14.02.2019

İyi Bir Satış Temsilcisinin 11 Özelliği

İyi Bir Satış Temsilcisinin 11 Özelliği

Duymuşsunuzdur, genellikle satış temsilciliğinin doğuştan gelen bir yetenek olduğu, daha sonradan kazanılamayacağı savunulur. Ama bu düşünce daha iyi bir temsilci olmak için kendinizi geliştirmeyeceğiniz anlamına gelmez. Tabi ki işlerinde başarılı olan insanların doğal bir yeteneği vardır ama yine de bu işin inceliklerini öğrenip başarılı bir satış temsilcisi olmak mümkündür. Bu yazımızda sizlere iyi bir satış temsilcisinin 10 önemli özelliğinden bahsedeceğiz:

1)İyimser olmalı

Satış elemanları her durumda olaya iyimser yaklaşmalı, bardağın hep dolu tarafına bakmalıdır. Çünkü iyimserlik ile iş dünyasında karşılaşılan stres gibi etmenler yok edilebilir. Bu etmenler ortadan kalktığı zaman da başarı direkt olarak gelecektir.

2)Sorumluluk sahibi olmalı

Sorumluluk, her işte olduğu gibi satış temsilciliğinde de önem kazanan bir özelliktir. Verimli ve organize bir iş yürütmek sorumlulukların bilincinde olmaktan geçer. İşini savsaklayan ve umursamayan kişiler hiçbir işte tutunamaz, başarılı olamazlar.

3)Saygılı olmalı

Günümüz rekabet koşullarında müşterinin birçok seçeneği bulunmaktadır. Bu nedenle müşteriye ilgi ve saygı göstermek büyük önem kazanmaktadır. Satış temsilcisi müşteriyi elinde tutmak için mutlaka saygı çerçevesinde davranmalıdır.

4)Girişken olmalı

İyi bir satış temsilcisi mutlaka girişken olmalıdır. Başarılı temsilciler patronlardan ya da üstlerden gelecek komutu beklemez. Bu sadece zaman ve müşteri kaybına yol açar. Satış temsilcileri mutlaka inisiyatif alabilmeli ve tuttuğunu koparacak kadar da girişken olmalıdır.

5)Daima hazır olmalı

Satış temsilcileri, ürün satışı ve tanıtımı için daima tetikte olmalıdır. Müşterinin ne zaman ve nereden geleceği belli olmaz bu nedenle de her duruma hazırlıklı olmak başarıyı da getirecektir.

6)İşini sevmeli

Bir satış temsilcisi mutlaka işini sevmelidir. İşini sevmeyen insanlar, işlerinde başarılı olamaz. Bu nedenle satılan ürünler hakkında bilgi sahibi ve tutkulu olmak büyük önem taşımaktır. Bu heyecan müşteriye yansıtıldığı takdirde, ürün çok yüksek ihtimalle satılacak demektir.

7)İyi bir dinleyici olmalı

Satış temsilcileri mutlaka iyi birer dinleyici olmalıdır. Müşteriyi dinlemeli ve isteklerini iyice analiz etmelidir. Bu sayede gelen kişinin hangi ürüne ihtiyacı olduğu tespit edilir ve satış ihtimali de artar. Eğer müşteri dinlenmeden ürün önerisi yapılırsa bu boşa kürek çekmektir ve vakit kaybına neden olur.

8)Karşısındakini yönlendirebilmelidir

İyi bir satış temsilcisi, karşısındaki kişiyi rahatlıkla yönlendirmelidir. İkna edici konuşmak ürün satışını arttırmaya fayda sağlayacaktır.

9)Israrcı olmalıdır

Satış temsilcileri başarılı olmak istiyorsa mutlaka ısrarcı olmalıdır. Hemen başta satamıyorum diye pes etmek, başarısızlığı getirecektir. Tabi bu ısrar sırasında müşteriyi sıkmamak da çok önemlidir. Israr ederken sevimli olmak bu işi çözecektir.

10)Problemleri anında çözmelidir

Satış temsilcileri müşterilerin problemlerini anında çözebilecek yeteneğe sahip olmalıdır. Sorunların iyi bir biçimde tespit edilmesi ve müşteriyi memnun etmek oldukça önemlidir.

11)Bir sonraki adımı düşünmelidir

İyi bir satış temsilcisi mutlaka bir sonraki adımı düşünmeli, analizlerini bunun üzerinden yapmalıdır. Müşteriye güven veren yaklaşımlarla beraber satışın ne zaman yapılması gerektiği mutlaka iyice planlanmalıdır.

Eğer iyi bir satış temsilcisi olmak istiyorsanız mutlaka bu detaylara dikkat etmelisiniz. Tüm bu özelliklerinizi geliştirmek başarı yolundaki tüm kapıları açmanızı sağlayacaktır.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.