2017 yılında yürürlüğe girmiş olan vergi kanunu kapsamında kurumlar vergisi de 2018 – 2019 – 2020 yılları için %22 olarak belirlenmişti. Ancak bu yıl gerçekleşen son düzenleme kapsamında belirlenen oranlarda yeniden bir değişikliğin gündeme geleceği 2019 yılının son çeyreğinde konuşulmaya başlamıştı. Peki, bu konudaki son durum nedir?
2019 yılının son çeyreğindeki taslakta yer alan maddeler arasında iki yeni verginin gelmesi ve bir verginin de düşürülmesi çok dikkat çekiyordu. Bu taslakta kurumlar vergisi açısından bir düşüş olduğu gazetelerde haber konusu olmuştu.
Yıllara Göre Kurumsal Vergi Oranları
Taslağa göre finansal kuruluşlar haricinde yer alanlar için kurumlar vergisi oranı olarak belirlenmişti. Kurumlar vergisindeki bu indirim oranı da 2021 yılının başından itibaren geçerli olacaktı.
Bununla birlikte yukarıda da bahsettiğimiz geçici düzenlemeye göre 2020 yılı için %22 olarak öngörülen oranın %20’ye düşürülmesi de taslakta yer alıyordu. Bu doğrultuda ise 2020 yılı itibari ile %22 oranında olan verginin %20 oranında uygulanmaya başlaması söz konusu oluyor.
Buraya kadar olan düşük vergi oranları finansal kurumlar için geçerli değil. Aksine 2020 yılı itibari ile finansal kurumların vergi oranının %22 olarak uygulanması kalıcı hale getirilecek. Yalnızca 2020 yılı süresi boyunca kurumsal vergi oranı %20 olarak işlenecek.
Finansal kurumlar finansal kiralama şirketleri, factoringler, finansman şirketler, bankalar, yetkili döviz kuruluşları, varlık yönetim şirketleri, sermaya piyasası kurumları, ödeme ve elektronik para kuruluşları olarak belirlendi. Aslında önceki yıllarda da şimdi planlanana benzer bir düzenleme söz konusu olmuştu. Ancak sektörel ayrımcılık bazında anayasaya aykırı olabileceği için vazgeçilmişti.
Sonuç olarak yeni vergi yükümlülüğü taslağının onaylanması durumunda, finansal kurumlar için vergi oranının %22 olması kalıcı olacak, ancak 2020 yılı boyunca bu oran %20 olarak belirlenecek. Finansal kurumların dışındakiler için ise vergi oranı %20 olacak ve 2021 itibariyle de ’e düşürülecek. Ama taslak onaylanana kadar kurumlar vergisi, 2019 yılındaki gibi %22 olarak devam edecektir.
Yeni Vergiler
İki yeni verginin de yürürlülüğe girme planından bahsetmiştik. Yine taslakta sunulmuş olan bu vergilerden biri Dijital Hizmet Vergisi, diğeri de Değerli Konut Vergisi.
Dijital platformlarda ticari kimlikle yer alan pek çok hizmet sağlayıcıyı ilgilendiren bu verginin kapsamında ise Türkiye’de sunulan bazı dijital hizmetler oluşturuyor. Dijital Hizmet Vergisi’nin 2020 yılında %7.5 olması planlanıyor. Ancak dijital hizmet sağlayıcılar Türkiye çapında 20 milyon TL’den; dünya çapında ise 750 milyon TL (ya da aynı meblağın döviz karşılığının) altındaysa bu vergiden muaf oluyor.
Tüm bu düzenlemeler, her basamağı ile yakından takip edilmesi gereken gelişmeler. Ticari varlığınızın herhangi bir cezai işlem ile darbe almaması, zarar etmemeniz için vergilerin kapsamını yakından bilmeniz gerekiyor. Bu sebeple mali müşavir veya muhasebecinizle düzenli görüşüp bu muhtemel yeni düzenlemelerin şirketiniz üzerindeki etkilerini önceden öğrenmek faydalı olacaktır.