04.05.2024

Stopaj Nedir? Gelir ve Kurumlar Vergisi Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Stopaj Nedir? Gelir ve Kurumlar Vergisi Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Stopaj; gelirin kaynağından kesilen bir tür vergi olarak biliniyor. Diğer vergiler gibi devlete ödeniyor. Fakat öteki vergilerden birtakım farklılıklara sahip. Öncelikli olarak doğrudan gelir kaynağından kesiliyor. Öte yandan her stopaj kesintisi için ayrı bir ödeme yapılıyor. Vergi tahsilat işlemlerinin son derece hızlı ve basit bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan özelliklere sahip olduğunu da belirtelim. Bu yazımızda, stopaj vergisi nedir ve stopaj vergisi hesaplama nasıl yapılır sorularının yanıtlarını vermeye çalıştık.

Stopaj Nedir?

Stopaj, gelir ya da kurumlar vergisi yükümlülüğü altında bulunan bir tür vergi sistemidir. Çeşitli gelir türlerinde uygulanabilen stopajın en çok uygulandığı alan çalışan maaşlarının ödenmesidir. İşveren tarafından vergi dairesine ödenmesi gereken bu vergi türü, gelirin elde edilmesi durumunda kaynaktan doğrudan kesilir. Bunların yanı sıra kira gelirleri, serbest meslek ödemeleri ve gider pusulaları gibi alanlarda da ilgili verginin kesilmesi yasal bir zorunluluktur. 

Stopaj Kesintisi Neden Yapılır?

Gelir vergisi stopaj kesintisi neden yapılır, kurumlar vergisinin ödenmesi sırasında ilgili kesintinin gerçekleştirilmesi gerekir mi gibi soruların cevabı oldukça merak edilir. Öncelikli olarak belirtmek gerekir ki bu tür bir vergi sistemi, vergi toplama sürecinin hızlanmasını sağlar. Bu nedenle devlet için akışını da hızlandırır. Bir gelir elde edildiğinde direkt olarak kesinti yapıldığından vergi toplamak adına beklemeye gerek bulunmaz.

Bunların yanı sıra vergilendirme hususunda meydana gelebilecek hataların minimize edilmesi de kesintinin amaçları arasında yer alır. Vergi sisteminin çok daha etkili bir şekilde ilerlemesini sağlayan stopaj, vergi kaçırılması gibi sorunların azaltılması açısından da oldukça önemlidir. 

Kimler Stopaj Vergisi Öder?

Stopaj vergisini hesaplama çeşitli durumlarda bir tür zorunluluk olduğunu belirtmek mümkündür. Gelir ve kurumlar vergisi stopajında sorumlu olan kişi işverenlerdir. İşletmenizde çalıştırdığınız kişilerin maaşları üzerinden vergi kesintisini yapmanız bir zorunluluktur. Gelir ve kurumlar vergisinin yükümlülüğü altındaki kazançlara ilişkin vergiler üzerinden yapılan kesinti, yasa ile belirlenen oranlar dahilinde yapılır.

Gelir ve kurumlar vergisi stopajı hesaplama

Hangi Durumlarda Stopaj Uygulanır?

Daha önce de bahsedildiği üzere çeşitli durumlarda stopajın uygulanması bir zorunluluktur. Gelir ve kurumlar vergisinin yanı sıra farklı durumlarda da ilgili verginin ödenmesi gerekir. Bu durumlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Çalışana maaş ödemesi
  • Kira ödemeleri
  • Mevduat faizleri
  • Kâr payları
  • Serbest meslek ödemeleri
  • Gider pusulaları

Bu tür gelirlerin her biri, vergiye dahil tutulduğundan gerekli ödemeler oldukça pratik bir şekilde yapılır.

Kiralanan bir mülkten gelir elde eden ev sahibi, kira bedeli üzerinden gerçekleştirilen hesaplama üzerinden devlete vergi ödemesi yapar. Bunun yanı sıra bankada açılan mevduat hesaplarında, faiz getirisi dahilinde de verginin ödendiğini belirtmek mümkündür. Menkul kıymetlerin alım-satım işlemleri, temettü gelirleri başta olmak üzere birçok alanda ilgili vergi işlem üzerinden kesilir.  

Stopaj Oranları Nasıldır?

Gelir ve kurumlar vergisinde oranlar değişiklik gösterir. Kurumlar vergisi stopaj oranları ve gelir vergisi ile ilgili oranlar, mükelleflerin devlete ne kadar ödeme yapmaları gerektiğiyle ilgili bilgi edinmesini sağlar.

