05.07.2023

Mail Order Nedir?

Mail Order Nedir?

Mail order, kredi kartını fiziki olarak POS cihazından geçirmeden sadece kart bilgilerini kullanarak uzaktan sipariş vermeyi ifade eden bir ödeme yöntemidir. Kredi kartı sahibi, alışveriş yapmak için iş yerine gitmeden, sadece kredi kartı bilgilerini kullanarak uzaktan ödeme yapabilir. Mail order işlemleri posta, e-posta, faks, telefon veya internet üzerinden gerçekleştirilebilir.

Mail Order Nasıl Kullanılır?

Eskiden posta ve faks yoluyla yapılan mail order işlemleri günümüzde daha çok çevrimiçi olarak gerçekleştirilir. Mail order’ın yaygınlaştığı ilk yıllarda firmalar müşterilerine ürün katalogları gönderir, kullanıcılar da beğendikleri ürünü yanındaki kod bilgisi ve doldurdukları form ile beraber firmalara iletir, bu şekilde ön sipariş oluşturulurdu. Ön siparişin ardından ödeme işlemleri için faks, posta veya telefon üzerinden müşteriyle iletişim kurulur, müşteriden onay aldıktan sonra sipariş işlemi tamamlanırdı.

Günümüzde ise mail order işlemleri çok daha pratik, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir. İşletmeler e-ticaret siteleri, çevrimiçi kataloglar veya sosyal medya platformları üzerinden sipariş oluşturabilir. E-ticaret entegrasyonları, mobil imza ve sanal POS çözümleri sayesinde kullanıcılar da sorun yaşamadan siparişlerini oluşturabilir ve ödeme işlemlerini güvenle tamamlayabilirler.

Mail Order ile Ödeme Nasıl Yapılır?

Kredi kartı ödeme emri olarak da bilinen mail order işlemlerini geleneksel yöntemlerle gerçekleştirmek için ilk olarak mail order formunu doldurmak gerekir. Doldurulan mail order formu e-mail ile karşı tarafa gönderilir. Mail order formu üzerinde yer alan bilgilerden bazıları şu şekildedir:

  • Müşterinin adı ve soyadı (Firma Adı)
  • Kart sahibinin adı ve soyadı
  • Kredi kartı numarası
  • Kart son kullanım tarihi
  • CVV numarası
  • Kart türü
  • Adres
  • Posta kodu
  • Telefon numarası
  • Alıcı firma adı
  • Ödeme tutarı
  • Ödeme tarihi
  • Kart sahibinin imzası

Bu bilgilere ek olarak T.C. kimlik numarası ve vergi numarası gibi gerekli diğer bilgiler de talep edilebilir.

Posta ile kart ödeme formu göndermek hem güvenlik açısından çok verimli bir işlem değildir hem de çok uzun zaman alabilir. Günümüzde mail order işlemleri daha çok telefon, faks veya karşılıklı mutabakat ile sağlanır. Bu sayede saniyeler içinde güvenli ödeme almak mümkün olur. Kullanıcılar kart bilgilerini paylaştıktan sonra mail order onayını karşı tarafa iletir ve ödeme tamamlanır. Bu noktadan sonra kullanıcı isterse kredi kartını mail order işlemlerine kapatabilir.

Mail Order İşlemleri Nasıl Takip Edilir?

Geleneksel yöntemlerde ödeme işlemleri posta yolu ile sağlanırken, günümüzde çevrimiçi çözümler ve ödeme entegrasyonları sayesinde tüm işlemler uçtan uca kontrol edilir. Ödeme işleminin hemen ardından oluşturulan sipariş numarası sayesinde tüm sipariş detayları sözleşme bilgileri ile beraber sisteme düşer. Ürün detayları, vergiler, ulaştırma ücretleri ve toplam tutar gibi ayrıntılar sipariş ekranından takip edilebilir. Muhasebe kayıtları ile sipariş bilgileri karşılaştırılabilir. Bu sayede mükerrer işlem varsa kolayca tespit edilebilir ve ücret iadesi sağlanabilir. Yapılan tüm işlemler mutabakat temelli ve şeffaf olduğu için yaşanabilecek sorunlar da karşılıklı anlaşma ile kolayca çözüme kavuşturulabilir.

Mail Order İşlemleri Güvenli mi?

Mail order işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İlk olarak, ödeme yapmadan önce firmanın iyi bir müşteri memnuniyeti geçmişine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Şirket kaydı olan, güvenli satış platformlarında yer alan, fiziki mağaza veya depoya sahip olan işletmeleri tercih etmek alışveriş sürecinde yaşanabilecek sorunları en aza indirir.

Sipariş yolu ile ödeme seçeneğinde tam güvenlik sağlanabilmesi için şirketin güvenli ödeme seçenekleri sunduğundan emin olunmalıdır. Şifreli ödeme ağ geçitlerinin ve protokollerinin güncel olması ve finansal bilgileri güvenli bir şekilde muhafaza edebilmesi beklenmelidir.

