01.04.2023

2023 Vergi Affı Borç Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

2023 Vergi Affı Borç Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

Kamu kurumlarına olan borçlar ve vergi borçlarına ilişkin gelişmeler, milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Bu anlamda, 2023 yılının en önemli gelişmelerinden biri ise kamuya yönelik borçların yapılandırılmasını sağlayan yeni düzenleme oldu. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve yürürlüğe giren 7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en geniş kapsamlı borç yapılandırma kanunu olarak ifade edildi. Trafik cezasından öğrenim kredisine kadar çok sayıda borç için yurttaşlara kolaylık sağlayan yeni kanun, büyük bir ilgi ve merak konusu haline geldi. Birçok vatandaş gerek vergi borcu gerek sigorta borcu gerekse farklı kamu kuruluşlarına yönelik ödemesi gereken borçların yapılandırılmasını sağlayan yeni kanun hakkında merak sahibi. Eğer siz de devlet kurumlarına yönelik borçların yeniden yapılandırılması süreci hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız gelin ayrıntıları ve vergi affı borç yapılandırmasının hangi borçları kapsadığını birlikte inceleyelim.

2023 Vergi Affı Nedir?

2023 yılı için uygulanan vergi affı yapılandırması, devlet kurumlarına ait olan borçların ikişer aylık aralıklarla 6, 9, 12, 18 ve 24 taksitler halinde ödenmesini sağlayan ödeme kolaylığı imkânıdır. En fazla dört yıla kadar taksitlendirilebilen vergi borçlarının toplam ödeme miktarı, taksit sayısı azaldıkça vatandaşlar lehine daha düşük boyutlara gelir. Bununla birlikte yapılandırma başvurusu sırasında borcunuzu peşin olarak ödeme beyanında bulunursanız mevcut borcunuzdan daha düşük miktarda bir yapılandırma olanağından yararlanabilirsiniz. Vergi affı kapsamında başvuru sırasında tercih ettiğiniz taksit koşulları değiştirilemez. Bundan dolayı vergi borcu yapılandırma taksit seçimi sırasında ödeme olanaklarınızı göz önünde bulundurarak tercih yapmanızda yarar var.

2023 Vergi Affı Kapsamında Hangi Borçlar Yapılandırılabilecek? Hangi Borçlar Silinecek?

Siz de Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı yapılandırma uygulamasında pek çok kamu kuruluşuna yönelik borcunuzu kolaylıkla yapılandırabilirsiniz. 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında yapılandırma olanağından yararlanabileceğiniz vergi türleri şunlardır:

  • Askerlik cezaları
  • Nüfus cezaları
  • Otoyol ve köprüler için kaçak geçiş ödemeleri ve gecikme faizleri
  • Gümrük cezaları ve gecikme faizleri
  • Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından sağlanan ve vergi dairesine sevk edilmiş olan öğrenim kredileri
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ödenmesi gereken sigorta prim borçları
  • Belediye, il özel idaresi ve bakanlıklarına ait olan borçların ödemeleri ve gecikme faizleri
  • KDV, ÖTV, damga vergisi, harç ödemeleri, gelir vergisi ve kurumlar vergisi borçları, cezaları ve gecikme faizleri
  • Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki borçlar
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine ödenmesi gereken borçlar
  • Türkiye Barolar Birliği, TESK, TÜRMOB, TMMOB, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği gibi meslek odalarına ödenmesi gereken aidat borçları ve gecikme faizleri
  • Daha önceki yapılandırma kanunları kapsamında taksitlendirilmiş olan ve ödemesi devam eden borçlar
  • Yapılandırma kapsamında kolay ödeme imkânı sağlanacak bu kategorilerin yanı sıra 2023 yılındaki düzenlemeye göre 31 Aralık 2022’ye kadar 2 bin tl tutarının altında olan vergi, ceza ve gecikme faizi borçlarının otomatik olarak silinmesine karar verildi. 2023 vergi borcu silme işlemi için herhangi bir başvuru yapma gerekliliği bulunmuyor.

Vergi yapılandırmasından yararlanan vatandaşlar, verginin aslına bağlı olan cezalardan kurtulur ve bununla birlikte gecikme zammı ya da faizi gibi uygulamalara gerek kalmadan ödemesini düzenli bir şekilde yapabilir. Örneğin bir araç sahibiyseniz ve MTV borcunu yapılandırırsanız aracınızın periyodik muayenesini yaptırmak için önünüzde bir engel kalmaz ve trafiğe gönül rahatlığıyla çıkabilirsiniz. Borcunuzu taksitli olarak yapılandırsanız dahi ilk taksit gününe kadar borcun tamamını peşin olarak ödeme hakkınızı kullanabilir ve faiz indiriminden yararlanabilirsiniz.

