19.12.2019

2020 Yılında E-Arşiv ve E-Fatura Zorunluluğu

2020 Yılında E-Arşiv ve E-Fatura Zorunluluğu

Yaklaşan yeni yılla birlikte pek çok gündem maddesi ve kanunda değişikliğe gidecek. E-Arşiv ve e-Fatura kullanım zorunluluğu da bu düzenlemeler arasında bulunuyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 509 sayılı kanunu yayınlayarak elektronik belgelerle ilgili bazı düzenlemeleri 2020 yılında da kapsamına alıyor. Özellikle e-ticarette yer alan pek çok kişinin kullandığı e-Arşiv ve e-Fatura da bu düzenlemeler kapsamına giriyor.

E- Fatura Geçiş Zorunluluğu Kapsamı

E-Faturaya geçiş zorunluluğu belirlenirken sahip olduğunuz ciro bir belirlenim olarak görülüyor. İlk çıkan kanunlarda ciro limitlerinin etki ettiği zorunluk kapsamında yine bu açıdan bazı düzenlemeler görülüyor. Daha önceki yıllarda e-Faturaya geçiş zorunluluğu için 10 milyon TL ciroya sahip olma şartı aranıyordu. 2020 yılında ise e-faturaya geçiş şartları arasında ise yayınlanan son kanun tebliği ile bu limit 10 milyon TL’den 5 milyon TL’ye düşürüldü.

2020 yılında 5 milyon TL şartı konurken 2018 ve 2019 yıllarındaki ciro limitleri de göz önüne alındı. Yalnızca bu gelen yeni yıl için değil, 2018 ve 2019 yıllarında da 5 milyon TL ciroya sahip olan firmalar e-Faturaya geçme zorunluluğu taşıyor. Bu firmaların 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Faturaya geçmeleri son kanun düzenlemesi içinde yer alıyor.

Uygulama yalnızca geçmişe dönük değil, geleceğe dönük de bir kapsama sahip bulunuyor. Bu yüzden 2020 yılından sonraki yıllarda 5 milyon TL ciroya ulaşmış firmalar da e-Faturaya geçme zorunluluğu taşıyorlar. 2020’den sonraki herhangi bir yılda 5 milyon TL ciroya ulaşan firmalar ise en geç, bu limite eriştikleri tarihi takip eden yılın yedinci ayının başından itibaren e-Faturaya geçme zorunluluğu taşıyor.

Son olarak, tek esas ciro olarak belirlenmiyor. Cirosu ne olursa olsun ÖTV 1 ve 3 kapsamında ürün üreten firmaların, internet reklamcılığı yapan ya da bu hizmeti sunan aracıların da 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Faturaya geçme zorunluluğu bulunuyor. Bu tarihten sonra faaliyet gösterecek olan firmaların ise takip eden ilk 3 ay içerisinde geçiş işlemini tamamlamış olmaları gerekiyor.

Aynı şekilde kanun meyve sebze ticareti yapan firmaları da kapsıyor. Bu firmaların 1 Ocak 2020 tarihine kadar; bu tarihten sonra başlayacak olanların ise ilk 3 ay içerisinde e-Faturaya geçmesi zorunlu kılınıyor.

E-Arşiv Geçiş Zorunluluğu Kapsamı

1 Ocak 2020 tarihine kadar e-Arşiv konusunda da zorunluluk kapsamına girmeniz gerekiyor olabilir. E-Arşiv konusundaki düzenlemelerle ilgili olarak zorunluluk kapsamında yer alanların başında hali hazırda e-fatura mükellefi olan firmalar geliyor. Bununla birlikte yine internet üzerinden ilan yayınlayan ya da hizmet satanlara aracılık eden firmalar da kapsam dahilinde bulunuyor.

E-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan ve vergiler dahil 30 bin TL’nin üzerinde fatura düzenlemekte olan firmalar ile vergi mükellefi olanlara 5 bin TL’nin üzerinde tüm vergilerin dahil olduğu faturaları düzenleyen firmalar da e-Arşive geçme zorunluluğunu 1 Ocak 2020 tarihine kadar tamamlamak zorunda.

Bizim Hesap ile E-Fatura’ya da E-Arşiv’e de Geçiş Çok Kolay

Bütün kanun düzenlemelerini takip eden ve buna göre güncellenen Bizim Hesap ile elektronik ortamdaki bütün işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz. Daha birçok özelliğinin ve kullanıcılarına sunduğu fırsatın yanında e-fatura ve arşiv geçişlerinizde sorunsuz bir entegrasyon süreci ile işlerinizi halleden Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap ile siz de zamandan ve maliyetten kazanabilirsiniz.

Dijitalin kolaylık sağlayan dünyasında hesabınızı bilmek için hemen Bizim Hesap’a geçiş yapın!

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.