İşletmelerin ödeme altyapıları ve entegrasyonları kişisel verileri koruma kanununa uygun olarak düzenlenmelidir. Kullanıcılar kredi kartı, adres ve kimlik bilgileri gibi önemli verileri paylaşırken bu bilgilerin istenmeyen kişilerin eline geçmeyeceğinden emin olmalıdır.

Kredi kartını alışveriş işleminden hemen önce Mail Order’a açmak ve alışverişten hemen sonra da kapatmak, güvenli işlem için yapılabilecek en mantıklı çözümdür. Mail order açma kapatma işlemlerini online bankacılık uygulamaları, telefon bankacılığı veya mobil uygulamalar üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilmek mümkündür.

Mail Order Ödeme Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Mail order ödeme sisteminin müşteriler ve işletmeler için sağladığı 10 temel avantaja yakından göz atalım:

Kolaylık

Mail order ödeme sistemi müşterilere diledikleri her yerden alışveriş yapabilme olanağı sunar. Kullanıcılar evde, tatilde veya seyahatte olmaları fark etmeksizin kolaylıkla ödeme işlemini tamamlayabilir. Sadece kart bilgileri yeterli olduğu için POS cihazına ve internete bağlı olma ihtiyacı ortadan kalkar.

Esneklik

Mail order ile gelen ödeme seçenekleri oldukça çeşitlidir. İşletmeler de müşteri portföyüne uygun olarak daha esnek ödeme seçenekleri sunabilir. Kredi kartı üzerinden yapılan mail order işlemlerinde ekstra taksit ve bonus gibi avantajlı ödeme seçenekleri de bulunabilir.

Daha Fazla Ürüne Erişim

Kullanıcılar geleneksel perakende alışverişlerinde kısıtlı stok ve ürün çeşitliliği ile karşılaşabilir. Mail order ile alışveriş yaparken ise bir mağazanın tüm şubelerinden ve stoklarından rahatlıkla yararlanabilmek mümkündür.

Zamandan Tasarruf

Mail order kullanarak sipariş vermek mağazaya gitme ihtiyacını tamamen ortadan kaldırarak müşterilerin zamandan tasarruf etmesini sağlar. Kullanıcılar mağazaya gitme, park yeri arama ve sıra bekleme zahmetine girmeden istedikleri ürünleri satın alabilir ve zamanı daha verimli bir şekilde kullanabilir.

Gizlilik

Mail order seçeneği, yapılan alışverişi gizli tutmayı tercih eden müşteriler için üst düzey anonimlik sağlar. Yüz yüze etkileşim olmadığı ve kişisel bilgiler halka açık olarak sunulmadığı için hem ödeme hem de ürün sipariş süreçlerinde gizlilik sağlanabilir.

Ulaşılabilir Olma

Mail order yoluyla alışveriş, ürün teslimi için fiziksel mağazalara gitmekte zorluk çeken veya mağazaya çok uzak bir konumda yaşayan insanlar için önemli bir alternatiftir.

Özel İndirimler ve Fırsatlar

Mail order ile alışveriş yapan kişi, kurum veya işletmeler özel indirimlerden ve fırsatlardan da yararlanabilir. Perakende satış kanallarına ait giderlerin azaltılmasını teşvik etmek amacıyla belirli zamanlarda belirli ürünlere promosyon yapılabilir.

Sipariş Takibi

Ödeme sistemleri ile bir arada kullanılan mail order çözümleri hem müşterilere hem de satıcılara önemli kolaylıklar sağlar. Sipariş oluşturma, satın alma, fatura kesme, irsaliye oluşturma ve sipariş takibi ekleme gibi işlemler sorunsuz bir şekilde yürütülebilir. Bu sayede müşteriler ve işletmeler satın aldıkları ürünü nakliye araçları ile depolarına taşıyabilir veya kargo firmaları aracılığıyla kapıdan teslim alabilir.

İade ve Geri Ödeme Kolaylığı

Mail order yöntemiyle gerçekleştirilen tüm alışverişler istendiğinde kolayca iptal edilebilir ve alışveriş bedeli kullanıcının hesabına hızlı bir şekilde transfer edilebilir.

Sanal POS Entegrasyonu

Yeni nesil e-ticaret çözümleri ve sanal POS entegrasyonları üzerinden online tahsilat işlemleri saniyeler içinde gerçekleştirilebilir. Uçtan uca şifreleme çözümleri sayesinde banka bilgileri sisteme güvenli bir şekilde eklenebilir ve bir sonraki sipariş saniyeler içinde oluşturulabilir.

Bizim Hesap sayesinde siz de Sanal POS, E-Ticaret, Kargo ve Banka çözümlerini sorunsuz bir şekilde sisteminize entegre edebilir, tüm mail order işlemlerinizi hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.