2023 Vergi Affı Yapılandırması için Nasıl Başvuru Yapılır?

2023 yılı vergi affı yapılandırması kapsamında borçlarınızı oldukça kolay bir şekilde taksitlendirebilirsiniz. Ödemelerinizi görüntülemek ve taksitlendirmek için e-Devlet uygulamasını kullanabilirsiniz. e-Devlet uygulaması için turkiye.gov.tr adresi üzerinden kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu ya da İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla yapılandırma başvurunuzu gerçekleştirebilir, borçlarınızı dilediğiniz taksit koşulları ile hızlıca yapılandırabilirsiniz. Bununla birlikte dijital kanallara alternatif olarak bağlı olduğunuz Vergi Dairesi ya da Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet binasını ziyaret ederek yapılandırma koşulları hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

2023 Vergi Borcu Yapılandırma İşlemi Ne Zaman Yanıtlanır?

Vergi borcu yapılandırmasının işleme girmesi, resmi başvurunun sonuçlanmasının ardından gerçekleşir. Başvuru sırasında bütün açıklamaları ve uyarıları doğru bir şekilde okuduğunuzdan emin olmanızda yarar var. Yapılandırma başvurusunun sonucunu takip etmek için internet uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bu anlamda İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasını ziyaret ederek Gelir İdaresi Başkanlığından yapılandırma başvurunuzu sorgulayabilirsiniz. Eğer İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı adı ve şifreniz yoksa e-Devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasına gidebilir ya da e-Devlet şifrenizle doğrudan İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yapabilirsiniz.

2023 Vergi Affı Yapılandırmasına Kimler Başvurabilir?

Vergi borcu bulunan bütün vatandaşlar, kurumlar ve kuruluşlar 2023 yılı için düzenlenen yapılandırma uygulamasına başvurabilir. Kısacası, 7440 sayılı kanun kapsamındaki düzenleme herkes için başvuru olanağı tanır. Gerçek ve tüzel kişiler, mükellef konumunda ise başvuru yapma hakkına sahiplerdir. Bununla birlikte sahte fatura düzenleme gibi suçlardan dolayı ceza almış olan kişiler ve kurumlar da vergi borcu yapılandırmasından yararlanabilir. Bu anlamda cezanın uygulandığı vergi borçları üzerinden taksitlendirme işlemi yapmak da mümkündür. 2023 yılı vergi yapılandırması son başvuru tarihi ise 31 Mayıs 2023 olarak açıklanmıştır.

2023 Vergi Yapılandırması Kapsamındaki Taksitler Nasıl Ödenir?

2023 vergi yapılandırması için belirlenen taksitlerin ödemelerini ilgili kurumlara ait internet sitelerinden, e-Devlet üzerinden ya da İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) üzerinden kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Borçların ödenmesi için olanak sağlanan kanallar, kurumlar özelinde değişiklik gösterse de birçok vergi borcu için İVD’yi kullanarak ödeme yapmanız mümkün. Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeleri için ise SGK’nın dijital kanallarını kullanabilirsiniz. 2023 vergi yapılandırması ilk taksit tarihi ise 30 Haziran 2023 olarak belirlenmiştir. 2023 vergi yapılandırması ödemelerini kredi kartı ya da havale/EFT gibi kanallar aracılığıyla kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

2023 Vergi Yapılandırması Taksitleri Ödenmezse Ne Olur?

Vergi yapılandırma hizmetinden yararlanan yurttaşların ödeme planına sadık olmasında ve taksitlerini düzenli olarak ödemesinde yarar vardır. Ödemesi geciktirilen taksitler için belli oranlarla gecikme faizi uygulanırken borçların ödenmesi daha zor hale gelebilir. Bununla birlikte yapılandırma borçları kapsamında ilk iki taksitin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi durumunda kişiye sağlanan yapılandırma olanağı sonlandırılır. Böyle bir durumda bir sonraki yapılandırma uygulamasını beklemek durumunda kalabilirsiniz.

Kuruluşların vergi ve sigorta ödemelerini düzenli olarak takip edilmesi ve borçların düzenli olarak ödenmesi çok önemlidir. Bu anlamda profesyonel bir çözüm ortağı ile çalışarak bütün yükümlülüklerinizin düzenli olarak takip edilip ödenmesini kolaylaştırabilirsiniz. Bizim Hesap ile şirketinizin ticari ve finansal operasyonlarındaki pek çok işlevi tek platform üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. KOBİ’ler başta olmak üzere firmalara ön muhasebe başta olmak e-Fatura, e-Arşiv ve e-Ticaret operasyonlarında hizmet sunan Bizim Hesap, yeni nesil teknolojik çözümleriyle ön plana çıkar. Siz de Bizim Hesap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.