20.03.2024

Dünya Pazarına Girmenin Yenilikçi Yolu: E-İhracat Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dünya Pazarına Girmenin Yenilikçi Yolu: E-İhracat Nedir ve Nasıl Yapılır?

E-ihracat, E-Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile e-ticareti gerçekleştirilen ürünlerin yurt dışına gönderilmesi olarak tanımlanabilir. Temel olarak geleneksel ihracatın, dijital ortamda gerçekleştirilmiş halidir. Özellikle KOBİ’lerin dünya pazarına girmesini kolaylaştıran ihracat modeli, işletmelerin sektörde büyümelerine destek olur. Doğru bir şekilde gerçekleştirilen E-ihracat, aynı zamanda mevcut müşterilerin sayısının artmasına da destek olur. Peki ama E-ihracat nedir, işletmeler için E-ihracat teşvikleri nelerdir, kimler e-ihracat yapabilir?

E-ihracat Nedir?

E-ihracat, firmaların ürün veya hizmetlerini dünya pazarında satışa sunması olarak tanımlanabilir. Şirketlerin küresel pazarlara erişimini kolaylaştıran bu ticaret modeli, online pazar yerleri ya da e-ticaret siteleri aracılığıyla gerçekleştirilir. Firmalar, çeşitli prosedürlere uygun bir şekilde hareket etmek durumundadır. 

İhracat ve E-İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?

İhracat ve E-ihracat arasında birtakım farklılıklar mevcuttur. Bu farklılıklar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Geleneksel ihracatta satışlar, fiziksel ürünlerin taşınması ve satılması gibi yollarla gerçekleştirilir. Bununla birlikte e-ihracatta bütün süreçler dijital bir şekilde yürütülür.
  • Pazarlama teknikleri, her iki modelde farklılık gösterir. Geleneksel ihracatta daha çok fuarlar ve fiziksel ziyaret gibi yöntemler kullanılır. Bunun yanı sıra E-ihracatta dijital pazarlama stratejilerine ağırlık verilir.
  • E-ihracat modelinde süreç, geleneksel ihracata göre çok daha hızlı bir şekilde ilerler. Bu durum, müşteri memnuniyetinin sağlanmasına da katkıda bulunur.

Her bir husus, e-ihracatın klasik ihracata göre avantajlarını da gözler önüne serer.  

Kimler E-İhracat Yapabilir?

E-ihracat, günümüzde KOBİ’ler tarafından sıklıkla tercih edilir. Çünkü bu tür ihracat hem zamandan hem de maliyetten tasarrufa imkân tanır. Peki ama kimler bu şekilde bir satış yöntemini benimseyebilir?

  • Ürünlerini yurt dışında bulunan müşterilere direkt olarak satmak isteyen perakendeciler
  • Ürün ya da hizmetlerini global pazarlarda sunmayı hedefleyen ürün/hizmet sağlayıcıları
  • Dijital platformlarda da faaliyet göstermek isteyen ihracat firmaları

Genellikle E-ihracat yöntemi, KOBİ’ler için son derece faydalıdır. Çünkü küçük ve orta boy işletmecilerin hızlı bir şekilde gelişim göstermeleri ve daha fazla müşteri kazanmaları gerekli olabilir. Bu durumda global pazarlarda etkin konumda olmak, KOBİ’lerin hedeflerine çok daha kolay bir şekilde ulaşabilmelerini mümkün hale getirir. 

Ticarette Yeni Dönem: E-İhracatın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Elektronik ortamlarda gerçekleştirilen ihracat modelinde, çeşitli avantajlardan faydalanılabilmesi için çeşitli koşulların yerine getirilebiliyor olması gerekir. Örneğin e-ihracat faturası satışı gerçekleştirilen mal ya da hizmetlerle ilgili detayların yer aldığı bir tür belgedir. Bu belge, satış noktasında son derece önemlidir.

Doğru ve planlı bir şekilde gerçekleştirilen e-ihracatın sağladığı avantajlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • E-ihracat sayesinde çok daha geniş bir pazarda işletmenizi tanıtma şansı elde edersiniz. Global pazarlama açılmanız, müşteri portföyünün de çeşitlenmesi anlamına gelir.
  • E-ihracatta maliyetler daha düşük olabilir. Bunun temel nedeni, fiziksel mağazalara ihtiyaç duyulmamasıdır.
  • Siparişlerin izlenmesi, ödeme işlemleri ve lojistik süreçleri başta olmak üzere operasyonel açıdan verimlilik elde edilir.
  • Müşterilerin geri bildirimlerine ulaşmak çok daha kolaydır. Geri bildirimler, müşterilerin memnuniyeti açısından hangi adımların atılması gerektiğiyle ilgili bilgi edinilmesini olanaklı hale getirir.
  • Kısa sürede gelişebilir, işletmenizin çok daha inovatif adımlar atmasını sağlayabilirsiniz.

