21.01.2019

Hangi Mükellefler E-fatura Düzenlemek Zorundadır?

Hangi Mükellefler E-fatura Düzenlemek Zorundadır?

Son zamanlarda birçok kişinin kafasını kurcalayan sorulardan birisi de “Kimler e-fatura kullanmak zorunda?”. 2013 yılında e-fatura kullanılmaya başlanan ülkemizde gelecekte her firmanın e-fatura kullanmasının zorunlu hale getirilmesi planlanıyor. Her ne kadar şimdilik kısmi bir zorunluluk uygulansa da ileriki dönemlerde bu alanın iyice genişleyeceğini söyleyebiliriz. Genel olarak ticari bir firma olarak görünen anonim şirketler (AŞ), limited şirketler (LTD) ve gerçek / şahıs şirketleri e-fatura yani elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir.

E-faturanın avantajlarından yararlanmak isteyen şahıs ya da firma şirketleri bu uygulamayı kullanabilmektedir. Fakat bunun dışında e-fatura kesmekle yükümlü olan firmalar bulunmaktadır. Bu firmalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) listesine göre şu şekildedir:

  • Yıllık satış tutarı 25 milyon Türk Lirası’nın üzerinde seyreden firmalar
  • ÖTV’ye tabi olan tüm firmalar
  • ÖTV’ye tabi olan firmalardan mal alan firmalar
  • Yıllık satış tutarı ortalama 10 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan firmalar
  • 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 1. listesinde yer alan malların imali, ithali, teslimi gibi faaliyetlerinden ötürü EPDK yani Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan lisans alan vergi mükellefleri.
  • Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 3. listesinde yer alan listedeki malları imal, ithal ya da inşa eden mükellefler.
  • İnternet üzerinden ürün ya da hizmet satan ve brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon üzerinde olan mükellefler.

Gelir İdaresi Başkanlığı her sene yayınladığı güncellemelerle bu kapsamı genişletmekte ve değiştirmektedir. Her sene 1 Ocak’tan itibaren birçok şirkete e-fatura kullanma zorunluluğu getirilmektedir. Bu nedenle bu güncellemeleri takip etmek şirketlerin yararına olacaktır.

E-fatura kullanmak zorunda değilim, kullanabilir miyim?

Yukarıdaki listede yer alan mükelleflerin dışında isteyenler e-fatura uygulamasına geçiş yapabilmektedir. Her geçen gün birçok küçük ve orta ölçekli şirket, e-fatura ya da e-arşiv uygulamalarını kullanmaya başlayarak tasarruf etmekte ve maliyetlerini de ciddi oranlarda azaltmaktadır. Bununla beraber elektronik ortamlarda kayıtların saklanması daha sağlıklı olmaktadır. Bu da e-faturanın getirdiği önemli kolaylıklardan birisidir.

Bizim Hesap ile e-fatura’ya geçiş yapmak kolay mı?

İster e-fatura kullanma zorunluluğunuz olsun ister olmasın, dakikalar içinde Bizim Hesap ile kısa sürede e-fatura kullanıcısı olabilir ve Bizim Hesap’ın kullanıcıları için sağladığı birçok avantajdan faydalanabilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.