İnternet üzerinden çeşitli yöntemlerle gelir elde edenlere vergi uygulaması, son zamanlarda gündemde olan en önemli konulardan birisi. Gelir vergisi, Türkiye’deki vergi sistemi içerisinde bulunan dolaysız vergilerden birisidir. Şahıs işletmeleri elde ettikleri kar üzerinden devlete bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. Artık internet üzerinden elde edilen gelirler de bu kapsamda değerlendirilmeye başlanmıştır.
Kimler Vergi Mükellefi Sayılacak?
Bildiğiniz gibi son zamanlarda Vergi İdaresi, internet üzerinden gelir elde eden herkesi Vergi Dairelerine davet ederek, bu konuda sorular sormuş ve geçmişe dönük vergilerin de ödenmesi gerektiğini iletmiştir. Bu nedenle artık internet üzerinden gelir elde eden her birey, vergilerini günü gününe ödemeye dikkat etmelidir. Peki bu kişilere yönelik vergi uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Diyelim ki internetten satış yapmaya başladınız. Elinizden çıkarmak istediğiniz bisikletinizi bir seferliğe mahsus olarak sattınız, ya da 2. El eşya satış platformlarını kullanıyorsunuz, böyle durumlarda vergi ödemenize gerek yok. Ama bir web sitesi açtınız ya da sosyal medya profilleri üzerinden satış yapıyorsunuz. Bu satışlar sırasında da kredi kartından tutun da kapıda ödemeye kadar birçok ödeme seçeneği kullanıyorsunuz işte bu durumda ticari kazanç elde etmiş olursunuz. Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. Maddesine göre bu sizi doğrudan vergi mükellefi haline getirir. Yine bununla beraber, Youtuberlar ya da diğer sosyal medyadaki fenomenler de izlendikleri sürece gelen reklam gelirleri nedeniyle vergi mükellefi haline gelmektedir.
Nasıl Tespit Ediliyor?
Devlet, internet üzerinden satış yapan bireyleri bankalar aracılığı ile tespit edebilmekte ve vergi ödemesi konusunda uyarıda bulunabilmektedir. Devlet, hesabınıza gelen paralar üzerinden sizleri takibe alabilir; düzenli olarak banka hesaplarınıza yüksek miktarlarda giriş çıkışlar oluyorsa bu durumun sebebini öğrenmek istenebilir. İşte bu şekilde de internet üzerinden satış yapan kişilerin vergi ödeyip ödemediği tespit edilebilmektedir.