Gelir vergisi stopajı kapsamında oranlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

Ücret Gelirleri 
75.000 TL’ye kadar%15
75.000 ila 150.000 TL arasındaki gelirlerde11.250 TL + (fazlası için %20)
150.000-600.000 TL arasındaki gelirlerde26.500 TL + (fazlası içinse %27)
Gelirin 600.000 TL üzeri olması durumunda164.250 TL + (fazlası için %35)

Bunların yanı sıra kira gelirinde de ilgili verginin kesildiğini ifade etmek olanaklıdır. Kira gelirlerinde ise durum şu şekildedir:

100.000 TL ve üzeri27.100 TL + (fazlası için %35)
40.000 ila 100.000 TL arası7.100 TL + (fazlası için %27)
14.000 ila 40.000 TL arası2.100 TL + (fazlası için %20)
14.000 TL’ye kadar%15

Belirlenen oranlar dahilinde kira geliri üzerinden gerekli kesinti yapılır. Kesinti yapıldıktan sonra ev sahibinin eline ulaşan miktar net kazanç olarak ifade edilebilir.

Gelir ve Kurumlar Vergisi Stopaj Kesintisi Nasıl Hesaplanır?

Gelir ve kurumlar vergisi üzerinden yapılan kesintilerde hesaplama, daha önceden belirlenen oranlar dahilinde gerçekleştirilir. Stopaj hesaplama için oranların ve kesinti yapılacak brüt ücretin bilinmesi gerekir. Ayrıca gelir vergisi ve kurumlar vergisinde hesaplamanın ayrı ayrı yapılması son derece önemlidir. 

Gelir Vergisi Stopaj Hesaplama

Gelir vergisi üzerinden gerçekleştirilecek kesintilerde, hesaplamaya dahil olacak hususlar hakkında bilgi edinilmesi gerekir. Kesinti miktarı, gelire göre değişiklik gösterir. Brüt gelir, ilgili oran ile çarpılarak kesinti miktarı elde edilir. Bunun yanı sıra net gelir üzerinden kesintinin hesaplanması da olanaklıdır. Bu kapsamda ilk olarak net gelirin hesaplanması, ardından elde edilen sayının kesinti oranıyla çarpılması gerekir. Belirtilen adımların tamamı, istenilen kesinti miktarına ulaşılmasını sağlar.

Kurumlar Vergisi Stopaj Hesaplama

Kurumlar vergisi stopaj oranlarının hesaplanabilmesi için gelir vergisinde olduğu gibi ilk olarak kesinti oranı hakkında bilgi edinilmelidir. Oranlar, çeşitli hususlara göre değişiklik gösterir. Bu nedenle konuya dahil olan oran belirlendikten sonra stopaj vergisi hesaplama yapılmalıdır. Stopaj oranının stopaj matrahıyla çarpılması ile elde edilen sayı, ödenecek miktar olarak ifade edilebilir. 

Stopaj Nasıl Ödenir?

Stopaj vergisini ödeyebilmek için çeşitli adımları takip etmeniz gerekebilir. Bu adımların her biri, ödeme işlemlerini sorunsuz bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır. Eğer çalışanınızın geliri üzerinden vergi ödemesinde bulunmanız gerekiyorsa ücretten ilgili kesintiyi yapmanız son derece önemlidir. Kesinti ile elde edilen tutarı vergi dairesine yatırmanız gerekir. İş anlaşmasının kapsamında yer alan ödemelerde ise takip eden ayda muhtasar beyanname ile beyanının belirlenen koşullarda yapılması önemli bir konudur. Beyanname sonrasında ise ödeme işlemi tamamlanır.

Vergi ödemeleri, kira gelirlerinde ise farklılık gösterebilir. Dolayısıyla kesintinin ne için yapıldığı hakkında bilgi sahibi olunması da dikkate değer konular arasında yer alır. Örneğin iş yeri kiralarında gelir vergisi stopajının kiracı tarafından beyan edilmesi gerekir. Ardından beyan edilen tutar, ilgili süre içinde vergi dairesine ödenir. Eğer kiraya söz konusu olan yer konut ise bu durumda belirtilen verginin uygulanmadığını ifade etmek mümkündür. 

BizimHesap ile Finansal Takibinizi Kolaylaştırın

Bir işletme sahibiyseniz çalışanlarınıza maaş ödemesi sırasında, kanunen stopaj vergisini ödemiş olmanız gerekir. Dolayısıyla süreci oldukça sistematik bir şekilde takip etmeniz dikkate değer bir konudur. Stopaj vergisi kapsamında, gelir ve kurumlar vergilerinin üzerinden kesinti ile ödeme yapmanız gerekebilir. Süreç birçok farklı unsuru bünyesinde barındırdığı için bu aşamada profesyonel destek almanız, yaşanabilecek sorunları minimize etmenizi sağlar.

Gelir gider takibi, kolay cari hesap takibi, e-arşiv entegrasyonu başta olmak üzere pek çok konuda sizlere uzman desteği sunan BizimHesap; finansal takibinizi kolay bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlıyor. Bunun yanı sıra vergi ödemeleriniz için profesyonel muhasebe desteği alarak yasal yükümlülüklerinizi yerine getirebilirsiniz.

Alanında uzman çalışanlardan oluşan ekibi ile sizlere hizmet veren BizimHesap, birçok işlemi tek bir hesap üzerinden gerçekleştirmenize katkıda bulunuyor. Siz de yenilikçi fiyatlar üzerinden satışa sunulan hizmet seçeneklerini inceleyebilir, güvenilir ödeme yöntemlerini kullanarak satın alma işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.