En basit tanımıyla girişimci, “bir işe kalkışan kişi” anlamlarına geliyor. Peki sizce bu tanımlama parmakla gösterilen girişimcileri anlatmak için yeteli mi? Bizce değil. Günümüzde başarılı işlere imza atarak adını duyuran girişimciler bazı özellikleriyle dikkat çekiyorlar. İşte hikayeleriyle ilham kaynağına dönüşen başarılı girişimcilerin 10 ortak özelliği…
1. Yaratıcı Fikirler Üretirler
Yaratıcılık, girişimin olmazsa olmazıdır. Girişimin temelinde yaratıcı bir fikir vardır. Ürün ya da hizmet fikri ne kadar yaratıcıysa, başarılı olma ihtimali o kadar artar. Dolayısıyla girişimcilerin ortak özelliklerinin başında yaratıcı olmaları gelir. Girişimci, sürekli sorgulayan, merak eden, araştıran ve ortaya yaratıcı bir fikir koyan kişidir. Bu özellikler girişimcinin aynı zamanda yeniliğe açık olmasını sağlar.
2. Tutkularının ve Hedeflerinin Peşinden Giderler
Girişimciler kendilerini işlerine ve fikirlerine adeta adarlar. Burada adanmaktan kasıt sadece çok çalışmak değildir, Evet çok çalışırlar, hatta zevkle çalışırlar. Fakat aynı zamanda çok iyi planlama yaparlar. Üretkenlerdir. Motive olmak için dışarıdan bir kaynağa ihtiyaç duymazlar. Hedefleri, üretiyor olmaları ve çalışmaları onlar için en iyi motivasyon araçlarıdır.
3. Özgüvenlidirler
Girişimci risk alan kişidir. Dolayısıyla özgüvenli olması; kendisini tanıması ve kendisine güvenmesi çok önemlidir. Özgüveni eksik olan kişiler risk alamaz, hatta çoğu zaman önlerine gelen fırsatları kaçırırlar.
4. Kararlıdırlar
Kararlı olmak ve içindeki tutkuyu kaybetmeden çalışmak girişimciyi başarıya götüren özelliklerin başında geliyor. Kendine güvenen ve kararlı olan bir girişimci ilk başarısızlığında hedeflerini terk etmez. Yılmadan, yeniden, gerekirse defalarca dener. Kararlılık, girişimciyi eninde sonunda başarıya götüren özelliklerden biridir. Tarihte bunun birçok örneği de vardır. Steve Jobs ilk başarısızlığında hedeflerinden vazgeçseydi, Apple gibi bir marka belki de hiç hayatımıza girmeyecekti. Biraz daha eskiye gidelim; Edison’un ampulü 1000’inci denemesinde bulduğunu duymayan yoktur. Edison ilk denemesinde “ben başarısızım” demek yerine her denemesinden yeni bir şey öğrenmeyi tercih etti. Defalarca denedi, tutkusunu ve kararlılığını kaybetmedi ve sonunda çok önemli bir icada imza attı.
5. Planlama Yeteneğine Sahiptirler
Başarılı girişimciler her alanda planlama yeteneğine sahip kişilerdir. Günlerini planlarlar, işlerini planlarlar ve bu planları birer birer hayata geçirirler. İleri görüşlülükleri sayesinde olumsuz şartlarda devreye girecek ikinci ve üçüncü planları da hazırda bulunur.
6. İleri Görüşlüdürler
Girişimci iyi bir planlayıcıdır elbette ama bu durum plana sıkı sıkıya bağlı kalacağı anlamına gelmemelidir. Ekonomik koşullar, pazarın ihtiyaçları ve tüketicinin istekleri devamlı değişirken tüm bunları görmemezlikten gelmek girişimi adım adım başarısızlığa götürür. Girişimcinin tüm bu değişkenlere ayak uydurması, hatta öngörülü davranarak bugünden yarını görebilmesi gerekir. Temel hedeflerden uzaklaşmadan, pazarın ve hedef kitlenin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde analiz etmek ve günün şartlarına ayak uydurmak başarılı girişimciler için olmazsa olmazdır.
7. İletişim Becerisine Sahiptirler
Yaşamımızdaki olumsuzlukların önemli bir çoğunluğu tabir-i caizse iletişim kazaları sebebiyle yaşanıyor. İletişim becerisine sahip olan insanlar bulundukları ortamlarda her zaman bir adım önde olurlar. Yöneticilik ve liderlik becerileri de iletişim becerilerine paralel olarak iyidir. Bir girişimci çalışanları, müşterileri, ortakları ve yatırımcılarıyla doğru/etkili şekilde iletişim kuramıyorsa, hedeflerine ulaşmakta ne kadar gayretli olsa da zorlanacaktır.
8. Zamanlarını Verimli Yönetirler
Bir girişimcinin, özellikle yolun başındaki bir girişimcinin yapılacak çok işi buna karşılık az zamanı vardır. Çalışmak çok önemli ancak çalıştığınız süreyi iyi yönetemiyorsanız, zamanınızı ve enerjinizi yanlış noktalara harcamış olursunuz. Bu durum iş gücü kaybı, ekstra yorgunluk gibi sorunların yanı sıra maddi kayıplara da neden olabilir. Başarılı girişimciler zamanlarını doğru bir şekilde yönetmeyi bilirler. İşlerini kolaylaştıracak uygulamalara ve teknolojik ürünlere açıklardır. Süreçleri zorlaştırmak yerine sadeleştirmeyi ve kolaylaştırmayı tercih ederler. Zamanlarını ve enerjilerini işlerini büyütmeye, yeni fikirlere üretmeye harcarlar.
9. Finansal Bilgiyi Göz Ardı Etmezler
Birçok girişimci yaratıcı fikrine güvenerek finansal bilginin önemini göz ardı edebiliyor. Oysa finansal bilgi girişimin ayakta kalabilmesi ve varlığını sürdürebilmesi için hayati öneme sahiptir. Parayı doğru kullanamayan, işletmesinin gelir ve giderlerini kontrol altında tutamayan girişimler geleceğe yönelik doğru kararlar almakta zorlanır. Hatta çoğu zaman attıkları yanlış adımlar nedeniyle yok olup giderler. Bu nedenle başarılı bir girişimci finansal konular ve operasyonlar konusunda da bilgi sahibi olmalıdır.
10. Büyüme Odaklıdırlar
Başarılı bir girişimci işini büyütmeye odaklıdır. Analiz yeteneği sayesinde büyümenin önündeki engelleri belirler ve bu engelleri tek tek ortadan kaldırmaya çalışır. Sürekli büyüme planları yapar ve hedef belirler. Bu hedefler doğrultusunda büyümeye yönelik adımlar atar.