yerinde ziyaret ettikleri iş yerinizin talep edilen değişiklik için uygun olup olmadığını tespit eder. Tespitin yapılmasından sonra onaylanması halinde NACE kodunuz güncellenir ve vergi levhanıza işlenir. 

NACE Kodu E-Ticarette Gerekli Mi?

E-Ticaret yapmak için de NACE koduna ihtiyacınız bulunur. Bunun için NACE kodunuzu vergi dairesinden almanız gerekmektedir.

Sizler de işyerinizin hangi tehlike sınıfında yer aldığını öğrenerek sizin için gerekli olan iş güvenliği kurallarını öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte ticari faaliyetleriniz sırasında gerekli olan kodun bilgisi ile işlemlerinizi kolayca yerine getirebilirsiniz

Bizim Hesap ile İşlerinizi Kolaylaştırın

Eğer ön muhasebe işlemlerinizi de kolaylıkla yerine getirmek isterseniz Bizim Hesap ön muhasebe programı ile ister konvansiyonel olarak ister e-ticaret alanında iş yükünüzü hafifletebilirsiniz. Siz de hemen başvurun, ücretsiz hizmetler ve anlaşmalı markalar ile avantajlar sunan Bizim Hesap ile daha çok kazanın!

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.