E-ihracat avantajları, artık pek çok işletmenin bu tür bir satış yöntemine yönelim göstermesini mümkün hale getirir. 

Yeni Başlayanlar için: Sıfırdan E-İhracat Nasıl Yapılır?

E-ihracat işletmeler açısından son derece avantajlı olsa da sıfırdan e-ticarete başlayanlar için bazı adımlar oldukça önemlidir. Bu adımlar, doğru ve sistemli bir şekilde yurt dışına satış gerçekleştirilmesini olanaklı hale getirir.

Eğer e-ihracat yapmak istiyorsanız, genel olarak şu adımları takip etmeniz faydalı olacaktır:

  • Şirketinizi kurun.
  • e-Fatura başvurusunda bulunun.
  • Pazaryeri seçimi ve entegrasyonunu gerçekleştirin.
  • SEO çalışmaları ve pazarlama stratejileriyle işletmenizi sektörde ön plana çıkarın.

İhracat e-Fatura başvurusunda bulunmak başta olmak üzere her adımı titiz bir şekilde gerçekleştirmeniz, arzu ettiğiniz gibi bir ilerleme kaydetmenizi olanaklı hale getirecektir. 

Şirket Kuruluşu

E-ihracat çalışmaları için ilk adım, şirket kurulumudur. Kurulum aşamasında şirket türünüzü belirlemeniz son derece önemlidir. Limited şirket ya da anonim şirket kurabilirsiniz. Fakat bu noktada bilmeniz gereken, mevzuat ve vergi düzenlemeleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmanızdır. Çünkü şirket kurarken ilgili yasaya aykırı bir şekilde hareket etmeniz, çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Şirket türünü belirledikten sonra isim ve logo seçiminde bulunabilirsiniz. Kayıt ve lisanslama işlemleri, e-ihracat için internet altyapısının oluşturulması ve ödeme sistemleri ile güvenlik adımları; şirket kurulumu aşamasında yapılması gerekenler arasında yer alır. 

E-İhracat Fatura Başvurusu

Bir sonraki adım, e-Faturadır. e-Fatura ihracat açısından oldukça önemli bir adımdır. Elektronik ortamda gerçekleştirilen ihracat işlemlerinde kullanılan e-fatura, mal ya da hizmetlerin ihracatına dair pek çok bilgiyi bünyesinde barındırır. Bu nedenle ihracat işlemlerinde e-Fatura son derece önemli bir belgedir.  

E-ihracat için e-fatura başvurusunda bulunması gerekir. e-Faturada bulunmak için sizden istenilen; e-Fatura uygulaması başvuru formu, Ticaret Sicil Gazetesi’nin noter onaylı nüshası başta olmak üzere çeşitli belgeleri ilgili kuruma teslim etmiş olmalısınız. Başvuru öncesinde tüzel kişilerin mali mühür temin etmeleri son derece önemlidir. Gerçek kişiler, e-faturada mali mühür kullanabildikleri gibi e-imzayı da tercih edebilir.

Gerekli belgelerin temini sonrasında, 3 farklı başvuru yönteminden bir tanesi tercih edilebilir. Bu yöntemler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • GİB portal yöntemi
  • Özel entegrasyon yöntemi
  • GİB sistemine entegrasyon yöntemi

Her bir yöntem, farklı adımları bünyesinde barındırır. e-Faturayla ilgili bilinmesi gereken pek çok husus bulunur. Bu hususlar arasında, 30 bin TL’nin üzerinde yapılan satışlarda ihracat faturasının e-Arşiv olarak düzenlenmesi gerektiği yer alır. İhracat faturası e arşiv işlemi, bu tür durumlarda bir zorunluluktur. 

Pazaryeri Seçimi ve Entegrasyonu

E-ihracat adına önemli adımlardan bir diğeri, pazaryeri seçimi ve entegrasyonudur. Satışlarınızı hangi pazar yerinde yapacak olduğunuz, önemli konular arasında yer alır. Pazaryeri, farklı satıcıların ürün/hizmetlerini satışa sunduğu alanlardır. Dolayısıyla bu tür alanlarda rekabet oldukça fazladır. Ayrıca ne tür bir pazaryerinde satış yapacağınız, e-ihracatta başarı ihtimalinizi doğrudan etkiler.

Ürünlerinizi satışa sunacağınız pazaryerini seçtikten sonraki aşama, ürünlerinizi bu yerlerle entegre etmektir. Entegrasyon işlemlerinin tamamlanması sonrasında ürünler, ilgili pazaryerinde müşterilere sunulur.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.